VM: Dansk drømmestart; 3-0 over Norge

Foto: Jan Korsgaard

Norge – Danmark 0–3 (0-0, 0-2, 0-1)

Danmark sejrede for anden VM-turnering i træk mod Norge, da man lørdag fik en drømmestart på turneringen i Moskva. Danskerne kendte deres besøgstid, var effektive når chancen bød sig og så havde man både de fornødne marginaler og en storspillende Sebastian Dahm i målet.

Lørdag eftermiddag blev VM-turneringen i Moskva skudt i gang set med danske briller. Modstanderen var ærkefjenden fra Norge, som Danmark har krydset klinger med ved testkampe tre gange i indeværende sæson. Her er det på dansk is blevet til en dansk sejr efter en flot kollektiv præstation, en norsk sejr på en dag præget af dansk ineffektivitet og senest et nervepirrende uafgjort opgør, som Norge vandt efter straffeslagskonkurrence.

Scenen, turneringen og opstillingen er nu en anden, men det er alvoren også. Nordmændene har historisk set haft det klare overtag mod danskerne i VM-sammenhæng. Dette fik de danske løver dog ændret effektivt på ved sidste års VM i Tjekkiet, hvor Danmark overbevisende sejrede med 4-1.

Betydningen af dagens kamp var til at tage og føle på, både af hensyn til de danske kvartfinaledrømme, men også med tanke på den jævnbyrdige turneringsåbning, hvor Danmarks forventede nærmeste konkurrenter, ud over Norge, alle har hentet points i deres respektive åbningskampe. Letland, Kasakhstan og Schweiz har således alle fået points på kontoen efter deres første VM-kamp.

Sebastian Dahm startede som ventet i det danske mål, mens Lars Haugen havde fået tjansen for nordmændene.

Danmark fik den bedste start på kampen og det var da også Jannik Hansen der tegnede sig for kampens første chance, da han fra distancen fik sendt et brag af et slagskud på stolpen efter blot et halvt minuts spil. Nordmændene var i det hele taget lidt på hælene i kampens indledning, hvor især den stærke danske førstekæde var en evig kilde til uro i den norske defensiv.

De øvrige danske formationer fik dog også en fornuftig start på kampen og det var således Morten Poulsen fra fjerdeformationen, som noterede sig for danskernes næste kvalificerede forsøg, da han tæt under mål fik testet Lars Haugen.

Et par minutter senere bød den norske stjerne Mats Zuccarello ind med en kvalificeret afslutning fra en position midt i slottet.

Kampens første power play var norsk og indtraf efter syv minutters spil, da Lars Eller blev udvist for en høj stav. Et rigtigt stærkt norsk overtalsspil var efterfølgende tæt på at koste for danskerne, hvor Zuccarello atter skabte ravage i den danske forsvarszone.

Selvom Danmark klarede firsag, så havde momentum vendt og nordmændene bombede nu løs mod Dahm i det danske mål. Dette blev bl.a. illustreret ved Tollefsens glimrende forsøg på overliggeren fra distancen efter 10 minutters spil.

Der stod også Norge på det meste som man rundede et kvarters spil, hvor kun en stor redning af Dahm forpurrede et norsk føringsmål, da Andreas Martinsen first timede fra en halvspids vinkel efter en præcis tværpasning.

Med Mats Zuccarello i udvisningsboksen for en hooking efter 16 minutters spil fik Danmark deres første power play-mulighed i kampen. Men et par snævre træk foran mål af Nikolaj Ehlers var det tætteste som danskerne kom en scoring og de to mandskaber kunne dermed gå til pause med 0-0 på tavlen.

Mens første periode var målløs, så skulle der ikke gå mere end et minut, før Danmark bragte sig foran i anden periode. Frederik Storm stod for det flotte forarbejde, da Nicklas Jensen elegant blev sat op ved føringsmålet. Jensen modtog pucken mens han var oppe i fart og den fart blev udnyttet effektivt, da pucken med forhånden blev sendt højt op i målet efter et frækt træk tæt under mål.

En dansk power play-mulighed efter et par minutters spil blev udlignet af en dansk udvisning til Nicklas Jensen et lille minut senere og i stedet kunne nordmændene atter bygge et stærkt power play op, da Nörstebö atter entrerede isen.

Danskerne havde dog generelt godt fat i nordmændene i anden periode, hvor Mathias Bau Hansen efter seks minutter fik sat Kirill Starkov op til afslutning fra kanten af slottet. Men Haugen var på sin plads i det norske mål og fik afværget.

Efter 12 minutters spil var det for alvor ved at brænde på foran det danske mål, da Dahm kun formåede at halvklare en norsk afslutning. Danskerne fik dog i sidste ende reddet kastanjerne ud af ilden og Dahm kunne ånde lettet op.

Fire minutter senere fik Ehlers sat Eller op til en afslutning midt i slottet, men Ellers afslutning manglede præcision og strøg forbi mål. Eller tog dog hurtigt revanche, da han få øjeblikke senere fandt Jesper B. Jensen lavt i slottet, hvorfra Jensen scorede højt og sikkert på Haugen. 2-0 og den dansk føring var fordoblet.

En dobbeltudvisning til Lars Eller for en høj stav affødte en norsk invasion af den danske zone, men danskerne slap med skrækken, trods fremragende norsk overtalsspil.

Norge kom ud til tredje periode med god energi og en offensiv indstilling. Det norske hold havde da også flere gode chancer indenfor periodens første fem minutter, hvor ikke mindst Roymarks frispilning af Andreas Stene bør fremhæves.

Danskerne kæmpede dog heroisk og man fik bl.a. klaret sig gennem fire undertalssituationer i løbet af tredje periode, hvor der blev budt på stærkt box play og en formidabel målmandspræstation af Sebastian Dahm i målet.

Lars Eller fik tiltrukket sig opmærksomhed med hele 5 x 2 minutters udvisninger for høj stav, men ellers var han en del af en stærk dansk førstekæde, som var rigtigt godt kørende gennem det meste af kampen.

Norge satsede til sidst og tog Haugen ud til fordel for en ekstra markspiller med 1:40 tilbage på uret. Danmark klarede dog frisag og Nicklas Jensen kunne, med sit andet mål i kampen, afgøre opgøret med en scoring i det tome mål 15 sekunder før slutsignalet.

Man of the match: Sebastian Dahm var intet mindre end fremragende i det danske mål. Dahm tog sig af hele 44 norske afslutninger, hvoraf mange af dem havde høj kvalitet. I undertalssituationerne var han tilmed en sikker sidste skanse, bag et hårdtarbejdende dansk box play.