YouTube-december: 1-13: Sveriges værste nederlag?

Kald det bare en julekalender. Vi kalder det YouTube-december. Hver dag i julemåneden præsenterer FACEOFF-online.dk minimum et klassisk ishockeyklip. Det kan være danske såvel som udenlandske. Nettet gemmer på en fantastisk skat af store momenter, indslag og sammendrag og i dag begynder vi ved A-VM 1981 i Göteborg.

Sovjetunionen og den legendariske, nu afdøde træner Viktor Tikhonov, var revanchelystne og 13.000 tilskuere var på plads i Scandinavium i Göteborg, hvor svenskerne skulle vinde den afgørende kamp med fire måls overskud for at blive verdensmester.

Svenskernes træner Bengt Olsson troede for alvor på sensationen og den første VM-titel siden 1962, og som det kan ses i SVT’s fremragende indslag, var tilskuerne klædt i stærkt først i 80’erne-tøj og generelt meget forventningsfulde.

Herlig stemning og 0-0 efter første periode. Men så lukkede Sovjetunionens spillere op og demonterede de blå-gule og målmand Pekka Lindmark totalt. Det var Sovjet-opvisning og den måske største ydmygelse nogensinde af et svensk landshold. Læg mærke til, at Sovjet på det tidspunkt var i gang med et generationsskifte, hvor den senere superfemmer med Fetisov og co. stadig var blandt de unge løver.

Det er et skønt indslag – og værd at bruge fem minutter: