VM 2018: Overligger redder russere i gyser-afslutning

Foto: Jan Korsgaard

Rusland-Schweiz 4-3 (0-0, 3-1, 1-2): Spændende duel lørdag aften i Royal Arena, hvor et indtil videre godt spillende schweizisk mandskab skulle forsøge at få point mod russerne i Gruppe A.

Russerne var foran med to mål i løbet af kampen, men så skete der ting og sager. Schweiz gjorde en yderst fin figur – igen – og var med indtil det sidste. Der blev lagt et kæmpe pres i slutminutterne, men overliggeren lå i vejen for schweizerne. Lige ved og næsten passede i dén grad.

Og endnu en gang var Royal Arena en fantastisk kulisse med sang, dans og festlige indslag fra begge lejre – samt de neutrale tilskuere. 12.500 tilskuere der gav den fuld gas.

Lyn og torden over spillet fra første færd i kampen. Rusland bød ind ved Nikita Gusev efter få minutter, men Berra Reto i det schweiziske mål var oplagt i kassen. Også Yevgeni Dadonov var fremme og sendte pucken på stolpen. Gode muligheder til russerne.

Tristian Scherwey, der havde vist rigtig gode takter hidtil ved VM, stod for Schweiz’ første gode chancen. Også Vasili Koshechkin lod til at være toptændt og klar med gribehandske og diverse.

Schweiz fik matchens første to-minutters. Rusland med kvalificerede forsøg fra kaptajn Pavel Datsyuk og Vladislav Gavrikov under – og lige efter – overtallet.

Første periode var ganske jævnbyrdig – med et lille overtag til russerne. Begge hold havde muligheden i powerplay, men de første 20 minutter endte målløse. Aftenens mange tilskuere, der skabte en fantastisk stemning i Royal Arena, måtte vente i spænding på et åbningsmål.

Til gengæld blev der åbnet op for posen i de næste 20 minutter.

Russerne trak fra
Allerede efter to minutter bragte Rusland sig foran 1-0 ved Kirill Kaprizov. Han afsluttede fra højre side, og pucken gik i netmaskerne via det inderste af stolpen. Jubel hos de spredte russiske grupperinger af fans, der i øvrigt var i klart undertal mod den store skare schweizere på lægterne.

Et par minutter senere udlignede Schweiz. Som hidtil i denne turnering spillede man et glimrende powerplay, og denne gang var der atter succes. Ramon Untersander hamrede pucken højt i målet fra venstre side. Vasili Koshechkin chanceløs i målet.

Kort efter brød der atter jubel ud i arenaen. Rusland bragte sig på 2-1. Yevgeni Dadonov sendte et løst håndledsskud af sted fra halv-distancen, og Reto Berra så en kende skidt ud i målet. Den burde han have haft.

Nikita Gusev fik kæmpe chance halvvejs i anden periode, men denne gang tog Berra fra sig. Klasseredning.

Schweiz fik chancen for udligning i powerplay, men russerne sled og slæbte. Timo Meier med bedste forsøg, men scoringen udeblev.

Mod slutningen af perioden fik Schweiz to udvisninger, hvilket gav Rusland chancen i fem mod tre. Holdet skulle kun bruge kort tid, før stillingen blev 3-1. Faktisk blot 2,2 sekunder før pause. Mål denne gang signeret Nikita Nestorov, der puttede pucken i kassen via det øverste af den ene stolpe. Stærkt af Rusland – mareridtsagtig afslutning på anden periode for schweizerne.

Drama til det sidste
Schweiz satte straks jagten ind på reducering fra tredje periode. Det meste spil foregik i russernes zone, og schweizerne godt hjulpet på vej af en kæmpe støtte fra publikum.

Den megen puckbesiddelse gav udbytte efter 12 minutter. Sven Andrighetto var først over en returpuck tæt under mål, og så var stillingen 3-2 til Rusland. Ekstatisk jubel blandt størstedelen af arenaens 12.500 tilskuere.

Tristan Schwerwey med stor chance, inden Rusland slog igen. Fire minutter efter reduceringen øgede Mikhail Grigorenko til 4-2. Han satte pucken i mål efter perfekt tværpasning fra Artyom Anisimon på en kontra. Flot, flot mål, og russerne scorede efter flere gode fremstød inden for få minutter.

Rusland med udvisning tre minutter før tid, og så satte Schweiz alt ind på ny reducering. Reto Berra blev trukket ud af målet, og schweizerne satsede med seks mod fire spillere. Det gav resultat. Med 1:48 tilbage på uret scorede Sven Andrighetto for anden gang i tredje periode. Afslutning fra distancen, og puck blev rettet af og snød keeperen. 4-3 til russerne.

Schweiz lagde et tungt pres i den resterende tid, og begge hold nåede at tage en timeout. Det hele var tæt på at eskalere, da Enzo Corvi løftede pucken på overliggeren i det sidste minut. Russerne smed sig i alt og holdt sin modstander fra yderligere mål. Kæmpe drama til allersidste sekund af opgøret.

Med sejren er Rusland på andenpladsen i Gruppe A – ét point efter Sverige. Schweiz har ni point efter fem kampe og ligger på en foreløbig fjerdeplads.

Enzo Corvi kåret til kampens spiller for Schweiz, og samme hæder tilfaldt Vladislav Gavrikov for russerne.