VM 2018: Letland sejrede på fremragende overtidsscoring

- Foto: Bluelinemedia.dk

Norge – Letland 2–3 (2-0, 0-1, 0-1, 0-1) OT

Norge og Letland gav hinanden en fremragende og yderst seværdig, underholdende og publikumsvenlig kamp, da letterne lørdag eftermiddag sikrede sig to points efter en overtidsafgørelse, der faldt efter et fremragende mål, som blev sat ind af Rudolfs Balcers. Norge chokerede ellers letterne ved at komme foran med 2-0 i slutningen af første periode, men letterne fik sig altså sidenhen arbejdet ind i kampen igen.

Lørdag middag blev VM i Herning også skudt i gang for Norge og Letlands vedkommende, da to af Danmarks formodede konkurrenter til gruppens fjerdeplads tørnede sammen i Jyske Bank Boxen.

Nordmændene er kommet til VM i Danmark uden profiler som Patrick Thoresen og Mats Zuccarello, mens letterne stiller med et rutineret og solidt landshold, som primært består af profiler fra den stærke KHL-liga. Letland kunne dermed på forhånd ligne en svag forhåndsfavorit.

Norge har dog været en fast bestanddel af A-gruppen siden 2005 og det er sjældent en god idé, at undervurdere de slidsomme nordmænd, der bestemt ikke har tendens til at slå op i banen. Ført an af en førstekæde med de to karismatiske Olimb-brødre, var det da heller ikke fordi nordmændene var fuldstændigt blottet for rutine.

Lettisk dominans afløst af norsk tomålsføring

En større enklave af festlige lettiske fans skabte en skøn atmosfære om kampen og gjorde fra første faceoff deres til, at piske deres nationalhelte frem over isen.

Om det var den højlydte opbakning der gjorde udslaget skal være usagt, men letterne virkede i hvert fald til at være klart ovenpå fra kampens indledning, hvor det meste foregik i den norske zone. Letterne virkede nordmændene overlegne fysisk såvel som teknisk og havde generelt mere fart i spillet.

Letland var da heller ikke langt fra at bringe sig i front i det femte minut, hvor Oskars Cibulskis kun var få centimeter fra at få overlistet den norske keeper, dette efter et større klumpspil foran mål.

Letterne fik ved flere lejligheder tacklet igennem på nordmændene, der konsekvent stadig virkede til at være et skøjtetag bagefter, i det meste som de foretog sig på isen. Den norske zone var flere gange under belejring og de lettiske forwards kredsede ved flere lejligheder om Lars Haugens mål, uden at man dog formåede at få prikket pucken ind.

Dette ærgrede letterne sig formentligt over i det ottende minut, da Norge nærmeste ud af ingenting bragte sig i front med 1-0. Scoringen fejlede bestemt ikke noget, da Anders Bastiansen fra en ganske spids vinkel sendte pucken op i fjerneste hjørne til en norsk føring. Dette var Norges første og eneste reelle chance i kampen på det tidspunkt.

Scoringen gav Norge momentum og tro på tingene og man havde efterfølgende et par gode aktioner fremad banen, hvor den lettiske keeper fik lov til at arbejde for føden. Eirik Salsten havde her et nærgående forsøg.

Norge lugtede nu blod og minsandten om det ikke også blev 2-0 til nordmændene tre minutter senere, da Alexander Bonsaksen dygtigt udnyttede trafikken foran mål, til at brage et utageligt slagskud i kassen fra blue line.

Nu var det pludseligt Norge der var i teten stillingsmæssigt såvel som spillemæssigt. Ken Andre Olimb kunne med lidt kynisme faktisk have udbygget den norske føring yderligere efter et kvarters spil, men letterne slap med skrækken ved den lejlighed.

Trods fortsatte ihærdige og taktfaste lettiske tilråb var det altså nordmændene, der kunne tage en føring på 2-0 med ud til den første periodepause.

Letterne kom på tavlen i jævnbyrdig anden periode

Letland synes fortsat bedst i styrspillet, som man fik taget tog hul på anden periode. De norske forwards lynede i glimt af og til, og efter tre minutters spil kunne Villiam Storm da også sagtens have bragt Norge yderligere foran, da han fik sendt et godt drøjt hug på mål. Men Elvis Merzlikins var på sin plads og fik leveret en glimrende redning.

Kampen første udvisning indtraf efter fire minutters spil og den stod der Norge på. Mathis Olimb måtte til afkøling for en tripping. Men trods to minutters belejring og et flittigt bombardement mod det norske mål, så lykkedes det ikke for letterne, at få omsat overtalsmuligheden til scoring.

Det gjorde det til gengæld få sekunder efter udvisningens udløb, da en fremadstormende Rudolfs Balcers modtog en præcis pasning fra Kristaps Sotnieks og effektivt satte pucken ind ved nærmeste stolpe til 2-1. Der var spillet syv minutter.

Norge fik chancen i power play efter 12 minutter og mens Andris Dzerins afsonede sin straf kom nordmændene frem til flere åbninger med gode afslutninger til følge, men den lettiske keeper Merzlikins sprællede ikke forgæves inde på stregen og Norge blev holdt fra fadet.

I det hele taget var der mod periodens slutning rig mulighed for at få finpudset overtalsspillet for nordmændenes vedkommende, da man havde fire minutters power play i løbet af periodens sidste fem minutter. Det norske overtalsspil var dog her alt for ineffektivt og uopfindsomt og det blev derfor aldrig rigtigt for alvor farligt for letterne, der dermed kun var nede med en enkelt pind forud for tredje periode.

Lettisk udligning sikrede overtid

Et offensivt indstillet lettisk mandskab jagtede udligningen tidligt fra tredje periodes start og Ronalds Kenins var da også tæt på for letterne i det andet minut, hvor han fik trykket af fra klods hold.

Norge var i det hele taget presset langt tilbage gennem store dele af tredje periode, hvor letterne virkede fast besluttede på at komme tilbage i kampen rent resultatmæssigt. Letland var således til stadighed det klart mest nærgående hold på isen og offensivt stod der også fortsat Letland på langt det meste, mens nordmændene lurede på kontra og tenderede mod at have en puckberøring eller to for meget hele tiden, hvilket gjorde det svært at opbygge tempo i spillet.

De lettiske anstrengelser gav pote efter 11 minutters spil, hvor Rodrigo Abols i høj fart modtog en pasning og gik direkte på mål, hvor han tilmed havde held til at få pucken sneget ind ved nærmeste stolpe til 2-2. Ekstatisk jubel blandt de mange lettiske fans.

Med 2:40 tilbage fik Norge sendt en afslutning på mål, som det krævede et video review at få klarhed over, men dommen stod hurtigt klar; pucken havde aldrig krydset målstregen og dermed fortsat 2-2. Der skulle dermed overtid til, for at finde en vinder.

24 sekunders overtid var nok for Letland

Der skulle kun gå 24 sekunder, før letterne – lidt som ventet, havde formået at drage nytte af den ekstra plads på isen, som tre mod tre-spillet giver.

Afgørelsen var intet mindre end en perle, da Rudolfs Balcers tog sagen i egen hånd, satte en norsk back og efterfølgende nærmest driblede bukserne af den norske keeper, som var helt og aldeles prisgivet ved scoringen, hvor Balcers efter et fikst træk stille og roligt kunne sende pucken ind i det tomme mål bag Lars Haugen. 2-3 og letterne havde sikret sig turneringens første to points.