VM 2018: Canada afgør kvartfinale-drama i overtid

Foto: Jan Korsgaard

Rusland-Canada 4-5 (0-1, 2-1, 2-2, 0-1): Torsdagens første kvartfinale i Royal Arena var et brag af dimensioner mellem de to store ishockeynationer.

Det blev en tæt kamp hele vejen, hvor afgørelsen først faldt i overtid. Her slog Ryan Nugent-Hopkins til i powerplay og sendte dermed canadierne videre til semifinalen. Rusland er færdige og må se fiaskoen i øjnene. Canada var en snert skarpere, men kampen kunne være gået begge veje. Lidt over 9.000 tilskuere overværende det store drama.

Fart på løjerne fra første færd med gode muligheder i begge ender. Nikita Soshnikov blandt andet med en farlig afslutning på Canada-målmand Darcy Kuemper.

Første udvisning faldt efter godt to minutter, og det sendte Canada i powerplay. 10 sekunder før udløb faldt kampens første scoring. Connor McDavid serverede pucken for Colton Parayko, der hamrede den ind fra halvdistancen. Flot scoring og 1-0 til canadierne.

Canada dominerede spillet, mens russerne primært levede på hurtige omstillinger. Mikhail Grigorenko bød ind med mulighed på en kontra, men stor parathed hos den canadiske keeper.

Nyt powerplay til Canada, men denne gang var der ikke farlighed at spore. Russerne lykkedes i stor stil med at holde førerholdet på ydersiden.

Allerede i de første 20 minutter var der flere spillere, der var smidt væk ved en faceoff. Også den russiske kaptajn, Pavel Datsyuk. Dommerne i den grad fortsat konsekvente med deres regel.

De første 20 minutter domineret af Canada med russerne farlige på kontraer. Ryan Nugent-Hopkins sluttede perioden med kæmpe chance få meter fra mål, men Igor Shestyorkin i det russiske mål afværgede flot.

Russisk comeback
De indledende seks-syv minutter af anden periode stod på omskifteligt spil uden helt åbne chancer. Til gengæld kom der mere smæk for skillingen i tiden herefter.

Alexander Barabanov og Yevgeni Dadonov havde store chancer, men Darcy Kuemper lukkede af i målet. God periode for Rusland, der holdt et solidt pres.

Efter cirka 12 minutter blev det 2-0 til Canada i powerplay. Connor McDavid fandt en helt fri Ryan Nugent-Hopkins med en tværpasning til modsatte faceoff-cirkel. Han satte pucken i netmaskerne via nærmeste stolpe, og så var canadierne foran med to.

Men russerne vendte tilbage og åbnede kampen helt op.

Kun et minut efter Canadas andet mål faldt en reducering. Artyom Anisimov opfangede en returpuck og sendte den ind foran til Ilya Mikheyev. Han scorede i et tomt mål – og stor jubel blandt de forholdsvis mange russiske tilskuere.

Rusland fik powerplay kort efter, men der blev ikke skabt farlige situationer. Til gengæld – da der var en ny udvisning på vej til canadierne – blev der udlignet til 2-2. Alexander Barabanov sendte pucken af sted midt i slottet, og Darcy Kuemper halvklarede; pucken faldt bagud og ind i mål. Helt lige igen mellem de to stolte ishockeynationer.

Marc-Edouard Vlasic med periodens sidste chance, inden det var tid til pause. Vild tredje periode ventede publikum.

Drama til det sidste
Og tingene udviklede sig som ventet. De sidste 20 minutter blev et festfyrværkeri af hockeydimensioner.

Canada satte sig på tingene i begyndelsen, og det skulle give bonus. Efter syv minutter scorede Kyle Turris med oplæg fra Jaden Schwartz. Effektiv kontra, hvor Schwartz stoppede op og lagde pucken bagud, så Turris kunne smide pucken i halvtomt mål; Igor Shestyorkin nåede ikke at sideforflytte.

Få minutter senere udlignede Rusland til 3-3. Sergei Andronov styrede en puck lige foran mål, og keeperen var prisgivet. Flot styring efter skud af Nikita Zaitsev.

Canada fik endnu en gang bragt sig i front. Fire minutter senere scorede Pierre-Luc Dubois til 4-3, da han slog en puck i kassen efter en retur tæt under mål.

Rusland ville dog ikke lægge sig ned frivilligt. To minutter skulle der gå, før måltavlen viste 4-4. Artyom Anisimov i en kontra på højresiden, og med et yderst præcist baghåndsskud lagde han pucken over i modsatte målhjørne fra en spids vinkel. En puck Igor Shestyorkin burde have reddet.

Stillingen holdt perioden ud, og så skulle kampen finde sin vinder i overtid. Her spillede man fire mod fire i 10 minutter.

Canada fik kæmpe chance, da man var i powerplay efter fire minutter. Træneren tog en timeout for at coache til et vindermål. Og det skulle give pote. Efter et stort pres kunne Ryan O’Reilly styre pucken ind efter oplæg fra kaptajn Connor McDavid. Jublen brød i den grad løs hos den canadiske lejr; Canada var videre til VM-semifinalen.

Canada var bedst set over hele kampen, men russerne gav kamp til stregen, og det kunne ligeså godt være gået deres vej.

Pavel Datsyuk kåret til bedste spiller for Rusland ved IIHF’s officielle kåring, og samme hæder tilfaldt Ryan Nugent-Hopkins hos canadierne.

Sergei Andronov, Pavel Datsyuk og Vasili Kosheckin blev udvalgt som de tre bedste russiske spillere i hele turneringen.