VM 2018: Canada underholdte på dansk bekostning

- Foto: Bluelinemedia.dk

Canada – Danmark 7–1 (2-0, 3-0, 2-1)

Nicklas Jensen og Frederik Storm lyste op på svær dansk aften i Herning, hvor overmagten fra Canada tog en stensikker sejr på 7-1, efter at have leveret fremragende spil, gennemspillede mål og i det hele taget storslået underholdning – desværre på dansk bekostning denne aften.

Mange danske ishockeyfans havde formentligt set frem til mandagens sene opgør i Jyske Bank Boxen i Herning, hvor Danmark var oppe imod selveste Canada. Et opgør af de helt store, som man længe har kunnet forberede sig på med lige dele længsel, rædsel og respekt.

Styrkeforholdet de to nationer imellem siger næsten sig selv og Danmark har da historisk set også kun hentet et enkelt point nogensinde mod Canada og det er efterhånden ved at være 15 år siden.

Canadierne tropper op med et stjernebesat landshold, der udelukkende består af NHL-profiler, mens det i Danmark er stort, at vi har kunnet mønstre tre NHL-spillere i turneringen hidtil, hvor Frederik Andersen i øvrigt sad over og fik sig en velfortjent pause mandag aften, efter at have leveret nogle yderst solide præstationer mod både Tyskland og USA.

Danmark stillede derfor med Sebastian Dahm på mål, mens George Sørensen var backup. Danmark var uden Mathias Bau og Mads Christensen og Emil Kristensen var derfor igen at finde som forward i tredjekæden.

Mens canadiernes åbningskamp mod USA ikke gik helt som håbet for de mangefoldige verdensmestre, så fik man for alvor gang i målscoringen i går mod Sydkorea, som blev ekspederet ud af den midtjyske is med et nederlag på hele 10-0. Måske på en billig baggrund, da canadierne ikke en gang behøvede at anstrenge sig for at sikre den store sejr. Men mon ikke, at de canadiske stjerner alligevel fik tanket lidt selvtillid ved den lejlighed.

Canadisk føring efter ensidig første periode

Danmark fik en tidlig power play-mulighed, da Joel Edmundson blev udvist for en elbowing bag eget mål. Men et hårdtarbejdende canadisk box play holdte danskernes chanceniveau nede på et minimum.

En udvisning til Emil Kristensen i det syvende minut blev dyr for danskerne, da Matt Barzal med en elegant baghåndspasning fik sat Joshua Bailey perfekt op til afslutning tæt under mål. Her eksekverede Islanders-spilleren sikkert og smækkede pucken op i fjerneste hjørne til canadisk føring på 1-0.

Fem minutter senere blev det også 2-0 til Canada. Aaron Ekblad afsluttede Connor McDavids forarbejde og udnyttede trafikken foran mål, til at sende pucken ind bag en chanceløs Dahm i det danske mål.

Danskernes måske bedste chance stod Nichlas Hardt for, da han efter 14 minutter fik sendt et glimrende forsøg på mål fra udkanten af slottet, men Curtis McElhinney var på sin plads i det canadiske mål og fik afværget.

Sebastian Dahm havde stolpen med sig i det 17. minut, hvor Connor McDavind ikke var mange centimeter fra at bringe Canada foran med tre. Men danskerne slap med skrækken.

Mod slutningen af perioden fik Julian Jakobsen raget en udvisning til sig for en høj stav bag mål og canadierne kunne dermed starte anden periode i overtal. Danskerne tabte skudstatistikken i første perioden med hele 14-2.

Canadisk stjerneparade løb fra danskerne

I power play fik canadierne sendt pucken i nettet kun godt et minut inde i anden periode, men den danske træner Janne Karlsson valgte at kalde en challenge på situationen, angiveligt med mistanke for en forudgående offside. Det skulle vise sig, at være en klog beslutning, for Matt Barzals scoring blev efterfølgende annulleret af dommerne efter en videogennemgang.

Der var dog tale om en stakket frist, for efter tre minutters spil trak Morten Madsen en udvisning for slashing og minuttet efter huserede Connor McDavid i den danske zone, hvor han fik støbt kuglerne for Jordan Eberle, der var først over en returpuck fra Dahm. 3-0.

Tre minutter senere bed Frederik Storm fra sig i modsatte ende, hvor han fik skabt et par gode muligheder. Men canadierne vendte lynhurtigt spillet og Ryan O’Reilly  viste fornem teknik, da han efter et par hurtige træk vippede en baghåndsafslutning op i nettaget bag Dahm til 4-0.

Nu gik det for alvor stærkt. Få sekunder senere brød Ryan Nugent-Hopkins igennem det danske forsvar og med kort aftræk sendte han et svirp af et håndledsskud mellem benene på Dahm til 5-0.

Med Anthony Beauvillier siddende udenfor for en tripping på Morten Madsen fik en veloplagt Nicklas Jensen skabet et par gode chancer bl.a. med et stolpeskud til følge.

Også Aaron Ekblad måtte en tur i straffeboksen for en boarding mod periodens slutning, men trods et par nærgående danske forsøg, så blev det heller ikke her til en scoring fra de danske løver i denne omgang.

Dansk opløftning, trods alt

I tredje periode var der i og for sig ikke så meget der var anderledes end i de to første. Canadierne sad stadig på langt det meste, mens danskerne kun momentvis fik lov til at stikke snuden frem og true det canadiske mål.

Derfor kom det heller ikke som den store overraskelse, at canadierne øgede til 6-0 efter syv minutters spil, da Conner McDavid rundede et par danske backs i overlegen stil og lagde pucken på tværs af feltet til Ryan Nugent-Hopkins, der ikke tøvede et sekund, da han øgede den canadiske føring.

Både Oliver Bjorkstrand og Emil Kristensen bød ind med et par muligheder midtvejs i perioden og Emil Kristensen leverede i det hele taget en fortrinlig indsats i den uvante plads som angriber.

Det var dog fra en anden stav, at dagens mest opløftende danske indslag kom, da Jesper Jensen Aabo efter 12 minutters spil skabte vild jubel i Jyske Bank Boxen. Jensen udnyttede, at der var trafik foran målet, og tog chancen fra distancen. En god idé skulle det vise sig, da pucken ramte en stav undervejs og strøg i nettet til dansk reducering. 6-1 og glæde blandt de næsten 11.000 danske supportere.

Stefan Lassen kunne med lidt held have reduceret yderligere for danskerne, da han med fire minutter tilbage nært havde fået listet pucken forbi den canadiske keeper. Men faren drev over for canadierne, der i stedet lukkede og slukkede kampen med en scoring til 7-1 minuttet efter. Tyson Jost fulgte op foran mål og kunne relativt enkelt passere Dahm, der var chanceløs i det danske mål.