VM: Analysen – vi skal have mere kynisme ind i dansk hockey

©iShoot.dk

Vores gæsteskribent og ekspert Kasper Mundt reflekterer op til dagens kamp mod USA om den kynisme, som Danmark ofte mangler i de tætte kampe – også mod Finland i torsdags. 

De danske underdogs mødte et effektivt finsk hold. Der var masser af gode sekvenser fra Danmark. I momenter spillede Danmark faktisk bedre end Finland, og kunne godt have trykket mere på. Og det er netop udfordringen med det danske landshold.

Danmark spiller ofte godt, og spiller op med de bedste, når de er underdogs. Men det hjælper lige lidt, når man ser på, hvor ineffektive de danske spillere er foran mål. Målscorere som Nicklas Jensen og Nikolaj Meyer er for lidt på det øverste niveau. Nicklas Jensen producerer i KHL, men han kan ikke ene mand afgøre kampene – og har i øvrigt slet ikke ramt niveauet ved dette VM. Hans optakt taget in mente, har gjort det vanskeligt.

Danmarks Ishockey Union står over for en meget vigtig beslutning i de kommende måneder, hvordan skal landsholdet se ud om 5-10 år? Og det starter allerede nu. Og det skal være ganske sikkert og vist, at man skal skabe målscorere. Det kan tælles på en hånd, hvor mange målscorere med international klasse, der løber rundt.

Der er i danske klubber alt for stort fokus på at skabe “gode kammerater”. Der er ingen tvivl om, at de personlige egenskaber som ishockeyspiller kræver, at man kan indgå i sociale relationer, men man behøver ikke at være et fritidshjem, når spillerne ankommer til hallen. Skab de rette forudsætninger for, at man kan dygtiggøre spillerne, så de fremadrettet viser en snert af egoisme, fanden-i-voldskhed og intensitet i nærkampene.

Dansk hockey har været i fremgang i mange mange år – og det er flot. Men man skal passe på, at man ikke kommer til i blinde, bare at klappe hinanden på skuldrene i en stadig lille union. Medlemsfremgang eller ej. Sørg for at spillerne fremadrettet også oplever, at der stilles større krav til det enkelte individ, jo bedre individet er. På den måde, skal der også rettes et fokus på, hvordan man spiller de enkelte spillere.

I Metal Liga-sammenhænge ses det ved, at der er spillere som ikke passer ind på den position de bliver sat til at spille. Og her er man ret gammeldags i sin ellers moderne tilgang til ishockey. Og der kommer vi tilbage til det der med at være effektive i kampene, også der hvor man måske er underdogs. Der skal ganske enkelt mere kynisme ind i dansk hockey. De der mål, hvor man først får trukket modstanderne og målmanden ud i baren, for så at lave en pasning til sin medspiller, der til gengæld har en endnu dårligere vinkel, skal man ganske enkelt væk fra.