VM 2018: Dacapo for Finland og Aho; vandt 8-1 igen

- Foto: Bluelinemedia.dk

Letland – Finland 1–8 (0-3, 0-2, 1-3)

Finland gentog gårsdagens bedrift og vandt igen med hele 8-1. Denne gang var det Letland der blev udraderet af de lynhurtige og yderst teknisk velfunderede finske spillere. Sebastian Aho var igen helt ustyrlig med seks points og står nu noteret for vanvittige ti points efter to VM-kampe.

Letland og Finland rundede søndagens VM-runde af i Herning, da Jyske Bank Boxen inviterede indenfor til endnu en omgang top-ishockey.

Letterne lagde ud med at besejre Norge i overtid og sikrede sig dermed to points, som kom i hus som følge af et stærkt comeback, da man tidligt i kampen var nede med to.

Finland fik derimod en ganske ubesværet start på turneringen, da man i åbningskampen mødte nyoprykkede Sydkorea, som ikke gjorde meget væsen af sig ved den lejlighed.

Så det skulle blive interessant at se finnerne prøve kræfter med en formodet stærkere modstander. Det skulle også blive spændende at se, om letterne kunne stille noget op mod den stærke finske duo Sebastian Aho og Teuvo Teravainen, der begge med fire points var helt ustyrlige mod Sydkorea.

Med en sejr kunne Finland tage førstepladsen i gruppe B alene, mens letterne med tre points kunne bringe sig á point med USA på førstepladsen.

Letland i finsk stormløb

Sebastian Aho fortsatte hvor han slap for finnerne i den seneste kamp mod Sydkorea. Den stærke og talentfulde forward behøvede således kun halvandet minut, før han havde lynet mod letterne. Veli-Matti Savinainen støbte kuglerne og Aho eksekverede usvigeligt sikkert, da han fra en spids vinkel smækkede pucken i kassen bag Kristers Gudlevskis til finsk føring på 0-1.

Der blev i det hele taget spillet på finnernes præmisser gennem det meste af første periode. Letterne havde rigeligt at gøre med at holde fokus på defensiven samt omstillingsspillet og en skudstatistik på 3-10 efter de første 20 minutter illustrerede forskellen ganske tydeligt.

Letterne gjorde hvad de kunne, for at holde markeringerne i egen zone, så finnerne havde ikke let spil. Men alligevel var de finske spillere så meget hurtigere og stærkere end letterne, at det med jævne mellemrum lykkedes for dem at slippe fri af markeringerne.

Efter otte minutter måtte den lettiske defensiv da også kapitulere, da Veli-Matti Savinainen tæt under mål fik styret et oplæg fra Miro Heiskanen i nettet bag Gudlevskis til finsk tomålsføring. Gudlevskis var prisgivet i situationen og kunne intet stille op.

Letlands første og eneste reelle målchance i første periode kom efter ni minutters spil, da Ronalds Kenins fik muligheden på noget der lignede en friløber. Men finnernes keeper Ville Husso hev en redning op af hatten og Finland slap med skrækken.

Det voldsomme og høje pres på letterne fortsatte og Finland så sig i det hele taget ikke meget tilbage i en første periode, hvor man dominerede overraskende meget. End ikke i egen zone fik letterne meget betænkningstid. Finnerne var konstant fremme og stresse.

Med tre minutter resterende af perioden udbyggede Finland da også fortjent til 0-3 i en situation, hvor pucken kun lige akkurat kunne snige sig ind over stregen. Det var Pekka Jormakka der gik på mål og Antti Suomela, der med nød og næppe fik skovlet pucken ind under Gudlevskis, der sprællede forgæves i det lettiske mål.

Aho og Finland fortsatte ufortrødent i anden periode

Letland fik tidligt i anden periode en god mulighed, for at bringe sig tilbage i kampen, da Juuso Riikola tog kampens første udvisning efter tre minutter. Minuttet efter fulgte finnernes Markus Nutivaara samme vej med en dobbeltudvisning for en høj stav og letterne havde dermed 57 sekunders fem mod tre-spil.

Men trods et godt pres på finnerne, så lykkedes det ikke for Letland, at få omsat den store mulighed til scoring.

I stedet slog Finland til i undertal i modsatte ende, da en dårlig lettisk pasning blev opsnappet af Sebastian Aho, der dermed pludseligt stod helt alene med Gudlevskis. Aho svigtede ikke og sendte sikkert pucken ind under den lettiske keeper til 0-4. Finlands fjerde undertalsmål i turneringens første to kampe.

Som man rundede periodens halvejsmærke havde letterne flere gode minutter, hvor både Rodigo Abols og Mikelis Redlihs var ganske tæt på med et par afslutninger tæt under mål. Den lettiske kaptajn Roberts Bukarts ville også lege med og fik testet Husso med et giftigt forsøg fra en position lavt i slottet.

Men letterne savnede effektivitet og kynisme, noget som man tilsyneladende ikke lider voldsomt af mangel på i den finske lejr, hvor de hvid/blå resolut slog til igen et kvarter inde i perioden, da Teuvo Teravainen med en lækker pasning, fra en position bag mål, fik sat Veli-Matti Savinainen perfekt op til afslutning lige foran Gudlevskis mål. Savinainen first timede beslutsomt pucken i kassen ved nærmeste stolpe. Savinainens andet mål i kampen og Finland førte med 0-5 forud for tredje periode.

Finland ustoppelige, udbyggede føringen i tredje periode

Det mest bemærkelsesværdige der skete i starten af tredje periode var, at Finland fik lov til at spille seks mod fem under en afventende lettisk udvisning i hele 2:36, før letterne fik kontrol med pucken og udvisningen til Kristians Rubins kunne dømmes og det egentlige power play kunne begynde.

Fem mod fire gjorde finnerne kort proces, da man blot 18 sekunder senere havde spillet den lettiske boks tynd og bragt sig i front med 0-6. Det var Teuvo Teravainen der satte sidste stav på efter formidabelt forarbejde af Mikko Rantanen og Mikael Granlund.

Måske var det ved at blive for meget af det gode for letterne, der til tider virkede irritable og tog unødvendige udvisninger. Den næste faldt efter godt syv minutter og godt et halvt minut senere havde Sebastian Aho sat Mikko Rantanen op til scoring. 0-7 og det lettiske sammenbrud synes totalt.

Finland var dog ikke helt færdige endnu. Med ni minutter tilbage smed Teuvo Teravainen pucken på mål fra en spids vinkel. Forsøget ramte en lettisk spiller og gik i mål og Teravainen blev noteret for sin anden scoring på mindre end fire minutter.

28 sekunder senere fik letterne lidt at lune sig på, da Richards Bukarts tog chancen fra distancen og slyngede pucken på mål. Den fandt hele vejen blandt venner og fjender og endte i nettet bag Husso. Lettisk reducering og ny finsk sejr på 1-8 var en realitet.

Sebastian Ahos nærmest absurde statistik fortsætter dermed. Den talentfulde unge forward står nu noteret for vanvittige ti points efter blot to VM-kampe i Herning og ligner en af VM-turneringens allerbedste spillere. Næste gang Aho får lejlighed til at forløse sit store talent og potentiale er på tirsdag, hvor Finland møder Norge.