VM 2018: Hviderussisk smeltede og rykkede ud

Østrig-Hviderusland 4-0 (1-0, 3-0, 0-0): En gyserkamp mellem de to bundhold i Gruppe A, der begge kæmpede for overlevelse i den bedste division. Vind eller forsvind – ganske enkelt.

Efter dagens kamp stod det imidlertid soleklart, at Hviderusland blev sorteper og må en tur ned i B-gruppen. Østrig vandt en stensikker sejr og kan fuldt fortjent tage hjem fra VM med smil på læben. Og der resterer endda én kamp ved slutrunden.

Østrig kom først på tavlen i matchen. Der var spillet fire minutter, da Layne Viveiros sendte pucken på mål. Den hviderussiske keeper, Mikhail Karnaukhov, kunne ikke holde skuddet, og pucken faldt bagud og ind over målstregen.

Hviderusserne satte sig på kampen, mens Østrig viste farlighed i hurtige omstillinger. Geoff Platt havde glimrende afslutning, mens Lukas Haudum ramte stolpen for Østrig. Også Michael Raffl sendte fint forsøg af sted.

I sidste halvdel af perioden fik Østrig en spiller udvist i to minutter – i to omgange. I første forsøg kreerede hviderusserne ikke det store, men i anden omgang var der helt andre takter. Østrig-målmand Bernhard Starkbaum diskede op med gode reflekser og hindrede hviderussisk udligning.

Hviderusland havde med mere held scoret i første periode, der ellers ikke bød på den store dramatik. Hviderusserne under stort pres.

Stærkt powerplay
I anden periode lagde hviderusserne stærkt ud, men man fik intet ud af det på måltavlen. Heller ikke i et overtal, hvor holdet ellers skabte masser af afslutninger, men Bernhard Starkbaum var stærk i målet.

I takt med kampens fremskred var der mere fysik og intensitet i nærkampene, og det var to hold, der kunne mærke kampens alvor på kroppen.

Næsten halvvejs i perioden fik Hviderusland en spiller udvist, og det skulle blive dyrt. Cirka 75 sekunder inde i powerplay gjorde Konstantin Komarek det til 2-0 for Østrig, da han satte pucken ind på bageste stolpe.

Østrig i momentum, og kort efter blev føringen udbygget. Hviderusland havde en ny spiller i udvisningsboksen, og for andet powerplay i træk scorede Østrig. Michael Raffl fandt vej via nærmeste stolpe. Måltavlen viste 3-0 efter cirka et minut i overtal.

Hviderusland tog konsekvensen og skiftede målmand. Ud gik Mikhail Karnaukhov – ind kom Vitali Trus.

Den hviderussiske nedsmeltning fortsatte ufortrødent. Fem minutter efter øgede Dominic Zwerger til 4-0 for Østrig. Stor jubel hos den sædvanlige pæne mængde Østrig-supportere bag det ene mål. Og for tredje gang i træk faldt scoringen, mens Hviderusland havde en spiller i straffeboksen. Flot effektivitet af alpelandet.

Handlingslammet hviderussisk hold
Østrig fik et par udvisninger inden for den første halvdel af tredje periode, men det fik ikke den store betydning. Hviderusserne fik intet ud af situationerne, og så kunne førerholdet stille og roligt cruise sejren hjem.

Markus Schlacher kunne faktisk have udbygget føringen tre minutter før tid, men stillingen holdt matchen ud.

Få sekunder før tid fik den hviderussiske kaptajn, Alexander Pavlovich, en tåbelig udvisning for at slå på en modstander. Store frustrationer hele vejen rundt på det hviderussiske hold, der havde virket handlingslammet i den sidste halvdel af opgøret.

Hviderusland står fortsat med nul point efter seks kampe og bliver degraderet til B-gruppen. En kæmpe fiasko for den ellers så stolte ishockeynation.

Østrig har med sejren nemlig erobret fire point, og med en én kamp tilbage er der ikke mere at gøre for hviderusserne. Det østrigske mandskab ville det mest – godt båret på vej af en ordentligt flok fantastiske fans bag målet.

Konstantin Komarek kåret til kampens spiller for Østrig. En slukøret Alexander Pavlovich fik den yderst ringe trøst for Hviderusland; kaptajnen viste decideret – og forståeligt – kæmpe misbehag ved situationen.