VM: Jesper Damgaard arbejder med disciplinen i kulisserne

Der foregår et hav af ting uden for isen, når VM-turneringen er i gang, og IIHF’s arbejde med de disciplinære situationer fungerer med størst mulig professionalisme og med hjælp af spillere og dommere med en mangeårig fortid i international ishockey.

Det er ishockeylandsholdenes Facebook-side, der fortæller historien. 

En af dem er det danske Hall of Fame-medlem Jesper Damgaard, der sidder i DIU’s bestyrelse og ligeledes i det danske disciplinærudvalg. Damgaard er med i et korps på 10 aktører af tidligere dommere og spillere, der bedømmer de situationer, der opstår under kampene i Slovakiet. De 10 personer udgør IIHF’s Disciplinary Board.

På hver spilledag er der udtaget fem aktører, der skal bedømme situationerne efter IIHF-standarder, og mandag var Jesper Damgaard i aktion hjemme i Malmö, hvor han fik tilsendt aktuelle klip.

– Vi sidder rundt i verden og får tilsendt klippene på vores computer. Derefter bedømmer vi hver for sig – og IIHF samler derefter vores bedømmelser centralt ind. I øvrigt på samme måde, som vi i sidste sæson gjorde det hjemme i Danmark, forklarer Jesper Damgaard.

– Der er en vis forskel på materialet i forhold til derhjemme. Under VM er der mulighed for at se klare billeder fra alle mulige vinkler, mens det ofte kan være problematisk at få helt klare billeder i Metal Ligaen, forklarer Damgaard, der har haft selskab af andre verdensstjerner som Saku Koivu og Valeri Kamensky i sit arbejde for IIHF.

– Jeg tager selvfølgelig inspirationen med hjem til Danmark, hvor vi ligesom i IIHF har stor fokus på hovedskader og tacklinger i hoved- og nakkeregion, siger Jesper Damgaard.