VM 2018: Canadisk overtidssejr med besvær

- Foto: Bluelinemedia.dk

Canada – Letland 2–1 (1-0, 0-0, 0-1, 1-0) OT

Et disciplineret og velorganiseret lettisk mandskab leverede mandag aften en af VM-turneringens hidtil klart største overraskelser, da det lykkedes at tage point fra Canada, der dog endte med at vinde i overtiden, efter en flot solopræstation af Connor McDavid. Darcy Kuemper så skidt ud ved det lettiske mål og kostede reelt set canadierne et point.

Canada og Letland krydsede klinger i Herning mandag aften og der kunne vise sig, at være meget på spil for begge mandskaber.

For letternes vedkommende ville et hvert point være yderst velkomment, i jagten på en top 4-placering, som sikrer videre avancement i turneringen. Letland var forud for aftenens kamp et point efter Canada på fjerdepladsen og to points efter Danmark på tredjepladsen. Letland møder netop Danmark i det der kan vise sig, at blive en sand gyser i Boxen i morgen aften.

Canadierne var formentligt sulte efter at revanchere nederlagt og den skuffende præstation mod Finland i lørdags, hvor man løb ind i en sjælden lussing på 1-5. Canadierne kunne med tre points denne aften bringe sig á point med Finland på andenpladsen.

Canadisk drømmestart

Ikke uventet, så satte canadierne sig tidligt på begivenhederne. Som en logisk konsekvens heraf, så var det da også canadierne, der kom foran efter tre minutter.

Canadierne pressede på og sendte pucken mod mål. Her troede den lettiske keeper, Kristers Gudlevskis, at han havde blokeret pucken, men den lå helt fri bag ham og det var derfor en let sag for Anthony Beauvillier, at puffe gummiskiven det sidste stykke ind over stregen til canadisk føring på 1-0.

Selvom der fortsat var et tungt canadisk pres på letterne som perioden skred frem, så var der overraskende langt mellem de helt store og åbne canadiske målchancer.

Letterne stod godt i banen og arbejdede fint i egen zone, men fik det svært, når man mødte den canadiske zone, hvor canadierne som altid var svære at bide skeer med.

Periodens største lettiske mulighed stod Rodrigo Abols for efter et kvarter, da han blev sat perfekt op til afslutning lavt i slottet. Men Abols’ afslutning stod ikke helt mål med Ronalds Kenins ellers fremragende oplæg fra ”Gretzkys office”.

De første 20 minutter sluttede dermed. En periode, hvor canadierne med garanti ikke fik så meget ud af deres overtag, som de havde håbet på. 10-4 i skud og vel omkring 80/20 i puckbesiddelse var billedet på første periode.

Disciplinerede Letland holdte Canada fra fadet

Anden periode skulle vise sig målløs. Rent spillemæssigt var den da også en kende mere jævnbyrdig end de første 20 minutter.

Kampens første udvisning var canadisk. Det var her Colton Parayko, der i periodens første minut, måtte til afkøling for en tripping. Letterne fandt ikke vej til netmaskerne i overtalsspillet, men netop som canadierne var blevet fuldtallige, fik Teodors Bulgers sendt et giftigt forsøg lige forbi mål.

Selvom billedet i anden periode et stykke hen ad vejen var det samme som i første, så forsvarede letterne sig fortrinligt, spillede disciplineret og var gode til at holde positionerne i egen zone. Så selvom canadierne var toneangivende, så var det begrænset hvor mange oplagte chancer letterne tillod nordamerikanerne at komme frem til.

Letterne lurede på kontramuligheder og kom da også frem til et par halve chancer på den konto, mens en ny lettisk overtalsmulighed efter 13 minutter ikke kastede nævneværdige chancer af sig til balterne.

Mod slutningen af perioden måtte letternes Guntis Galvins begive sig i omklædningsrummet efter et uheld omkring eget mål.

Målmandsdrop kostede for canadierne

Et fælt målmandsdrop af Darcy Kuemper i det canadiske mål lukkede for alvor letterne ind i kampen efter to minutter, da et harmløst forsøg fra mellemdistancen af Kristians Rubins, fik lov til at sejle hele vejen i mål bag den canadiske keeper, der greb et sort hul i luften ved den lejlighed og bestemt ikke så heldig ud. 1-1.

Canadierne pressede på for at genetablere føringen, men et velorganiseret lettisk mandskab gjorde opgaven svær for de canadiske verdensstjerner, som ej heller formåede at slå kapital to power play-muligheder i tredje periode. Det virkede i det hele taget som om, at den forventede canadiske trodsreaktion udeblev, ovenpå lørdagens store nederlag mod Finland.

Selvom den lettiske zone flere gange var under belejring og selvom canadierne prøvede og prøvede, ja så blev der ikke scoret yderligere i tredje periode og kampen skulle dermed finde sin vinder i overtid.

Her viste canadierne omsider klassen, da Connor McDavid efter 46 sekunder tog sagen i egen hånd, gik på mål og fulgte op på returpucken, som blev battet ind i nettet bag Gudlevskis, mens den stadig var i luften. Flot detalje af den canadiske kaptajn, som dermed sikrede sine landsmænd to points og en sejr på 2-1.

For Danmark betyder aftenens resultat, at man i morgen nu er tvunget til at tage mindst to point mod letterne, for at sikre sig en plads i kvartfinalerne.