VM 2018: Dzerins dukkede Danmark; Letland klar til kvarten

Letland – Danmark 1–0 (1-0, 0-0, 0-0)

Et enkelt mål af Andris Dzerins i det 9. minut var nok for letterne, der tirsdag aften trodsede den danske hjemmebanefordel og hjemtog en spinkel sejr på 1-0. Overordnet set ville letterne det mest, de var utroligt disciplinerede gennem hele kampen og stod rigtigt godt i banen. Tilmed evnede de dygtigt at læse danskerne og kom bedst ud af de fleste nærkampe. Der kunne således ikke indvendes noget mod den lettiske sejr.

Så var alvorens time kommet. Letland og Danmark krydsede tirsdag aften klinger i Jyske Bank Boxen, hvor en af de vigtigste kampe i både lettisk og dansk ishockeyhistorie skulle afvikles. Dramatisk skæbnekamp var derfor i vente.

Danmark var forud for aftenens kamp et enkelt point foran Letland på fjerdepladsen og kravet til de to mandskaber var således meget enkelt: Vinderen af aftenens kamp ville snuppe en kvartfinaleplads, mens taberen ikke ville stå tilbage med meget andet end en lang næse. Det var imidlertid uden betydning, om en sejr blev sikret i ordinær spilletid eller i overtid/straffeslag.

Danmark var i stærkeste opstilling og det samme var letterne, der i går sparede førstemålmand Elvis Merzlikins, men alligevel formåede at hente et overraskende point mod Canada.

Letland startede bedst og tog føringen

Det var umiddelbart letterne, der havde mest fart i skøjterne fra kampens start, hvor balterne kørte godt på i den danske zone og generelt også var mest direkte og målsøgende.

Frederik Andersen kom på arbejde for første gang i det danske mål efter et par minutters spil, da letternes Rihards Bukarts fik testet den store danske keeper, med et forsøg fra en position lavt i slottet. Men Andersen var klar i det danske mål og afværgede.

Fire minutter senere var en fejlpasning fra Philip Larsen i egen zone ved at blive dyr, da letterne hurtigt opfangede situationen. Men Stefan Lassen nåede i mellem og fik forhindret situationen i at udvikle sig. Stærkt backspil af Lassen.

Naturligt nok, så skulle de to hold lige føle hinanden lidt an. Spillet var ikke decideret nervøst, men det var tydeligt, at der var meget på spil. Ingen kastede hovedløst alt frem, man spillede med omtanke hos begge mandskaber.

Der skulle da også gå syv minutter, før Danmark kom frem til den første reelle målchance, da Nichlas Hardt forsøgte sig fra en halvspids vinkel. Men Elvis Merzlikins var klar med griberen og snuppede pucken. Sekvensen efter kom også Nicklas Jensen frem til et kvalificeret forsøg, men heller ikke han kunne overliste Lugano-keeperen i det lettiske mål.

Overliste keeperen kunne letternes Andris Dzerins til gengæld i det niende minut. Danskerne fik ikke clearet pucken i egen zone og markeringerne på Dzerins lå ikke tæt nok. Derfor kunne han uhindret sende pucken mellem benene på Frederik Andersen til lettisk føring på 1-0.

Et par minutter senere var der bud efter et lettisk mål igen, da Teodors Blugers gik afsluttede på klods hold. Men Andersen hev en stor redning op af hatten og afværgede for danskerne.

Letterne var fortsat mest nærgående og direkte i deres spil, som man rundede det første kvarter. På dette tidspunkt førte letterne skudstatistikken med 8-3; der havde været langt mellem de åbne danske chancer.

Efter 17 minutter trak Jesper Jensen Aabo kampens første udvisning, da han leverede et open ice-hit på en fremadstormende lettisk forward. Dommen lød på 2 + 10 minutter for checking to the head og en vigtig brik manglede dermed i den danske defensiv de efterfølgende 12 minutter.

Jannik Hansen arbejdede stærkt i box play og fik også blokeret et skud, ligesom Frederik Andersen fik reddet et forsøg fra Miks Indrasis. Men Danmark klarede frisag og kunne altså gå til pause nede med en enkelt pind.

Danske rokeringer uden ønsket effekt

Tvunget til at levere og præstere offensivt roterede Janne Karlsson lidt i kæderne til anden periode, hvor Jannik Hansen rykkede op i førstekæden med Frans Nielsen og Mikkel Bødker, mens Oliver Bjorkstrand trådte ind i en kæde med Julian Jakobsen og Patrick Russell.

Med Mikelis Redlihs siddende ude for en høj stav, fik danskerne chancen i power play kun 33 sekunder inde i anden periode. Men spillet var her relativt ustruktureret og power playet derfor ret tandløst. Det blev dog til et enkelt forsøg fra distancen af Nicklas Jensen.

Det danske power play blev forvandlet til box play, da Mikkel Bødker fik raget en udvisning til sig for en tripping mod slutningen af det danske overtalsspil, men ej heller letterne fik bedrevet det helt store i overtalsspillet.

Som man nærmede sig periodens halvvejsmærke var den dog gal igen. Emil Kristensen måtte til afkøling for en hooking og Frederik Andersen måtte efterfølgende hive en redning af de store frem på et forsøg fra letternes Miks Indrasis.

Frederik Storm fik en gylden dansk mulighed på et break away-forsøg i det 12. minut, men Storm overplacerede for Danmark, der dog efterfølgende formåede at fastholde presset omkring det lettiske mål, hvor man var tæt på at få mast pucken ind over stregen. Scoret blev der dog ikke og letterne fik i sidste ende ryddet op foran eget mål.

Overordnet set, så fik danskerne stukket snuden mere frem i anden periode end i første, men det overordnede indtryk var fortsat, at det var det lettiske hold, der havde bedst kontrol med kampen.

Danmark pressede på, men forgæves

Danskerne kom ud til tredje periode med en frisk attitude. Man søgte det offensive mere og viste nu noget af den desperation, som man havde savnet fra dansk side tidligere i kampen.

Allerede i første minut fik Daniel Nielsen da også skabt en god dansk mulighed, da han rutineret førte pucken ind i zonen og lagde den på mål. Her fulgte Nicklas Jensen op på Nielsens forarbejde og fik sendt en afslutning på stolpen. Et sus gik igennem publikum i en udsolgt Jyske Bank Boxen.

I det hele taget en stærk dansk start på tredje periode, hvor man også noterede sig muligheder til Emil Kristensen og Frederik Storm, inden man havde rundet to minutter.

Men letterne arbejdede godt, var kompakte i midtzonen og evnede dygtigt, at komme på den rigtige side af danskerne. Letterne virkede aldrig nervøse for at møde Danmark langt fremme på isen; man spillede med kløgt og overskud, uden at være dumdristig eller overmodig og formåede mange gange, at slå det danske opspil i stykker.

Rodrigo Abols havde en kæmpe afbrænder for letterne efter 13 minutters spil, hvor Letland kom af sted i en to mod nul-situation. Her blev Abols spillet helt blank, men sendte afslutningen på foden af stolpen; det danske håb levede endnu.

Som perioden skred frem blev mere eller mindre alt naturligvis kastet frem fra dansk side. Philip Larsen fik sendt et drøn af et slagskud lige forbi mål i det 16. minut og Nicklas Jensen forsøgte sig tilmed tæt på Merzlikins mål.

Med to minutter igen blev Frederik Andersen erstattet af en ekstra markspiller og med 1:27 igen fik træner Janne Karlsson mulighed for, at udbede sig en timeout. Philp Larsen fik efterfølgende igen forsøgt sig fra distancen, men overplacerede.

Et skuffende og ærgerligt dansk nederlag var en realitet efter 60 minutters hockey, hvor letterne vandt alle de vigtige faceoffs og generelt var stærkere end danskerne i nærkampene. Danskerne søgte det for lidt og havde tendens til for meget småspil, hvilket sjældent førte noget med sig, over for et hurtigst og teknisk velfunderet lettisk mandskab, der nu kan forberede sig på en kvartfinale mod Sverige i Royal Arena på torsdag.