VM 2018: Den største kamp i dansk ishockeys historie

De fleste sagde det før kampen mellem Danmark og Tyskland, og de fleste vil stemme i igen i aften: Det her er den største kamp i dansk ishockeys historie. 

Vi taler om en hjemmekamp i en udsolgt, propfyldt arena med plads til 11.000 tilskuere. Det gælder en plads i VM-kvartfinalen. Intet mindre. 

Vi kan trække VM-trådene helt tilbage til Forum i 1977, hvor Danmark og Italien spillede 2-2 i en udsolgt Forum foran 7.000 tilskuere. Det var lige nøjagtig nok til, at Italien snuppede oprykningspladsen.

Vi kan tænke tilbage på de glade dage i 80’erne og 90’erne i Brøndbyhallen, hvor Heinz Ehlers førte an, da Danmark lammetævede de østeuropæiske konkurrenter på stribe og skabte eufori i søndagssporten i radioen og i aviserne, der dengang skrev flere spaltemeter end i nutiden om et VM på hjemmebane. 

Fremme i 99 slog Danmark sensationelt Tyskland 6-1 i Odense, og i 2002 fulgte den vilde oprykning i Ungarn. Året efter Miracle on ice og 5-2-sejren over USA i Tampere. Vi glemmer det aldrig.

2010-gruppespillet var fænomenalt med sejre over Finland og USA, og 6-0’eren over Slovakiet i mellemrunden var fuldstændig umulig at fatte. 

Fremme i 2016 arbejdede et stærk dansk kollektiv sig frem til endnu en kvartfinale, hvor Finland i perioder var rystet. Det sidste nøk manglede. 

I Danmark i 2018 har de rød-hvide leveret varen. 3-2-sejren over et stjernespækket finsk mandskab, der endte med at vinde gruppen, var måske den mest helstøbte danske landskamp nogensinde. Der var klassespil over hele linjen, og 11 point i seks kampe er allerede dansk VM-rekord. 

Men 11 point rækker denne gang ikke til en kvartfinale. På den anden side klokken 20:15 står et sultent lettisk hold og ishockeygal nation, der ikke har set holdet i en kvartfinale siden 2009.

Der er ishockeyeufori i begge nationer, og i aften ligger gaderne øde i ishockeybyerne rundt omkring i Danmark og Letland. Og også i ikke-ishockeybyerne. Alle taler ishockey i Danmark for øjeblikket. Og i aften får vi drømmekampen. Seerrekord. Knald eller fald. Kvartfinale på spil.

Den største kamp i dansk ishockeys historie. Den bliver kun overgået, hvis Danmark går videre og spiller kvartfinale i København på torsdag. Gør gutterne jobbet færdigt? Vi er klogere omkring 22:30 i aften.