VM: Historisk dansk VM-point og nedtur til sidst

Foto: Jan Korsgaard

Schweiz-Danmark 3-2 OT (0-2, 0-0, 2-0, 1-0)

Surt. Danmark havde Schweiz på hælene og scorede et historisk point, men i sidste ende blev det blot til et enkelt dansk point. En sen udligning og et overtidsmål sikrede Schweiz to vigtige point.

Danmark startede ganske godt mod de schweiziske favoritter og kom hurtigt frem til et par chancer i kampens indledning, og især Nikolaj Ehlers var toneangivende, med masser puckbesiddelse i offensiv zone.

Efter godt fem minutter fik danskerne så en lille foræring af Schweiz, da alpelandets sønner, spillede med en mand for meget på isen, og dermed en mulighed for Danmark i powerplay. “NHL-kæden” fik ikke rigtig fat, men det fik den anden powerplayformation, med Daniel Nielsen i quarterback rollen på toppen af det danske powerplay.

Et par hurtige pasninger i mellem de tre bagerste spillere i den danske opstilling udmøntede sig i et en klassisk Daniel Nielsen-afslutning, som Frederik Storm kunne styre i mål foran det schweiziske mål, hvor han helt umarkeret fik masser af tid. STÆRK dansk indledning.

Målet fik dog schweizerne til at skrue op for tempoet og de overtog kampen på deres præmisser, med masser skøjteløb og puckbesiddelse i den danske zone.

Udvisningerne begyndte tilmed at regne ned over Danmark, som i en kort periode var fem mod tre, men altså klarede frisag efter solidt boxplay og en funklende Sebastian Dahm i kassen, som endnu engang skabte den fornøden arbejdsro til markspillerne.

Hvad schweizerne ikke formåede, gjorde danskerne til gengæld til UG og kryds og slange.

Det danske powerplay fik påny muligheden i slutningen af perioden og her spillede den danske NHL kæde tic-tac-toe spil i et indspil i zonen, som afsluttede med en skarp pasning fra Lars Eller ud til Nikolaj Ehlers, der frækt trak pucken inden om sig selv og op i målhjørnet uden chance for Reto Berra i kassen.

Anden periode skulle vise sig at blive bedre spillemæssigt med danske øjne. Danmark var oftere gæster i den schweiziske zone og i flere tilfælde var det i lange skift, hvor de danske drenge havde Schweiz i knæ.

De mange udvisninger fortsatte i de midterste tyve minutter, hvor begge hold på skift dummede sig, heldigvis viste Schweiz fortsat manglende skarphed og derfor blev de danske fejl ikke straffet.

I den anden ende var Danmark i over et minut fem mod tre, men NHL’erne lykkedes ikke at komme helt tæt på og derfor var det forsat 2-0 til Danmark efter to perioders spil.

Begge hold blev i anden periode straffet for, for mange spillere på isen, en kendelse der er set hyppigt under denne slutrunde.

Kampens tredje periode blev indledt med en grim hændelse, hvor Jesper B. Jensen blev tacklet hårdt, men reglementeret – mente dommerne – i hjørnet af den danske zone, og desværre resulterede tacklingen i en bevidstløs Jensen, som måtte køres fra banen på en båre.

Spilstoppet i forbindelse med uheldet, tog fuldstændig pippet for danskerne, der virkede rystet over at se deres holdkammerat i den tilstand.

I flere tilfælde spillede danskerne ikke situationerne som om de ville vinde og det synes som de danske drenge blev bange for at vinde ligeså.

Det manglende tempo på skøjterne resulterede i schweizisk overtag, og det blev udnyttet med kun ti minutter igen af kampen da Yannick Weber gled med frem fra sin backposition og satte pucken højt i målet, uden chance for en skærmet Sebastian Dahm.

Schweizerne fortsatte med at være i teten og udligningen faldt, netop som man håbede, at danskerne havde styr på de schweiziske spillere. En puck blev sendt mod mål og Nicklas Jensen snork sovså Nino Niedereitter kunne styre pucken forbi Dahm, der forgæves sprællede efter den.

Danskerne fik dog sat en prop i forsvaret og sikret sig et historisk VM-point, da kampen endte med 2-2 efter 60 minutter.

I overtiden var der ikke meget offensivt spil, begge hold var påpasselige og netop som man havde indstillet sig på at kampen skulle i straffeslag, slog Eric Blum til, direkte efter faceoff, hvor den schweiziske back kanonerede pucken helt op under overliggeren til stor schweizisk jubel og dermed også det værdifulde ekstrapoint.

Danmark må på trods af det historiske point mod Schweiz, være skuffet over at sætte en 2-0-føring over styr på den måde i de sidste ti minutter af kampen og man ikke lykkedes at sikre det vigtige ekstrapoints.

Mads Christensen, som bedste mand på isen for Danmark, den danske forward spillede mange minutter i undertal sammen med Morten Green og den opgave klarede de rigtig flot. Christensen var også med til at skabe noget offensivt, omend de fleste kræfter blev brugt i defensive opgaver.

Næste kamp for Danmark ved VM er på torsdag, kl. 19.15 dansk tid mod værtsnationen Rusland.