VM 2018: Danske power play-lyn slog ned i Norge

- Foto: Bluelinemedia.dk

Danmark – Norge 3–0 (1-0, 2-0, 0-0)

Uhyggelig dansk power play-effektivitet blev udslagsgivende, da de danske løver fredag eftermiddag besejrede Norge med 3-0. Alle tre mål blev sat ind i power play, to af dem af Nicklas Jensen, som for alvor stemplede ind i VM-turneringen. Danmark indtager dermed den kvartfinalepladsgivende fjerdeplads, forud for de sidste to spillerunder.

Der var dømt nordisk drama, da Danmark fredag eftermiddag krydsede klinger med de evige ærkerivaler fra Norge. En dansk sejr ville lune gevaldigt i jagten på en kvartfinaleplads, mens mindst to points næsten synes påtvingende nødvendigt for nordmændene, der forud for dagens spillerunde var noteret for tre points mod danskernes fem.

Kunne Norge skabe overraskelsen og et stort resultat, havde man fået gårsdagens hockeylektion af Canada ud af hovedet og benene og var Ken Andre Olimb blevet klar igen, oven på den checking to the head, der sendte ham i omklædningsrummet under gårsdagens kamp mod Canada? Ja spørgsmålene var mange.

I den danske lejr var spørgsmålet vel primært, om man kunne ride videre på bølgen og euforien der opstod, i kølvandet på choksejren over Finland i onsdags. Her spillede man, især i anden periode, noget af det bedste, som man nogensinde har set et dansk landshold spille – ja faktisk skal man vel tilbage til første periode mod Slovakiet ved VM i 2010, hvor Danmark kom foran med vanvittige 6-0 i løbet af mindre end et kvarter, for at finde en periode, der overgår den indsats, som danskerne leverede i anden periode onsdag aften.

Nicklas Jensen med forløsningen i power play

Den danske opstilling var identisk med den, der sikrede en 3-2-sejr over Finland for et par dage siden og Norge kunne også stille i stærkeste opstilling, da man havde fået Ken Andre Olimb klar igen ovenpå den checking to the head, som han blev udsat for under gårsdagens kamp mod canadierne. Ken Andre var dermed som vanligt at finde i nordmændenes andenkæde sammen med Tobias Lindstrøm og brormand Mathis Olimb.

Netop Olimb-brødrene var på spil i den danske zone allerede i det første minut, hvor de i fællesskab fik sat Tobias Lindstrøm op til afslutning tæt under mål, et forsøg som Frederik Andersen dog tog sig af.

Publikum i Boxen blev i det hele taget vidende til en god norsk start på kampen. De norske spillere virkede ikke synderligt pressede eller imponerede og gik friskt til opgaven. Det var da også nordmændene, der var mest på pucken de første fem minutter.

At nordmændene havde selvtillid og tro på egne evner blev eksemplificeret glimrende af Niklas Roest, der i det sjette minut viste mandsmod og tacklede helhjertet på Oliver Lauridsen, som der næsten er garanti for, at man slår sig på.

De danske løver fik sig dog efterhånden arbejdet ind i kampen og som man nærmede sig periodens halvvejsmærke havde man da også flere gode minutter, med masser af etableret spil i den norske zone, med flere glimrende forsøg fra distancen til følge.

Mikkel Bødker var tættest på med et kraftfuldt slagskud fra udkanten af slottet i det 11. minut, hvor Haukeland i det norske mål kun halvklarede og derfor var heldig med, at kunne se forsøget gå lige forbi fjerneste opstander.

Stefan Lassen tegnede sig for kampens første udvisning efter 12 minutter og da Oliver Lauridsen fik et skrub og gik i isen minuttet efter, ja så så den danske defensiv efterhånden lidt presset ud.

Det norske overtal blev dog hurtigt neutraliseret, da Steffen Thoresen indkasserede en udvisning minuttet efter. Men vigtigst for danskerne, så så Oliver Lauridsen heldigvis ud til at være frisk igen, efter lige at have sundet sig lidt ude på bænken.

Der stod fortsat 0-0 på tavlen, som man rundede det første kvarter og kampen var så småt ved at udvikle sig til en taktisk affære, hvor der ikke blev givet meget plads.

Derfor var det heller ikke så overraskende, at der skulle en overtalssituation til, for at få gang i målscoringen.

Med små to minutter tilbage af perioden indkasserede Mathis Olimb en udvisning og i det efterfølgende danske power play skabte Nicklas Jensen forløsning og stor glæde i Boxen, da han med sit første mål i turneringen bragte Danmark foran med 1-0. Philip Larsen stod for det fine forarbejde og Patrick Russell havde taget opstilling foran det norske mål, hvor han spærrede udsynet for Haukeland i kassen.

Danmark udbyggede føringen efter power play-dacapo

En tidlig og hårdt dømt udvisning til Nichlas Hardt for målmandsinterference kastede ingen mål af sig for nordmændene, der kunne se en hårdtarbejdende Jannik Hansen levere et særdeles stærkt arbejde i box play. Faktisk var det danskerne, der havde den bedste mulighed under det norske power play, da Frans Nielsen fik chancen på et undertals-break away. Men Haukeland blev den store i duellen med Nielsen.

Mes det kneb for nordmændende, med at præstere i power play, så skulle man næsten tro, at der var trykket på replay-knappen, da Danmark øgede til 2-0 i det sjette minut, mens Daniel Sorvik havde taget ophold i straffeboksen for en holding.

Igen havde Patrick Russell taget opstilling foran mål, hvor Haukelands udsyn blev generet og tilbage ved blue line var det igen Philip Larsen, der fik sat Nicklas Jensen op til afslutning fra backpladsen. Jensen gjorde kort proces og eksekverede sikkert. 2-0 og stemningen i Boxen var på kogepunktet.

Norge pressede på i det 10. minut, hvor Tobis Lindstrom med et drøn af et slagskud, sendte pucken lige forbi det danske mål. Men tre minutter senere tog Norge endnu en udvisning og danskerne kunne dermed atter sende de velsmurte power play-formationer på isen.

Et minut senere havde Frederik Storm øget til 3-0, efter forarbejde af Mikkel Bødker, der sendte en perfekt timet pasning ind foran mål, hvor Storm ubesværet kunne sætte bladet på. En detalje, der sendte tankerne tilbage på Finlands-kampen, hvor recepten ved 3-2 målet var præcis den samme.

Mod slutningen af perioden fik Julian Jakobsen raget en udvisning til sig for holding the stick. Norge fik sig etableret i den danske zone i det efterfølgende power play, men Jannik Hansen viste offervilje og gjorde det svært for nordmændene, da han betingelsesløst kastede sig ned i skud og tacklede igennem, så det var en sand fryd.

Norsk initiativ, dansk sejr

I tredje periode trak danskerne sig lidt længere tilbage på isen og nordmændene overtog naturligt kampens initiativ som følge heraf.

Norge var meget på pucken og fik også kreeret et par glimrede chancer og man noterede sig 11 norske afslutninger i tredje periode, hvilket var flere end i første og anden periode til sammen. Men Frederik Andersen tog sig af alt nordmændene bød ham og lukkede effektivt af i det danske mål.

Periodens største chance stod der dog Danmark på, da Emil Kristensen stødte med frem og afsluttede på Mikkel Bødkers fornemme forarbejde.

Trods flere udvisninger i slutfasen, så blev der dog ikke scoret yderligere og danskerne kunne dermed sætte tre points ind på VM-kontoen og står nu noteret for tre sejre og otte points efter fem kampe. Danmark indtager dermed fjerdepladsen, kun et points efter Finland på tredjepladsen. Der resterer to spillerunder.