VM 2018: Ubesejrede Sverige cementerer førsteplads

Foto: Jan Korsgaard

Schweiz-Sverige 3-5 (0-2, 1-1, 2-2): Endnu en aften med et gul-blåt menneskehav i hovedstadens imponerende Royal Arena. Schweiz med glimrende ishockeyspil i de foregående kampe, så der var lagt op til lækkerbiskener på isen i Gruppe A’s aftenkamp.

Sverige levede dog op til favoritværdigheden og vandt med tre mål. Schweiz kom ganske nær i tredje periode, men svenskerne viste styrke og trak sejren i land. I øvrigt et svensk mandskab, der til kampen akkurat nåede at få Patric Hörnqvist med fra Pittsburgh Penguins.

Sverige satte sig hurtigt på spillet fra første færd og tilkæmpede sig første reelle chance efter et minut. Kaptajn Mikael Backlund forsøgte sig på Schweiz-målmand Leonardo Genoni.

Begge hold fik en spiller udvist inden for de første fem minutter, og det skulle blive Sverige, der udnyttede dén disciplin bedst. John Klingberg var ophavsmanden med en fremragende scoring fra højre side. Pucken smækket højt op i målet, og Genoni prisgivet i situationen. Tidlig føring og jubel blandt størstedelen af tilskuerne i den fyldte arena.

Kun små fire minutter senere øgede den netop ankomne Patric Hörnqvist. Et fremragende mål, hvor Elias Pettersson fra bag mål sendte pucken ind til Hörnqvist, der resolut placerede den højt i målet. Igen svære vilkår for Genoni. Og svenskerne i dén grad oven på.

Schweiz’ Gaetan Haas med godt forsøg kort efter, men Sverige-målmand Anders Nilsson med en feberredning. Perioden sluttede med en god mulighed til Rikard Rakell, men denne gang snuppede Leonardo Genoni pucken.

Sverige klart bedst i første periode med høj fart og kreativitet i spillet. Dog generelt fin tilgang til kampen fra begge mandskaber; Schweiz bestemt også med, når Sverige levnede pladsen.

Fortsat Sverige-dominans
Der skulle også stå Sverige på det meste i anden periode. Allerede efter godt et minut øgede kaptajn Mikael Backlund til 3-0. Han modtog fremragende pasning på bageste stolpe af Hampus Lindholm, og så stod der 3-0. Målet kom efter stor schweizisk fejl i opspillet.

Sverige styrede i den grad løjerne herefter. Selv om der var fem mod fem, lignede det i sekvenser nærmest powerplay. Schweiz kun sporadisk i offensiv zone, og der var en lang periode helt uden spilstop.

Efter små 12 minutter var svenskerne meget tæt på at øge yderligere. Leonardo Genoni skred ind med kæmpe redning, da pucken var på vej over målstregen. Sverige tog challange, men dommerne afviste et mål.

Det svenske stortalent Elias Pettersson fik friløber kort efter, men fin aktion af Genoni. Også Johan Larsson og Rikard Rakell bød ind med farlige forsøg; puckene dog stoppet hver eneste gang.

Med halvandet minut tilbage af perioden reducerede Schweiz. Ramon Untersander smækkede pucken op i modsatte hjørne af målet. Flot scoring under pres midt i slottet. Målet vækkede et ellers lavmælt schweizisk publikum. Kampen åbnede lidt op igen. Sverige dog klart bedst indtil nu.

Schweiz skabte spænding
Schweiz lagde alt ind på reducering fra begyndelsen af tredje periode. Og det lykkedes. Efter godt fire minutter dukkede kaptajn Raphael Diaz op, da han kørte ind fra højrekanten. Han fik både tid og plads til at placere pucken i modsatte målhjørne, og så var der reduceret til 3-2. Kampen helt åben igen.

I tiden herefter fik Schweiz powerplay, og der blev lagt et kæmpe tryk på det svenske mål. Stor chance til Gregory Hofmann. Svenskerne holdt stand. Overtallet gav schweizerne stor energi, og man fornemmede, at tingene kunne vende.

Bedst som Schweiz havde spillet sig ind i matchen, øgede Sverige igen. Adam Larsson havde pucken på distancen, og med et fladt og millimeter-præcist slagskud fandt han vej til målet. Leonardo Genonis udsyn spærret, og så stod der 4-2 til de gul-blå.

Fem minutter før tid fik Schweiz powerplay, og så satsede træner Patrick Fischer hele butikken. Målmanden blev hevet ud til fordel for en markspiller. Schweiz fik dog ikke udbytte af satset.

I stedet kunne Sverige afgøre kampen med 5-2-målet i tomt net. Scoring af Magnus Paajarvi. Schweiz nåede at reducere til 5-3, da Dean Kukan sendte pucken i mål kort efter en faceoff foran det svenske mål. I øvrigt i powerplay.

Der kom ekstra gang i løjerne i tredje periode, hvor der var flere interne dueller og ond stemning på isen. Sverige kørte dog sejren fortjent hjem og cementerede dermed sin placering som nummer ét i Gruppe A.

Kaptajn Mikael Backlund blev bedste spiller for Sverige, mens Sven Andrighetto fik tildelt æren for Schweiz.

Schweiz mangler at møde Frankrig, mens Sverige har Rusland i et brag af en kamp tirsdag aften i Royal Arena.