VM 2018: Ingen slinger; Finland med ny storsejr

- Foto: Bluelinemedia.dk

Finland – Norge 7–0 (2-0, 4-0, 1-0)

Finland overbeviste endnu en gang og leverede en yderst solid og godkendt indsats mod et norsk hold, som aldrig var i nærheden af at skabe et resultat, mod de lynhurtige og teknisk velfunderede finske spillere. Kaptajn Mikael Granlund i rampelyset med fornemt spil, en scoring og to assists.

Finland og Norge krydsede klinger i tirsdagens aftenkamp ved VM i Herning, hvor finnerne har fået en fantastisk start på turneringen med to sejre på 8-1, mens Norge senest fik hevet en sejr i land mod Tyskland efter en straffeslagsafgørelse. Nordmændene var dermed noteret for tre points efter to kampe.

Finnerne har ganske vist ikke mødt puljefavoritterne fra hverken Canada eller USA endnu, men finnerne har kørt i et helt andet gear end deres modstandere hidtil i denne VM-turnering, hvor flere finske spillere har været helt ustyrlige. I denne sammenhæng har Sebastian Aho selvsagt overstrålet alle med vanvittige ti points efter finnernes to første kampe.

Så mon ikke, at den norske træner Petter Thoresen havde gjort sit, for at forberede de norske spillere på mødet med den lynhurtige forward og hans kædekammerater Veli-Matti Savinainen og Teuvo Teravainen, der heller ikke har holdt sig tilbage med hhv. fire og otte points i to kampe.

Finsk dominans gav ventet føring

Finnerne lynstartede i første periode, hvor man hurtigt satte sig på begivenhederne og udnyttede overtaget til at bringe sig i front med 1-0 efter fire minutters spil. Det var naturligvis Sebastian Aho, der stod for forarbejdet, da han med en fin pasning fik sendt Veli-Matti Savinainen af sted. Savinainen behøvede ingen betænkningstid, da han fra midten af faceoff-cirklen udplacerede Lars Haugen i det norske mål med et perfekt timet og yderligt placeret slagskud.

Norge var kun sjældne gæster i den finske zone. Finnerne kørte ganske enkelt i et væsentligt højere gear end nordmændene, der halsede efter over hele banen.

Set i lyset heraf var det heller ikke hverken overraskende eller ufortjent, at finnerne efter syv minutters spil kunne øge føringen til 2-0 efter en situation, hvor Norges Niklas Roest begik en fæl fejl og helt uforståeligt forsøgte at drible ind foran eget mål, hvor han mistede pucken, hvorefter Marko Anttila let kunne prikke den ind bag Haugen i det norske mål.

Haugen havde i det hele taget nok at se til de første ti minutter, hvor angrebene bølgede ned mod det norske mål. Efter ni minutters spil fik Haugen dog forhindret en finsk scoring, da Veli-Matti Savinainen vendte spillet og satte Teuvo Teravainen op til afslutning i en god position. Her nåede Haugen dog at få griberen på afslutningen fra Carolina-spilleren.

Kampen første udvisning kom efter 17 minutters spil og det var finnernes Juuso Riikola, der måtte til afkøling for en hooking. Men det finske box play stressede nordmændene så godt, at de aldrig rigtigt fik sig bidt fast i den finske zone. Til tider nærmede det sig vel egentligt kattens leg med musen, da finnerne i det norske overtal var mindst lige så meget på pucken som nordmændene.

Mod periodens slutning var finnerne uhyggeligt tæt på at udbygge føringen i to omgange. Først sendte Mikael Granlund en baghåndsafslutning lige over mål og øjeblikket efter burde Mikko Rantanen have scoret, da han modtog en glimrende pasning i en fri position tæt under mål.

Finland på cruise control udbyggede føringen

Anden periode var kun et minut gammel, før finnerne øgede til 3-0 i en situation, hvor Norge var handicappede af en brækket stav og derfor havde endnu større vanskeligheder ved at holde finnerne fra fadet. Teuvo Teravainen var manden bag scoringen, da hans forsøg fra distancen fik lov til at sejle hele vejen i nettet fra distancen.

Tre minutter senere blev det også 4-0 til Finland, da Kasperi Kapanen modtog pucken ude på flanken, skar ind i banen og udnyttede det alt for passive norske forsvarsspil, til ubesværet at sende pucken ind bag Lars Haugen.

Norges første, bedste og eneste forsøg tegnede Mathis Olimb sig for, som man rundede periodens halvvejsmærke. Godt sat op midt i slottet brændte Linköping-spilleren dog på det skammeligste, da pucken gik forbi mål.

Ellers var det mildest talt langt mellem snapsene for de norske underdogs.

En række udvisninger mod periodens slutning gav finnerne chancen i fire mod tre-spil i 1:23, hvilket skulle vise sig mere end rigeligt for de dygtige finske teknikere. Mikael Granlund blev på isen mens resten af finnernes power play-formation skiftede og det skulle vise sig, at være en yderst fornuftig beslutning af den finske kaptajn, der kort tid efter støbte fundamentet til finnernes 5-0-mål, som blev sat ind af Markus Nutivaara.

Mod periodens slutning havde Sebastian Aho en kæmpe chance for at udbygge føringen tæt under mål, men Aho fik for en sjælden gangs skyld ikke ordentligt ram på pucken.

Åndede man dermed lettet op i den norske lejr, så glædede man sig for tidligt. Under en afventende udvisning i de døende sekunder af perioden lykkedes det således for kaptajn Granlund selv at komme på tavlen, da han tog sagen i egen hånd og fra en position midt i slottet usvigeligt sikkert klaskede pucken helt op under overliggeren til 6-0.

Norsk målmandsskifte satte en prop i

Norge benyttede pausen til at skifte keeper. Lars Haugen blev dermed erstattet af Henrik Haukeland. Haukeland kom hurtigt på overarbejde, da holdkammeraten Tommy Kristiansen tog en udvisning for roughing i det tredje minut. Den finske belejring af den norske zone kastede dog ingen scoringer af sig, mens Haukeland fik noteret et par redninger.

Efter otte minutters spil fik Haukeland atter lov til at arbejde for føden under et norsk undertal, med Alexander Bonsaksen siddende ude for en cross-checking. Igen klarede Haukeland og resten af det norske mandskab frisag, trods to minutters finsk skydetelt mod det norske mål. Det hører dog med til historien, at Haukeland flere gang havde heldet på sin side.

Ellers var der sådan set ikke så meget der havde ændret sig, i forhold til de første to perioder. Det var stadig finnerne i teten og angrebene bølgede ned mod det norske mål. Men Haukeland holdt stand indtil et par minutter før slutsignalet, hvor han måtte strække våben, da Saku Maenalanen scorede til 7-0 i undertal.

Afslutningsvist lidt for statistiknørderne:

Finnerne vandt i aften skudstatistikken med hele 34-10.

Finland har nu scoret fem undertalsmål i tre kampe ved dette VM.

Sebastian Aho står noteret for 11 points efter tre kampe – samme pointantal havde Aho efter alle VM-turneringens ti kampe i 2017.

Teuvo Teravainen følger lige i hælene på Sebastian Aho med ti points efter tre kampe.

Efter finnernes indledende tre kampe er status ni points og en målscore på 23-2.

Efter tre spillerunder har finnerne fire spillere i top-9 på topscorerlisten: Aho (1), Teravainen (2), Rantanen (7) og Savinainen (9).