VM 2018: Pressede tyskere overraskede Finland

- Foto: Bluelinemedia.dk

Tyskland – Finland 3–2 (0-1, 2-0, 0-1, 1-0) OT

Trods massivt overtag det meste af kampen igennem og en vundet skudstatistik på hele 15-38, så måtte Finland lide den tort, at se Tyskland løbe med sejren i overtid. Den overraskende tyske sejr kom i hus som følge af en stærk defensiv og en yderst velspillende Mathias Niederberger i målet, der præsterede en redningsprocent på over 97.

Tyskernes chancer for videre avancement i turneringen eksisterede knapt teoretisk, forud for aftenens opgør mod Finland, som i går udraderede et stjernespækket canadisk hold med hele 5-1.

Kunne Finland holde noget der bare mindede om samme kadence søndag aften mod tyskerne, så burde opgaven umiddelbart være overkommelig.

Tre points ville konsolidere finnernes andenplads i gruppen, hvor man i så fald kun ville være et enkelt point efter amerikanerne, der havde lagt sig i spidsen efter dagens magtdemonstration mod Norge.

Finnernes to store profiler, Sebastian Aho og Teuvo Teravainen, var tidligere på dagen blevet overhalet af Patrick Kane på VM-turneringens topscorerliste, så måske der også på det punkt var lidt ekstra motivation at hente for finnerne i almindelighed og de to pointslugere i særdeleshed?

Intens fight med finsk overtag

Ville Husso vogtede det finske mål, mens tyskerne startede med Mathias Niederberger på mål, hvilket sidenhen skulle vise sig, at være en rigtig god idé.

Finnerne lagde ud som lyn og torden og behøvede kun et par minutter, før de havde bragt sig på 0-1. Det var Eeli Tolvanen, der tog sagen i egen hånd og gik direkte på mål og sikkert passerede den tyske keeper, Mathias Niederberger, ved fjerneste stolpe.

Der stod da også Finland på langt det meste som man nærmede sig en halv periode. Finnerne lagde et højt pres på Tyskland og efter ti minutter havde tyskerne stadig ikke fået registreret et skud på mål.

Skud på mål havde finnerne til gengæld en del af og da Sakari Manninen og Pekka Jormakka flot kombinerede sig gennem den tyske defensiv kunne det da også let være blevet 0-2, men tyskerne og keeper Niederberger stod godt imod.

Tyskerne stod generelt godt i egen zone, så der var ikke nemme arbejdsbetingelser for de finske forwards, der dog havde en anden speed end tyskerne.

Det spillemæssige finske overtag kastede en overtalsmulighed af sig efter et kvarter, da Marcel Noebels indkasserede en udvisning for slashing. Finnerne fik ikke scoret i power play, men vandt skudstatistikken for første periode med hele 2-11.

Tysk føring efter stærk anden periode

I kampens midterste periode fik finnerne chancen i power play igen efter tre minutter, da Matthias Plachta måtte til afkøling for en interference. Her tegnede Teuvo Teravainen sig for finnernes bedste forsøg, da han tæt under mål fik trykket af, efter et par hurtige finske pasninger. Men Niederberger kom i vejen med benskinnen og tyskerne slap med skrækken.

Det gjorde finnerne til gengæld ikke et par minutter senere, da tyskerne pludseligt havde fået sig ganske godt etableret i den finske zone. Her formåede Frederik Tiffels, tæt under mål, at udligne til 1-1. En kold spand vand i hovedet på finnerne, som ellers havde domineret stort.

Målet gav tyskerne optimisme og tro på tingene og man fik nu mere momentum. Efter 11 minutter kom man da også frem til en kæmpechance til Marc Michaelis, som finnerne kun fik stoppet vha. ulovlige midler. Ville-Matti Savinainen måtte derfor tage plads i straffeboksen efterfølgende.

I det tyske power play fik finnerne muligheden på et undertals-break away, men Sebastian Aho og Marko Anttilas intentioner var læst af Niederberger i tyskernes mål. Fortsat 1-1.

Det skulle dog vise sig, at tyskerne lidt overraskende også formåede at tage føringen mod slutningen af perioden, da Bjorn Krupp med et minut igen sendte en puck på mål, som fik lov til at gå hele vejen ind bag Ville Husso til 2-1, som også var stillingen forud for trdje periode.

Finnerne pressede på og udlignede, men skuffede i OT

Finnerne var dermed tvunget endnu mere frem over isen i tredje periode, hvor Mikko Rantanen da også kom frem til to store chancer allerede i det første minut. Men den første blev overplaceret og den anden tog Niederberger sig af.

Men lad det være sagt med det samme, der var envejstrafik i retning af det tyske mål gennem hele tredje periode, finnerne var nærmest i konstant puckbesiddelse, men havde alligevel svært ved at få skabt chancer, over for en kompakt tysk defensiv.

Når finnerne endeligt fik kæmpet sig igennem de tyske forsvarsværker, så brændte man enten på det skammeligste eller også kom Niederberger eller stolperne i vejen.

En tysk udvisning efter 16 minutter sendte dog fornyet optimisme ind i finnerne, der nu satte den tyske zone under decideret belejring. Kaptajn Mikael Granlund var da også tæt på, men han måtte se stolpen komme i vejen for sin afslutning.

Med to minutter igen kom den finske forløsning dog, da selvsamme Mikael Grandlund, i samarbejde med Teuvo Teravainen, fik sat Sebastian Aho op til afslutning fra udkanten af slottet. Aho huggede konsekvent til første gang og pucken strøg i nettet til stor jubel for de mange finske fans på tribunerne i Boxen. 2-2.

Der blev ikke scoret yderligere i tredje periode og kampen skulle dermed finde sin afgørelse i overtid. Her spillede de tekniske overlegne finner underligt afventende i tre mod tre-spillet, hvor det næsten virkede som om, at man bare ville have tiden til at gå, forud for en straffeslagsafgørelse.

Man forsøgte dog at stikke næsen frem en enkelt gang, hvor Kasperi Kapanen måtte se sit forsøg afvist ved stolpen af Niederberger.

Herefter kunne tyskerne straks slå kontra og få øjeblikke senere havde Markus Eisenschmid afgjort kampen til tyskernes fordel. 3-2 og endnu et choknederlag til finnerne var en realitet.

Stærkt af tyskerne, mens man i Finland må undre sig over, hvordan man den ene dag formår at slå Canada med 5-1, mens man ikke har kunnet besejre hverken Danmark eller Tyskland ved dette VM.