VM 2018: Tjekkiet snupper pligtsejr i sidste gruppekamp

Foto: Jan korsgaard

Tjekkiet-Østrig 4-3 (2-1, 1-0, 1-2): Ikke det store på spil mandag aften i Gruppe A, hvor Tjekkiet på forhånd var sikker på deltagelse i kvartfinalen; Østrig havde sikret overlevelse i A-gruppen.

Tjekkiet naturligvis med stor favoritværdighed, og den blev også omsat til en smal sejr på ét mål. Tjekkerne havde fint styr på opgøret indtil tredje periode, hvor Østrig blev lukket ind i kampen efter to flotte scoringer af Michael Raffl. Også to stærke mål af Tjekkiets Tomas Hyka.

Kampen var kun 31 sekunder gammel, da Tomas Hyka scorede til 1-0. En fantomstart af Tjekkiet, der overraskede østrigerne med et godt pres allerede i første skift.

Og små to minutter senere stod der 2-0. Filip Chytil slog til med et mål fra distancen, og så blev det allerede derfra vanskeligt for Østrig at spille med mod de stærkere tjekker. Østrig-målmand David Kickert kunne ikke stille noget op ved de to scoringer.

Tjekkiet styrede løjerne fuldt ud, mens Østrig kun sporadisk lykkedes med at træde frem over isen i den ganske tomme arena.

Selv om tjekkerne var altdominerende, var det alligevel Østrig der fik næste mål. Konstantin Komarek fik en glimrende pasning fra Fabio Hofer foran mål, og så var der reduceret til 2-1 på den tjekkiske målmand, Pavel Francouz. Der manglede to minutter af perioden.

Tjekkerne førte også an i spil og chancer i de næste 20 minutter. Føringen blev udbygget efter små seks minutter. Dominik Kubalik fik sat pucken højt i netmaskerne, og så var stillingen 3-1.

Østrig spillede sig frem til flere chancer i anden periode, men Tjekkiet var i kontrol og lod ikke til at spille med al energi i aften. Speederen var ikke helt i bund, og det var åbenlyst heller ikke nødvendigt.

Østrig skabte spænding
I begyndelsen af tredje periode fik Østrig alletiders mulighed for at komme tilbage i matchen. Tjekkiet fik to udvisninger inden for 20 minutter, og fem mod tre for alpelandet. Østrigerne blev dog aldrig farlige og sløsede den store chance væk.

Hvis det stod skid til i overtal, var der derimod andre takter i fem mod fem for Østrig. Der blev skabt gode forsøg – bland andet fra Fabio Hofer.

Selv om Østrig forsøgte at komme tilbage, var tjekkerne først med scoring. Holdet skulle kun bruge 27 sekunder i et powerplay, før pucken lå bag David Kickert. Tomas Hyka med sin anden scoring i aften, og han blev flot assisteret af Radek Faksa.

Men der skulle kun gå ét minut, før Østrig reducerede. En smukt udført mål af Michael Raffl, der skar ind fra højre side og udplacerede Pavel Francouz ved at sætte pucken helt op i modsatte hjørne af målet. 4-2 – og man fornemmede rigtig gode takter fra østrigerne.

Det skulle blive absolut spændende til sidst. Med 2:42 minutter tilbage på uret blev det 4-3. Denne reducering blev også signeret Michael Raffl, der således sendte sit hold tilbage i opgøret. Endnu et smukt mål, hvor han kørte pucken mellem benene på en modstander og gik direkte på mål. Udplacerede igen Francouz med stor præision.

Radek Faksa ramte stolpen efter et breakaway kort før tid. Østrig tog timeout med 25 sekunder igen, men da var det for sent.

Tjekkiet vinder fortjent med ét måls forspring. En kamp, der blev spændende til sidst, selv om Tjekkiet havde været i fuld kontrol i de første to perioder. Unødvendigt og nonchalant af den stolte ishockeynation.

Tomålsskytten Tonas Hyka kåret til bedste spiller for Tjekkiet, mens Mario Altmann fik æren for østrigerne ved IIHF’s officielle kåringer.

Østrig har dermed spillet alle sine syv kampe i sin gruppe. Det blev til i alt fire point og en syvendeplads i Gruppe A. Efter nederlaget til Tjekkiet blev Østrigs tre bedste spillere i turneringen kåret. Det blev forward Peter Schneider, back Martin Schumnig samt keeper Bernhard Starkbaum.

Tjekkiet slutter på tredjepladsen i gruppen med 15 point efter syv kampe.