VM 2018: Herningdrenge bag dansk sensationssejr

- Foto: Bluelinemedia.dk

Finland – Danmark 2–3 (0-0, 1-2 , 1-1)

Danmark leverede en på alle måder fremragende præstation, da man formåede at besejre de formstærke finske stjerner i regulær tid. Frans Nielsen og Oliver Bjorkstrand tegnede sig for de to første mål, mens Frederik Andersen til tider nærmest stod på hovedet i det danske mål, for at holde finnerne fra fadet. De tre Herningdrenge bidrog dermed i høj grad til, at skabe en uforglemmelig oplevelse i deres egen hjemby. Tre vitale og nærmest uvurderlige points, kan dermed sættes ind på VM-kontoen.

Onsdag aften var det blevet tid til Danmarks fjerde VM-kamp i Herning. Modstanderen var Finland, som har været forrygende godt kørende hidtil. Finnerne, der dog mangler stadig at møde både USA og Canada, har fejet al modstand til side hidtil i turneringen, hvor man står noteret for tre sejre og en overlegen målscore på 23-2.

Sebastian Aho og Teuvo Teravainen har været helt ustyrlige for finnerne med hhv. 11 og ti points efter tre kampe. Så der var ingen tvivl om, at danskerne skulle holde et våget øje med de to, hvis man ville gøre sig forhåbninger om at opnå et nogenlunde hæderligt resultat denne aften.

For Danmark var den store historie forud for kampen naturligvis, at Jannik Hansen og Mikkel Bødker var stødt til truppen i løbet af dagen. Dette havde selvsagt afstedkommet nye kædesammensætninger, hvor Janne Karlsson havde placeret Bødker sammen med Oliver Bjorkstrand og Frans Nielsen i en ren dansk NHL-førstekæde, mens Hansen var at finde i tredjekæden flankeret af Nicklas Jensen og Jesper Jensen.

Solid dansk arbejdsindsats i målløs første periode

Ikke uventet, så var det finnerne der pressede mest på fra kampens indledning, hvor både Teuvo Teravainen og Miro Heiskanen medvirkede til, at Frederik Andersen blev spillet varm i det danske mål.

Den første danske mulighed skulle publikum i Jyske Bank Boxen vente fem minutter på. Her var det Frederik Storm, der tog et godt rush op af banen og ikke var langt fra at udnytte en glimrende pasning fra Peter Regin.

Overordnet set, så arbejdende danskerne dog fortrinligt for sagen og det virkede til, at man havde fået flyttet spillet længere frem på banen, sammenlignet med kampene mod USA og Canada.

Der var dog alligevel grund til nervøse miner, da Daniel Nielsen efter ni minutter blev idømt kampens første udvisning, for en tripping bag eget mål.

I power playet der fulgte styrede finnerne spillet fuldstændigt og både Sebastian Aho og Markus Nutivaara forsøgte sig fra halvspidse vinkler. Men Andersen tog stadig godt fra i det danske mål.

Philip Larsen fik testet Ville Husso i det finske mål efter 11 minutters spil og Frans Nielsen havde nær nået over returen inde foran mål. Men fortsat 0-0 efter 11 minutter.

Kun en stor benparade af Frederik Andersen forhindrede dog, at der blev scoret minutter efter, hvor Mikko Rantanen fik sendt et yderst giftigt forsøg på mål.

En hooking på Nicklas Jensen i det 16. minut afstedkom kampens første danske overtalsmulighed, da Mikko Rantanen måtte en tur i straffeboksen. I det danske power play var Nichlas Hardt tæt på med en styring to gange, men første gang kom den finske keeper Husso i vejen og i anden omgang var det stolpen der forhindrede et dansk føringsmål. I øvrigt fremragende spil af Frans Nielsen i det danske power play.

Dansk eufori i fremragende anden periode

Tidligt i anden periode fandt Peter Regin kædekammerat Frederik Storm, der fik sendt et lusket skud lige forbi det finske mål. Minuttet efter fik også Emil Kristensen testet Ville Husso i det finske mål. Finnerne synes advaret om de danske intentioner.

Et par minutter senere fik Jannik Hansen sat en særdeles stærk og solid bandetackling ind på finnernes Tommi Kivisto, så glasset gyngede. Måske i virkeligheden dén hændelse, som var startskuddet til en på alle måder formidabel anden periode.

Det vil vel være at tage for store ord i munden at sige, at danskerne dominerede kampen, men det virkede som om, at finnerne for første gang i turneringen mødte et hold, som kunne matche dem på fysikken og det så ikke ud til at behage finnerne, der synes at have respekt for den danske modstander.

Der gik da heller ikke lang tid, før finnernes Saku Maenalanen ville give lidt igen, da han fik sat en voldsom tackling ind på Jesper Jensen Aabo. Dommeren markerede straks udvisning og Nicklas Jensen og Oliver Lauridsen kom tililende og agerede dansk politi overfor finnerne. Der opstod tumult og da dommerne gjorde regnskabet op, så endte danskerne i power play.

Her fik danskerne presset finnerne, som havde heldet på deres side, da Philip Larsen sendte en afslutning på overliggeren.

Der skulle dog gå 11 minutter, før der kom gang i målscoringen i Herning. Sakari Manninen sad udvist for en hooking på Nicklas Jensen, da Frans Nielsen fik taget i Jyske Bank Boxen til at lette med sit mål til 0-1, som blev sat ind fra udkanten af slottet. Frans Nielsen skar ind i banen og slyngede nærmest pucken op i det fjerneste hjørne, uden chance for Husso i det finske mål.

Glæden varede dog relativt kort for danskerne i denne omgang, da Jesper Jensen efter 14 minutter måtte til afkøling for en høj stav. I det efterfølgende finske power play lynede de to troldmænd Sebastian Aho og Teuvo Teravainen, med førstnævnte som målscorer og sidstnævnte i oplæggerens rolle. 1-1.

Men der skulle gå mindre end tre minutter, før euforien var tilbage i boxen. I en hurtig spilvending sendte Oliver Lauridsen sin navnebror Oliver Bjorkstrand af sted i et break away, hvor den lynhurtige forward spurtede fra den finske defensiv og sendte et projektil i nettet ved fjerneste stolpe. 1-2 og taget løftede sig atter i Boxen.

I periodens sidste minut forhindrede kun en vild redning fra Frederik Andersen, at finnerne fik udlignet ved Janne Pesonen. Men der blev ikke scoret yderligere i perioden, som var en af de bedste et dansk landshold har præsteret meget meget længe.

Hardt fik taget til at lette i Boxen

Danmark var lige ved at chokstarte i tredje periode, da Nicklas Jensen efter halvandet minut slap alene af sted gennem den finske defensiv. Men Jensen blev den lille i duellen med Husso, som klogt lukkede af langs isen.

Men det var stadig et dansk hold med overskud og tro på egne evner. Danskerne formåede sågar at skifte en hel kæde, mens man fastholdte angrebet i finnernes zone tidligt i tredje periode. Klasse.

Som man rundede periodens halvvejsmærke tilkom Oliver Bjorkstrand en chance af de helt store, da han blev sendt af sted i et break away, men desværre for danskerne, så kom Ville Husso i det finske mål bedst ud af den duel.

En udvisning til Stefan Lassen efter 12 minutter sendte nervøsitet gennem lægterne i Boxen, men danskerne stod godt i deres box play denne aften og når finnerne endelig kom frem til chancer, så hev Frederik Andersen den ene store redning efter den anden op af hatten. Ikke mindst redningen af Miika Koivistos forsøg fra mellemdistancen bør her fremhæves.

Med fire minutter igen måtte Frederik Andersen dog kapitulere, da selvsamme Koivisto sendte pucken på tværs af målfeltet, hvor den finske kaptajn Mikael Granlund blot skulle løfte den op i nettaget til finsk udligning. Finland med momentum og pludseligt så det svært ud for danskerne.

Men da Teuvo Teravainen sendte pucken ud over glasset og derfor indkasserede en udvisning for forsinkelse af spillet med 2:32 tilbage, så vejede danskerne morgenluft. I det efterfølgende power play fik Mikkel Bødker efter 33 sekunder sat Nichlas Hardt perfekt op til afslutning tæt under mål. Hardt eksekverede sikkert og taget i Boxen lettede af det største jubelbrøl i Herning i mands minde.

Den finske træner Lauri Marjamaki udbad sig en time out og efterfølgende satsede finnerne og erstattede Husso med en ekstra markspiller. Selv med endnu en udvisning til Teravainen, der efter 18 minutter stoppede Jannik Hansen med ulovlige midler, ja så forblev Husso ude på bænken. Men lige lidt hjalp det finnerne og et af historiens største danske ishockeyresultater var en realitet.

Der var mange ting, som Danmark gjorde rigtigt denne aften. Man fik holdt de finske stjernefrø Sebastian Aho og Teuvo Teravainen nede gennem det meste af kampen, man stod fantastisk godt imod rent fysisk, tacklede igennem når muligheden bød sig.

Desuden ofrede man sig for hinanden og for holdet i enhver henseende, om det så var ved at tage et ekstra returløb, kaste sig ned i et skud eller ved at så op for en holdkammerat, så gjorde man det betingelsesløst. Sidst men bestemt ikke mindst, så bevarede man overblikket og formåede at holde hovedet koldt i afgørende og tilspidsede situationer, hvilket vidner om rutine og kontrol.

Næste opgave for Danmark bliver fredagens eftermiddagskamp mod Norge. Der er kampstart kl. 16:15 i Jyske Bank Boxen.