VM 2018: Kæmpe sensation: Schweiz slår mægtige Canada

Canada-Schweiz 2-3 (0-1, 1-1, 1-1): Canada som klare favoritter på forhånd, men der var lagt op til endnu en underholdende match i den imponerende Royal Arena. Fuldt hus igen. Semfinale-stemning hele vejen rundt.

Det skulle imidlertid blive en vanvittig aften. Schweiz har leveret flotte kampe turneringen igennem – senest med kvartfinalesejren over Finland. Stor energi, kreativitet og fart. Men at det ligefrem skulle blive til sejr mod Canada stod ikke skrevet i manuskriptet.

En fuldstændig uovertruffen indsats af Schweiz, der spillede med stort mod over for de mægtige canadiere. Leonardo Genoni i Schweiz-målet var uomtvisteligt bedste spiller på isen. Klassekamp af ham. Intet mindre.

Schweiz kom i powerplay kort inde i kampen, men spillet hang ikke sammen. Til gengæld skulle schweizerne i den grad vise tænder senere i perioden.

I de første 10 minutter var Canada mest på pucken, og der blev noteret stor chance til især Jean-Gabriel Pageau. Leonardo Genoni var parat i målet.

Men så tog Schweiz over med en række nærgående forsøg.

Timo Meier, Tristan Scherwey og endnu en kæmpechance til Meier stod på menuen, og der skulle i den grad hives store redninger op hos den canadiske keeper, Darcy Kuemper. Ind imellem fik kaptajn Connor McDavid også en farlig afslutning ind på Genoni.

Schweiz spillede en glimrende første periode med stor energi og masser af bevægelse. Helt tydeligt oplagte spillere. Troen på sejr var der.

Cirka et minut før pause kom første scoring. Og den var netop til Schweiz. Tristan Scherwey brød gennem i venstre side med en canadier på indersiden. Han så sig ikke tilbage, men trak i høj fart pucken op i modsatte målhjørne fra kanten af slottet. Fantastisk mål. Smukt, smukt udført. Og majoriteten af tilskuerne i den fyldte arena, de mange schweizere, kunne bryde ud i jubel.

1-0 til Schweiz efter 20 minutter. Overraskelsen lurede i kulissen.

Schweiz holdt fast
Glimrende start på anden periode med chancer i begge ender. Jean-Gabriel Pageau og Brayden Schenn kunne have udlignet, hvis det ikke var for storspil af Leonardo Genoni i målet.

Til gengæld var der hul igennem efter syv minutter. Bo Horvat spillede sig fri og hamrede pucken i modsatte side af målet på en kontra. Flot scoring og helt lige igen.

Stillingen holdt dog kun i lidt over to minutter. Schweiz fik powerplay og satte spillet op på nul komma fem. Hurtige og millimeter-præcise pasninger. Til sidst kunne Kevin Fiala spille pucken ind foran mål, hvor en umarkeret Gregory Hofmann prikkede den sorte gummiskive over stregen. Darcy Kuemper chanceløs i det canadiske mål. Schweiz foran 2-1.

Canadas sædvanlige klasse blev demonstreret kort efter, da de mange NHL-stjerner nærmest spillede powerplay. En fryd for øjet, hvor sagesløse schweizere var forvandlet til statister. Men målet udeblev.

De største chancer tilfaldt Canada i denne fase, men Leonardo Genoni var mirakelmager i målet. Stillingen holdt perioden ud. Hidtil imponerende og stærk indsats af Schweiz.

Sensationen blev realitet
Ryan O’Reilly med stolpeskud kort inde i tredje periode. En stærk start for Canada, der ganske givet ville mase på i resten af kampen.

Canada skøjtede dog ind i en udvisning, og det skulle få store konsekvenser for hockeyens moderland. Schweiz fandt melodien, og så kunne Gaetan Haas sende pucken mellem stolpen og Darcy Kuemper på nærmeste stolpe. Vild jubel i arenaen og imponerende 3-1 til schweizerne. Kæmpe overraskelse. Folk måtte nive sig i armen.

Resten af kampen stod der Canada på 99 procent af spil og chancer. Alt blev satset. Et hav af afslutninger på Leonardo Genoni, der formentlig kan vågne op til flere blå mærker i morgen. Undervejs også et powerplay til Canada, men Schweiz holdt fortsat stand mod verdensstjernerne.

Godt halvandet minut før tid trak Canada målmanden ud for at lægge det sidste tryk. Og med godt to minutter igen hamrede Colton Parayko i netmaskerne. Leonardo Genoni nåede kun at få halvklaret med benskinnen, og så stod der 3-2. Kæmpe drama og maksimal spænding.

Der blev givet alt de sidste to minutter, men Canada måtte sande, at det var slut. Sekunderne løb ud, og de rødblusede schweizere væltede ind på banen og omfavnede hinanden i en kæmpe klynge foran den store horde af fans bag målet.

Schweiz har leveret sensationen, kæmpe-overraskelsen, miraklet. Nedlagt mægtige Canada i semifinalen. Schweiz i VM-finalen – Canada i bronzekamp mod USA i søndags tidlige kamp.

Bo Horvat fik den ringe trøst at blive kåret til Canadas bedste spiller, mens mirakelmanden Leonardo Genoni fik æren hos Schweiz. Og hold nu fast – Genoni snuppede ikke mindre end 43 pucke i løbet af matchen. Kæmpe klasse – nøjagtig som Anders Nilsson i det svenske mål tidligere lørdag.

Aaron Ekblad, kaptajn Connor McDavid og Ryan Nugent-Hopkins blev kåret af IIHF som Canadas tre bedste spillere ved VM. Hæderen tilfaldt Nino Niederreiter, Mirco Muller og Enzo Corvi fra Schweiz.