VM 2018: Tjekkiet vinder kæmpe drama i straffeslag

Foto: Jan korsgaard

Tjekkiet-Schweiz 5-4 STR (1-1, 3-3, 0-0, 0-0, 1-0): Royal Arena lagde is til tirsdagens sene kamp i Gruppe A, hvor der på forhånd var lagt op til spænding mellem to ganske jævnbyrdige mandskaber. En nøglekamp for begge hold. Schweiz med to sejre inden kampen – Tjekkiet med én sejr.

Lad det være sagt med det samme: kampen blev et festfyrværkeri af anseelige dimensioner. Et kæmpe isdrama. Masser af mål, powerplay/boxplay, intensitet, fart, slåskamp og ikke mindst straffeslag. Tilsat et fantastisk krydderi i form af kanon stemning på lægterne. Mindeværdig VM-hockey; fås – næsten – ikke bedre.

Særligt anden periode vil blive husket som ren underholdning, der gik direkte ind i publikums hockeyhjerter. Tjekkiet løb med ekstrapointet, da Michal Repik satte pucken i nettet som den eneste i straffeslag.

Tristan Scherwey havde kampens første gode afslutning efter tre minutter, men den tjekkiske målmand, Pavel Francouz, var på sin plads. Kampen blev indledt i et højt tempo, hvor især Schweiz maste på. Stor fart i skøjterne.

Første udvisning tilfaldt Tjekkiet, og på trods af et yderst stærkt overtal af schweizerne var det stadig målløst efter de to minutter. Til gengæld var der bonus, da Schweiz igen kort efter fik et nyt powerplay. Der var spillet godt 11 minutter, da Nino Niederreiter fulgte op på sin egen chance tæt under mål. Skidt forsvarsspil af tjekkerne, og stillingen var 1-0.

Tjekkiet udisciplinerede i aften, og det kostede endnu en udvisning. Igen viste Schweiz store kvaliteter.

Første gang, Tjekkiet var i overtal, skulle der blive balance i regnskabet. Schweiz kæmpede for at holde tjekkerne fra fadet, men pucken havnede hos Dominik Kubalik i højre side, og han firsttimede den i netmaskerne.

Radek Faksa havde med lidt mere held bragt Tjekkiet foran kort før pause, men Leonardo Genoni reddede. Schweiz med det bedste indtryk i første periode – ikke mindst på grund af meget overtalsspil. Herlig intensitet og kreativitet – god underholdning indtil nu.

Eksplosiv periode
En underholdende første periode. Men anden periode steg i dén grad i underholdningsværdi. Markant endda. Og Schweiz skulle komme bedst fra land.

Efter to minutter havde schweizerne bragt sig foran 3-1. Først hamrede Gregory Hofmann pucken ind efter en tværpasning. Der var spillet 47 sekunder. 3-1-målet var næsten en tro kopi. Schweiz slog kontra, og Joel Vermin sendte pucken på tværs tæt under mål. På modsatte stolpe stod Simon Moser. Fantastiske minutter for schweizerne, men knap så fantastisk forsvarsspil af tjekkerne.

Nærkampene tog til i styrke i denne fase, og udvisningerne begyndte langsomt at hagle ned over begge hold. Især Tjekkiet. Næste scoring faldt dog ud til netop tjekkerne. Schweiz fejlede i udskiftning, og det udnyttede tjekkerne fluks. Michal Moravcik manden bag 3-2-målet.

Schweiz i overtal efter seks minutter, og så scorede Nino Niederreiter sit andet mål i aften. Smed pucken op i modsatte hjørne uden chance for Pavel Francouz. Igen, igen stærkt powerplay af de yderst velspillende schweizere. 4-2.

Det holdt dog kun få minutter, så stod der 4-3. Dmitrij Jaskin sendte pucken på mål, og Leonardo Genonis syn var spærret. Ny spænding i en højt underholdende match. Fem mål på cirka otte minutter.

Kampens ottende mål faldt med fem minutter til pause. Michal Repik og resten af kæden overløb Schweiz, og så endte pucken for fjerde gang bag Genoni.

Kort efter opstod stort tumult og slåskamp. Begge hold med flere udvisninger, og fire dommere der forsøgte at holde styr på kampen og dæmpe gemytterne. Jo, aftenens kamp havde det hele. Tilskuerne havde fået fuld valuta for entrépengene denne forårsaften i København. Måltavlen viste 4-4 ved anden pause.

Gyser til det sidste
I begyndelsen af tredje periode var der tydeligt stillingskrig på isen. Spillet gik frem og tilbage, og kampen kunne tippe begge veje.

Tomas Plekanec har været vist væk fra faceoff flere gange i sidste kamp, og det skete igen i aften. Rysten på hovedet og stor utilfredshed fra den tjekkiske stjerne, der om nogen har NHL-rutine.

Schweiz fik fire minutters powerplay i streg cirka halvvejs i perioden, men tjekkerne bed i den grad fra sig. Stor fight. Især i det sidste minut blev der lagt et gevaldigt pres på Francouz.

Med fire minutter igen blev Schweiz tilkendt et steraffeslag, da Joel Vermin blev hooket ned mod den tjekkiske målmand. Pavel Francouz havde dog ingen problemer med at stoppe Vermin på forsøget fra midten.

Yderst spændingsmættet afslutning på kampen. Schweiz tog en timeout 40 sekunder før slut, men den ordinære tid løb ud, og så gjaldt det overtid.

I de fem ekstraminutter stod der Tjekkiet på det hele. Ikke mindst, da tjekkerne kom i overtal med 80 sekunder igen. Træner Josef Jandac gav sine spillere dessiner i en timeout, men en sidste satsning lykkedes ikke. Leonardo Genino brillerede på målstregen og reddede Schweiz flere gange. Matchen gik i straffeslag. Gyseren var ikke slut endnu.

Afgørelsen faldt i femte straffeslagsrunde, da Michal Repik slog pucken ind for Tjekkiet. Og da Schweiz ikke scorede efterfølgende, kunne tjekkerne juble over to point. Kæmpe glæde. Spillerne kastede sig over hinanden i ren ekstase.

Slut på et kæmpe drama, hvor især anden periode var et festfyrværkeri af hockeyunderholdning. Den hidtil bedste VM 2018-kamp, undertegnede havde set. Og især Schweiz viste glimrende spil i særligt første halvdel af matchen.

Nino Niederreiter kåret til bedste spiller for Schweiz, og Dominik Kubalik skøjtede hjem med æren for tjekkerne.