VM: Sverige videre efter kontroversiel afslutning

Schweiz-Sverige 1-3 (1-1,0-1,0-1): Det var ikke uden besvær, at Sverige her til aften spillede sig videre fra VM-turneringens kvartfinale. Schweiz gav god modstand og blev endda snydt for en scoring i kampens afgørende fase.

Schweizerne kom til kvartfinalen efter at have sluttet på en overraskende andenplads i gruppe b, hvor en sensationel overtidssejr mod mægtige Canada står som den helt store oplevelse.

Sveriges vej til kvartfinalen har haft nogle bump på vejen, og der har til tider været langt mellem det gode spil. Tre Kronor har dog hen mod gruppespillets afslutning fundet melodien, og især det unge stjerneskud, William Nylander, har glimret med fem scoringer og i alt 10 point i løbet af de syv gruppekampe.

De 8417 fremmødte i AccorHotels Arena i Paris kunne se svenskerne komme hurtigst ud af starthullerne, da de bare fire minutter inde i opgøret bragte sig foran. William Nylander og Oscar Lindberg bragte af omveje pucken ind foran mål til en fri Nicklas Bäckström, der let kunne passere Leonardo Genoni i det schweiziske mål. Det var Washington-angriberens andet mål og fjerde point i turneringen, som han ankom til kort før svenskernes kamp mod Danmark i søndags.

Svenskerne dominerede den første halvdel af perioden, og førte skudstatikken med 6-1 efter 10 minutters spil. Schweizernes Gaetan Haas, der spillede en fremragende kamp, viste dog hvor hurtigt det kan gå i ishockey. Efter et par frække træk tippede han pucken kækt ind foran Henrik Lundqvist mål. Pucken blev rettet af på Oliver Ekman-Larssons skøjte og røg ind bag Lundqvist i det svenske bur. Et vaskeægte selvmål af Ekman-Larsson, hvor Haas dog skal tilskrives et eminent forarbejde.

Schweizerne var derefter bedre med, og kom faktisk bedst ud til anden periode. Efter nogle gode sekvenser trak de en 2+2 udvisning på Nicklas Bäckström for høj stok, men svenskerne, der har turneringens suverænt bedste undertalsstatistik, afviste det schweiziske powerplay.

Resten af perioden var en tæt og upoleret affære, hvor spillet bølgede frem og tilbage. 13 minutter inde viste Sverige så NHL-klassen. Ekman-Larsson gjorde skaden for selvmålet god igen, da han med en suveræn pasning sendte William Nylander afsted på en friløber. Under maksimalt pres fik Toronto-talentet bakset pucken mellem benene på Genoni, og kunne dermed notere sig for sin sjette scoring ved dette VM.

I tredje periode lagde svenskerne igen bedst ud, og efter tre minutter og 44 sekunder lå pucken atter inde i Genonis bur. Kaptajn Joel Lundqvist smed et hårdt slagskud på mål, backen Alexander Edler fulgte flot op og slog returen i kassen.

Schweiz pressede på for en reducering, og med små fem minutter igen fik de faktisk pucken i nettet. Uheldigt for schweizerne fik kampens dommer fløjtet for tidligt for blokering, da pucken udenfor hans synsfelt trillede ind bag Henrik Lundqvist. Det udløste store schweiziske protester, men dommen blev ikke omstødt.

Dermed udeblev den helt hektiske afslutning, og på trods af en svensk udvisning med halvandet minut igen, formåede Schweiz ikke at score yderligere.

Sverige kan dermed ser frem til en semifinale mod evighedsrivalerne fra Finland, der tidligere i dag overraskede ved at slå USA ud af turneringen.

Den anden semifinale står mellem de to absolutte favoritter, Canada og Rusland.