VM: Nicklas Jensen matchvinder med sublimt straffeslag

Foto: Jan Korsgaard

Danmark – Letland 3–2 (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0) GWS

Nicklas Jensen blev den store danske matchvinder med en power play-scoring og en spektakulær straffeslagsscoring, da Danmark fredag aften besejrede Letland efter en kamp over 65 minutter, som konstant balancerede på en knivsæg.

Danmarks tredjesidste kamp i gruppe A mod letterne var på forhånd udset til at blive en nøglekamp og trods overraskende resultater hist og her, i det som Norges kaptajn Ole-Kristian Tollefsen i går så rammende fik kaldt for en ”kaosgruppe”, så er det gået præcist som forventet, når det kom til betydningen af aftenens kamp.

Letterne gik ind til opgøret med to points på kontoen, mens Danmark med foreløbigt fire points, ville kunne tillade sig at gøre sig forhåbninger om en kvartfinaleplads, såfremt man formåede at hente en sejr i aftenens vitale kamp, hvor Letterne måtte forventes at kæmpe bravt for at bringe sig ud af nedrykningsfaren. Danskerne havde til gengæld en plet der skulle vaskes væk, ovenpå gårsdagens store afklapsning mod russerne.

Sebastian Dahm startede på mål for Danmark, mens letterne havde overladt tjansen til Elvis Merzlikins.

Kampens betydning var tydelig og afspejlede sig i spillet fra første periodes begyndelse. Begge hold synes at have en lidt afventende indgangsvinkel til opgøret og der blev spillet uden risiko. De første fem minutter var således ganske chancefattige; der var reelt set ingen målchancer.

Efter 7-8 minutters spil fik den stærke danske førstefemmer dog bidt sig fast i letternes zone og kom frem til et par halvgiftige muligheder, som Merzlikins dog tog sig af i det lettiske mål.

Kampens første power play indtræf efter 11 minutters spil, da Vitalijs Pavlovs måtte tage plads i udvisningsboksen som følge af en tripping. 50 sekunder senere bragte Nicklas Jensen Danmark foran med 1-0 på en hård afslutning fra distancen. Pucken strøg ind bag Merzlikins højt i målet og sprang hurtigt ud igen, hvorfor situationen måtte til videogennemsyn inden kampens dommere kunne godkende scoringen.

Danskerne havde i det hele taget overtaget kampens momentum forud for og efter føringsmålet, hvor man var blevet væsentligt hyppigere gæster i Letlands zone. Både Lars Eller og Nikolaj Ehlers tegnede sig for danske målchancer, inden Emil Kristensen måtte til afkøling for en cross-checking efter 17 minutters spil.

Letland behøvede kun et halvt minuts overtalsspil til at bringe balance i regnskabet. Roberts Bukarts splittede det danske boksplay med en lækker tværpasning, som Andris Dzerins resolut sendte helt op i fjerneste målhjørne, bag en chanceløs Dahm i det dansk mål.

Efter små 19 minutters spil tog Patrick Björkstrand en egoistisk slashing-udvisning i offensiv zone, men Danmark fik afværget og man kunne gå til pause med 1-1 på tavlen, mens letterne altså startede 2. periode i overtal.

Danskerne kom lidt vaklende ud til anden periode, hvor Dahm måtte hive en stor redning frem efter et minuts spil, hvor Zemgus Girgensons efter et minuts tid, var tæt på at bringe letterne i front. I sekvensen efter begik Oliver Lauridsen en tripping og letterne kom i overtal.

Igen var Letland dygtige til at udnytte muligheden. Efter godt et minuts power play fandt Roberts Bukarts, fra en position bag målet, en helt fri Kaspers Daugavins, der sikkert eksekverede og dermed bragte letterne foran med 1-2, da han passerede Dahm lavt i målet.

Danmark slog tilbage efter otte minutters spil, da Morten Poulsen med en høj og svær styring fik sendt pucken mellem benene på Merzlikins til stillingen 2-2. Det var Mads Bødker der sendte pucken på mål og som dermed var arkitekten bag kampens første scoring i fem mod fem-spil.

Et kvarter inde i perioden blev Emil Kristensen udsat for en hård og høj tackling fra Aleksejs Sirokovs, som blev idømt en game misconduct for forseelsen. En stor chance for danskerne, som endda også fik chancen i fem mod tre, da letterne tog yderligere en udvisning et par minutter senere.

Trods tilbud til Lars Eller, Frederik Storm og Mathias Bau Hansen, så blev det dog ved lige ved og næsten for Danmark, som havde et halvt minut i overtal fra starten af tredje periode.

Danskerne formåede ikke at drage nytte af overtalssituationen fra tredje periodes start og en oversatsning et par minutter senere var ved at blive kostbar, da letterne efter en hurtig spilvending udnyttede, at Daniel Nielsen blev fanget højt oppe på banen. Situationen kastede ikke en scoring af sig, men var et forvarsel til danskerne, om at letterne havde i sinde at jagte et føringsmål.

Letland var da også mest på pucken i den indledende del af tredje periode, hvor man tegnede sig for et par gode chancer. Men Dahm tog godt fra i det danske mål og i stedet kunne Nicklas Jensen forsøge sig et par gange mod det lettiske mål umiddelbart efter periodens halvvejsmærke.

Der var drama til det sidste, da Oliver Lauridsen fik sendt en afslutning på overliggeren 19 minutter inde i tredje periode. Men da Mads Christensen tog en udvisning for forsinkelse af spillet 36 sekunder før tid, var der grund til nervøsitet i den danske lejr forud for en eventuel overtidsafgørelse.

Inden man gik i overtid nåede letterne dog at sende et slagskudsforsøg rent på stolpen og der var formentligt nogle hjerter i den danske lejr, der sprang et slag eller to over.

Letland fik 1:24 i overtal fire mod tre i overtidsperioden, men med en heroisk indsats og solidt box play-spil fik danskerne klaret frisag. Herfra jagtede ingen af holdene for alvor en scoring og kampen skulle dermed afgøres på straffeslag.

Begge hold scorede en enkelt gang i løbet af de første to runder, inden Dahm tog sig af letternes tredje forsøg ved Kaspars Daugavins. Tredje danske skytte var Nicklas Jensen, som altså dermed kunne afgøre kampen til Danmarks fordel. Her havde den unge danske forward masser af is i maven, da han med en spektakulær afslutning i bedste Peter Forsberg-stil afdriblede Merzlikins og køligt lagde pucken i mål med én hånd på staven. 3-2 og Danmark havde sikret sig en vital sejr.

Man of the match: Nicklas Jensen var blandt de mest fremtrædende og iøjnefaldende danskere set over 65 minutter. Jensen var en evig kilde til uro i den lettiske defensiv, hvor han fik skabt ravage og kom frem til en række gode afslutninger. Power play-scoringen til 1-0 var flot, men straffeslagsscoringen var formidabel.

Hos letterne var der flest plusser i karakterbogen til Andris Dzerins, som viste masser af initiativ og gå-på-mod. Dinamo Riga-spilleren tegnede sig for den flotte lettiske scoring til 1-1 og havde tilmed en assist på den anden lettiske scoring. Også Roberts Bukarts leverede en solid kamp for letterne og viste ved flere lejligheder fremragende overblik og spilforståelse.