VM 2018: Canada uddelte store øretæver og vandt med ti

- Foto: Bluelinemedia.dk

Sydkorea – Canada 0–10 (0-2, 0-6, 0-2)

Det startede egentligt så godt for Sydkorea, der fik leveret en helt og aldeles godkendt første periode, mod de mange canadiske verdensstjerner. Siden løb Canada dog fuldstændigt sydkoreanerne over ende og den asiatiske oprykkernation endte med at tabe opgøret med hele 0-10 efter en rædselsfuld anden periode, som canadierne vandt med 0-6. Canadierne tog dermed den hidtil største sejr på tværs af hele turneringen.

Søndagens tidlige VM-kamp i Herning stod mellem de nyoprykkede sydkoreanere og selveste Canada. Sydkorea fik i går en hed velkomst til det fine selskab i A-gruppen, da Finland udraderede asiaterne med hele 8-1 efter bl.a. at have scoret hele tre undertalsmål.

Så der var ingen tvivl om, at sydkoreanerne skulle have strammet op på en lang række parametre, hvis man ville gøre sig forhåbninger om at slippe nådigt fra mødet med den nordamerikanske overmagt. I går var Finland sydkoreanerne overlegne i alle spillets facetter og da canadierne kunne synes endnu stærkere end finnerne, så lignede det på forhånd en umulig opgave for Sydkorea.

Canadierne fik heller ikke helt den ønskede start på turneringen, selvom man startede stærkt mod USA i åbningskampen. Canadierne, der dog er kendt for at være langsomme startere i VM-sammenhæng, måtte strække våben til sidst efter et glimrende amerikansk comeback og en straffeslagsafgørelse.

Opløftende sydkoreanske takter – men canadisk føring

Sydkorea startede godt og havde en frisk og optimistisk indstilling. Den gode indstilling var lige ved at kaste et break away af sig allerede i det andet minut, men Colton Parayko fik stoppet en fremadstormende Woosang Park med ulovlige midler på egen blue line og måtte indkassere en tripping-udvisning.

I det sydkoreanske power play der fulgte fik Sangwook Kim budt ind med et glimrende forsøg fra udkanten af slottet, men Curtis McElhinney var vaks på stregen i det canadiske bur og fik afværget.

Canada slap altså med skrækken under den første undertalssituation i kampen og kom efterhånden mere og mere på pucken. I det femte minut fik man da også etableret et godt pres på den asiatiske modstander, som måtte se både Bo Horvat og Tyson Jost byde ind med nærgående forsøg.

Men sydkoreanerne spillede egentligt stadig friskt til og prøvede at gribe chancen når den bød sig. Der var meget mere selvtillid at spore, sammenlignet med gårsdagens nedsmeltning mod Finland, hvor det meste så også var gået galt, næsten inden man var kommet i gang.

Efter otte minutter fik Wonjun Kim testet Curtis McElhinney i det canadiske mål efter en afslutning fra distancen og da holdkammeraterne var hurtigt over returen, var det ved at blive ganske farligt for canadierne, der kunne takke deres keeper for, at der fortsat stod 0-0 på tavlen.

Skudstatistikken der lød på 5-5 midtvejs i perioden, var et godt vidnesbyrd om den opløftende og friske sydkoreanske start. Men klasse fornægter sig som bekendt ikke og lige inden man rundede periodens halvvejsmærke slog canadierne til og bragte sig foran med 0-1 efter en situation, hvor Ryan Nugent-Hopkins fulgte op på sit eget forarbejde inde foran mål og til sidst fik skovlet pucken ind under Matt Dalton.

Canadierne satte sig efterhånden mere på begivenhederne, som de fleste på forhånd formentligt havde forventet. Brayden Schenn fik sendt en baghåndsafslutning på stolpen, Jean-Gabriel Pageaus skudforsøg måtte gennem video review og med godt et par minutter tilbage af perioden lykkedes det da også for canadierne, at få omsat det store pres til en 0-2-scoring, da Jordan Eberle fra en position bag mål fik spillet Tyson Jost helt fri inde foran Daltons mål. Pucken blev resolut first timet i kassen og canadierne havde fordoblet deres føring.

Dette ændrede dog ikke på det overordnede indtryk, nemlig at Sydkorea havde gjort det overraskende godt i første periode og havde grund til optimisme forud for anden.

Sydkorea løbet over ende i rædselsperiode

Den optimisme blev dog hurtigt forvandlet til fortvivlelse, for lad det være sagt med det samme, anden periode udviklede sig til et rædselsfuldt mareridt for sydkoreanerne. Canada gik således fra 0-2 til 0-5 i løbet af kun 1:25.

Canadierne startede perioden i overtal og da Bryan Young tilmed tog en udvisning, ja så havde Canada chancen i fem mod tre-spillet i 33 sekunder, hvilket viste sig, at være mere end rigeligt. 10 sekunder senere havde Colton Parayko således braget et slagskud i mål fra distancen og Canada var foran med 0-3.

Canadierne kunne dermed fortsatte i power paly og nu gik det pludseligt stærkt, da Ryan O’Reilly efter et par snævre træk tæt under mål lagde en følt baghåndsafslutning op i nettaget til 0-4 – der var kun spillet to minutter af anden periode.

For at føje spot til skade for Sydkorea blev det 0-5 kun et halvt minut senere, da Joel Edmundson udnyttede trafikken foran mål, til at teste Dalton i målet. Dette viste sig at være en god idé, da Pierre-Luc Dubois tæt under mål uhindret kunne styre pucken i nettet.

Sydkorea udbad sig timeout, for at få ro på igen, men lige lidt hjalp det. Efter otte minutter blev det således 0-6, da det canadiske power play lynede, mens Kisung Kim afsonede en udvisning for hooking. Det var her Aaron Ekblad, der sendte pucken på mål fra distancen. Dalton halvklarede og Brayden Schenn var først over returen, der sikkert blev sendt i kassen.

Hvor Sydkorea havde spillet med gennem store dele af første periode og tilmed også kom frem til flere gode muligheder, så var der nu tale om spil til et mål. Canada var på pucken konstant og sydkoreanerne haltede bagefter over hele banen.

Derfor var det måske heller ikke decideret overraskende, at Canada udbyggede føringen yderligere. Igen gik det rigtigt stærkt og i løbet af bare 18 sekunder udbyggede man føringen til både 0-7 og 0-8 efter scoringer af Tyson Jost og Joel Edmundson.

Sydkorea skiftede herefter målmand og Matt Dalton blev erstattet af Sungje Park. Dalton havde alene i de to første perioder mødt hele 42 canadiske afslutninger.

Canadisk klasse og respekt

En udvisning til Matt Barzal i første minut gav et par gode sydkoreanske muligheder til Sanghoon Shin og Woosang Park, men selvom der ikke var meget at se til, så var McElhinney vågen i det canadiske mål og fik afværget.

Tilbage i spil fem mod fem fortsatte canadierne, hvor de havde sluppet i anden periode. Efter fem minutters spil øgede kaptajn Connor McDavid således til 0-9, da han selv gik på mål og med kort aftræk sendte et håndledsvirp imellem benene på Park.

Et par minutter senere fik canadierne chancen i power play, da Jung Won Kim måtte til afkøling for en holding. Netop som den udvisning udløb kom Canada foran med 0-10. Anthony Beauvillier afsluttede fra klods hold, Park halvklarede i målet og Jordan Eberle var hurtigt over returen, som sikkert blev sat ind.

Mod slutningen af kampen fik Connor McDavid sendt en afslutning rent på overliggeren. Men der blev ikke scoret yderligere i kampen og canadierne kunne dermed tage en mildest talt komfortabel sejr med sig videre i turneringen, formentligt uden på noget tidspunkt at have spillet sig ud.

I øvrigt en flot og respektfuld gestus fra canadiernes side efter kampen og nationalmelodien, da man lod sydkoreanerne forlade isen først i samlet flok, efter at de (naturligvis) lige havde linet op på midt af isen og bukket rundt til publikum i hallen.