VM 2018: SVERIGE VINDER GULD efter straffeslagsdrama

Foto: Jan Korsgaard

Sverige-Schweiz 3-2 STR (1-1, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0): To ugers ishockeyfest i Herning og København kulminerede med finalen mellem Tre Kronor og den store overraskelse fra Schweiz. Royal Arena var søndag endnu en gang klar til fest. Festen over dem alle.

Det blev en yderst spændingsmættet kamp til det sidste. Schweiz var langt fra færdige med at imponere i denne VM-turnering, og svenskerne måtte kæmpe med alle kræfter for at sikre sejren. Og VM-guldet, det landede såmænd efter afgørende scoring på straffeslag af Filip Forsberg. En tæt og mindeværdig finale i den danske hovedstad.

Sverige har dermed genvundet VM-guldet, da man også vandt i 2017 i Køln.

Masser af tempo på fra begyndelsen af finalen. Efter et par minutter havde Nino Niederreiter og Viktor Arvidsson begge haft gode muligheder. Schweiz fortsatte trenden fra deres forrige kampe med masser af energi og gåpåmod.

Mikael Wikstrand og Patric Hörnquist bød også ind med gode aktioner, men hvor den schweiziske keeper, Leonardo Genoni, greb ind begge gange.

Første udvisning faldt ud til Schweiz. Svenskerne holdt fint pres i overtal, men de gulblusede spillere havde svært ved at spille sig frem til åbne chancer. Schweiz stod yderst kompakt og lukkede effektivt ned.

Sverige satte sig på spillet og chancerne, men det var schweizerne fløjtende ligeglade med. Roman Josi tog fint ridt ind mod mål i en kontra, og returen faldt ud til Nino Niederreiter. Han tøvede ikke, men slog den mellem benene på Anders Nilsson.

Men den svenske dominans gav udbytte kun lidt over et minut senere. Gustav Nyquist sendte hårdt skud af sted fra distancen, og pucken gik hele vejen i netmaskerne. Leonardo Genonis syn spærret, og så var stod der 1-1 ved pausen. Kæmpe jubel hos den svenske fanskare.

Schweiz holdt fast
Kort inde i anden periode fik Schweiz powerplay, og det skulle blive dyrt for Sverige. Svenskerne havde egentlig fint styr på det, indtil man fejlede på udskiftning. Timo Meier kom derfor mere eller mindre alene ned mod mål fra højre side, og han klappede resolut pucken ind i modsatte målside. Og så stod der 2-1 til schweizerne.

En tidlig føring til Schweiz, men svenskerne satte sig hurtigt på de fleste chancer. Oliver Ekman-Larsson spillede glimrende i aften, og han var tæt på at udligne.

Flere minutter i træk spillede Sverige pucken rundt i offensiv zone som et decideret powerplay, selv om det var fem mod fem. Schweiz trykket i bund, men stor fight fra hver og en. Holdt favoritterne fra scoringer på trods af et hav af afslutninger fra de blågule stave.

Til gengæld var der anderledes bonus, da svenskerne så rent faktisk kom i overtal. Spillet blev sat fint op, og så kunne Mike Zibanejad ellers hamre pucken højt i målet fra kanten af slottet. Og der var udlignet til 2-2.

Simon Moser og Sven Andrighetto sluttede perioden af med store muligheder på Anders Nilsson. Kampen i den grad stadig helt åben inden den definitivt sidste ordinære periode ved VM. Svenskerne presset til at yde det bedste mod hårdtarbejdende schweizere.

Spændingsmættet stemning
Sverige sad på det hele i de første minutter af tredje periode, og Mikael Backlund fik den største af flere svenske chancer. Men god redning af Leonardo Genoni på hans baghåndsskud tæt under mål.

Som i hele kampen spillede Schweiz stadig friskt til, når først de kæmpede sig til pucken. I egen zone stod de kompakt og lod Sverige køre pucken rundt i primært de ufarlige steder.

Svenskerne fik alletiders chance i to gange powerplay inden for ganske kort tid. Men schweizerne lukkede yderst effektivt af rundt om Genoni – ligesom keeperen selv igen spillede en stærk, stærk kamp.

Spændingen steg til uanede højder, da kampen nærmede sig sin afslutning. Hver eneste gang, svenskerne forsøgte sig, gik der et sus gennem publikum. Filip Forsberg havde stærkt forsøg, inden Mattias Ekholm var tæt på at komme helt alene med Leonardo Genoni. Han fik afsluttet under stort pres, men stor redning af Genoni.

Guldduellen skulle i overtid.

Forsberg blev matchvinder
Nerverne helt uden på tøjet i overtiden, hvor Sverige havde et lille overtag. Schweiz var dog stadig fint med og havde flere nærgående forsøg. Mirco Muller med to solide slagskud inden for få minutter, men Anders Nilsson hev stærke redninger op.

John Klingberg havde en af svenskernes bedste afslutninger, men Leonardo Genoni plukkede på overbevisende vis pucken.

Kevin Fiala fik overtidens hidtil største chance med fire minutter igen, men han misbrugte tæt under mål. Feberredning af Anders Nilsson.

Med blot ét sekund igen hamrede Adam Larsson pucken på stolpen. Kæmpe sus gennem arenaen, og finaledramaet fortsatte helt indtil straffeslag. Det kunne ikke blive vildere.

Sven Andrighetto og Oliver Ekman-Larsson scorede begge, inden Filip Forsberg afgjorde matchen.

Sverige vinder guld efter et kæmpe drama helt indtil den afgørende straffeslagskonkurrence. Historien om VM-finalen kan næsten ikke skrives bedre. Og Tre Kronor har vundet VM-guld for andet år i træk.

IIHF-præsident, René Fasel, lukkede VM-slutrunden efter 17 dages fantastisk hockey i Boxen i Herning og Royal Arena i København. Danmark kan være stolte af en flot, flot turnering.

Måske vender det hele tilbage en dag i fremtiden.