VM 2018: Atkinson helten, da USA vandt efter straffe

- Foto: Bluelinemedia.dk

USA – Canada 5–4 (1-2, 2-1, 1-1, 0-0, 1-0) GWS

Canada startede klart bedst og dominerede da også stort i kampens indledning. Amerikanerne formåede dog at overvinde den kraftige modvind og i sidste ende lykkedes det for amerikanerne, at hente en sejr på en straffeslagsafgørelse, hvor Cam Atkinson blev helten med to scoringer. Keith Kinkaid tog også mere end almindeligt godt fra i det amerikanske mål, mens Dylan Larkin stjal opmærksomheden med to scoringer og to assists.

Fredag aften var tiden endeligt oprundet og efter flere års venten og utallige timers forberedelse, var det blevet tid til at tage hul på det første A-VM på dansk grund nogensinde og det må siges, at turneringen i Herning blev skudt i gang med et brag, da åbningskampen stod mellem de to nordamerikanske stormagter og ærkerivaler; USA og Canada.

En stjerneparade af den anden verden havde altså indtaget isen i Herning, hvor amerikanerne ført an af superstjernerne Patrick Kane og Johnny ”Hockey” Gaudreau var oppe i mod canadiernes eksplosive ditto i form af selveste Connor McDavid og Ryan Nugent-Hopkins fra Edmonton.

Stjernestøv over Herning og der var næppe nogen tvivl om, at de to rivaler begge gerne ville have en god start på turneringen og kunne dette ske ved at drille naboerne, så ville det næppe genere nogen på det sejrende mandskab.

Drømmestart sendte canadierne i front

Canadierne virkede umiddelbart mest tændte og sultne fra kampens start, hvor Jaden Schwartz allerede inden man havde rundet det halve minut havde et glimrende forsøg mod amerikanernes keeper Keith Kinkaid.

Canada bevarede momentum og formåede at holde presset på amerikanerne, der da også måtte tage et mål i mod sig efter kun 47 sekunders spil. En returpuck blev first timet i kassen af Pierre-Luc Dubois. Columbus-spilleren eksekverede yderst sikkert og canadierne var i front med 0-1.

En udvisning kunne ikke slå canadierne ud af kurs og takket været et arbejdsraseri og forechecking i verdensklasse af Jaden Schwartz, formåede canadierne at holde de amerikanske naboer helt fra fadet i undertalssituationen.

Det blev til et par sekvenser i spil fire mod fire og den ekstra plads på isen så ud til at behage canadierne bedst, da Edmonton-profilen Ryan Nugent-Hopkins var tæt på med en styring inde foran Kinkaids mål.

Også Connoer McDavid fik vist prøver på sin fart og sine fremragende offensive kvaliteter, da han under en amerikansk udvisning ved flere lejligheder huserede i den amerikanske zone, hvor de amerikanske backs havde mere end almindeligt svært ved at følge med i McDavids opskruede tempo.

Colin White bød ind med amerikanernes bedste og eneste chance efter ni minutter, men Ottawa-spilleren missede afslutningen totalt og canadierne slap med skrækken.

På dette tidspunkt i kampen førte canadierne skudstatistikken med solide 1-11 og der havde reelt set været tale om spil til et mål. Amerikanerne var således kun sjældne gæster i canadiernes zone og da canadiernes puckkontrol var i særklasse havde man heller ikke meget held med at jagte canadierne i hverken egen eller neutral zone.

De pucksikre canadiere bragte sig da også fortjent i front med 0-2 efter 13 minutter. Ryan O’Reilly fik fisket pucken til sig foran mål, drejede rundt om sig selv og passerede Kinkaid til canadisk tomålsføring. Kort forinden havde det dog for alvor brændt på i modsatte ende, da amerikanerne sekvensen før havde sendt pucken rent på stolpen bag Darcy Kuemper i det canadiske mål.

Minuttet efter formåede amerikanerne dog at slå tilbage, da Anders Lee efter en hurtig spilvending fik sendt et velplaceret skud op over skulderen på den canadiske keeper til 1-2. Kuemper var helt og aldeles chanceløs ved den lejlighed.

Amerikanerne kom i det hele taget bedre efter det mod periodens slutning, hvor især Anthony Beauvillier var tæt på, da han fik chancen på et break away. Men Kuemper var på sin plads og fik afværget for canadierne, der dermed kunne tage en føring på 1-2 med ud til første periodepause.

43; et magisk tal?

Præcist som i første periode, så blev der igen scoret efter 43 sekunders spil. Denne gang var det dog amerikanerne der slog til, inden det første minut var rundet. Dylan Larkin scorede et mål af de lettere, da han inde i målfeltet blot skulle sætte bladet på, for at bringe balance i regnskabet. 2-2 og kampen var atter helt åben.

I det tredje minut fik Anthony Beauvillier en gylden mulighed for at bringe Canada i front igen, da han for anden gang i kampen fik serveret pucken på et sølvfad og kunne stikke af sted i et break away. Men igen trak Keith Kinkaid sig ud af den duel som vinder. Tilsyneladende var det ikke Beauvilliers dag i Herning?

Amerikanerne skøjtede efterhånden bedre og mere og sad generelt tættere på canadierne, der af samme grund havde svært ved at få deres polerede spil til at glide. Derfor var det heller ikke helt ufortjent, at Johnny Gaudreau efter præcist 10 minutters spil, kunne bringe amerikanerne i front med 3-2 efter en elegant scoring, der havde et strejf af tic-tac-toe over sig, da Blake Coleman og Patrick Kane kombinerede sig flot igennem canadiernes forsvarsværker, inden Gaudreau altså kunne eksekvere. Canadierne førte dog stadig skudstatistikken massivt.

Mod periodens slutning pressede canadierne efterhånden mere på for en udligning. Tre minutter før pausen var Ryan Nugent-Hopkins tæt på med en styring foran mål, men Edmonton-spilleren fik ikke det ønskede træf på pucken og Kinkaid kunne ånde lettet op.

Minuttet efter gav de canadiske anstrengelser dog pote, da Anthony Beauvillier tæt under mål fulgte op på en retur fra Kinkaid.  Beauvillier fik dermed taget revanche for de to brændte break away-muligheder tidligere i kampen, da han sikkert konverterede muligheden til canadisk udligning og 3-3, som sikrede at spændingen var velbevaret forud for tredje periode.

Stillingskrig i jævnbyrdig tredje periode

Canadierne kørte hårdt på fra tredje periodes start og lignede et determineret mandskab, som ville arbejde sig forbi amerikanerne.

Trods den gode canadiske start var det dog amerikanerne der bragte sig i front, da de blåblusede efter tre minutters spil fik scoret til 4-3 efter en hurtig spilvending, hvor man med en kvik pasning fik sat Dylan Larkin op til afslutning inde foran mål. Her svigtede Detroit-spilleren ikke, da pucken med største lethed blev sendt ind under canadiernes keeper.

Amerikanerne havde nu formået at få flyttet spillet længere op i canadiernes zone, hvilket gjorde dem knapt så sårbare bagud i banen.

Canadierne arbejdede dog fortsat stenhårdt og efter 11 minutters spil formåede man da også at udnytte et øjebliks uopmærksomhed i den amerikanske defensiv til at udligne til 4-4. Det var canadiernes superstjerne Connor McDavid, der fra hjørnet bag mål fandt en helt fri og fremadstormende Colton Parayko, der resolut sendte pucken ind under Kinkaid til canadisk udligning, 4-4. Stærk aktion af St. Louis-backen.

Amerikanerne fik en gylden mulighed for at afgøre kampen i eget favør, da Pierre-Luc Dubois fik raget en unødvendig udvisning til sig for en boarding med kun fire minutter tilbage af tredje periode. Men amerikanerne formåede ikke at få åbnet det canadiske box play og der skulle overtid til for at finde en afgørelse.

Overtid kastede ingen scoringer af sig

Men trods både en amerikansk og en canadisk udvisning, uafhængigt af hinanden i overtidsperioden, hvor der spilles tre mod tre, så faldt der ingen scoringer.

Canadierne fik dog etableret et massivt pres på amerikanerne i det andet og tredje minut, hvor man flere gange var tæt på at afgøre slaget i power play. Men Kinkaid stod fortsat godt imod og der skulle derfor straffeslag til, for at finde en afgørelse.

Her viste amerikanerne og i særdeleshed Cam Atkinson sig stærkest. Atkinson scorede således to gange for amerikanerne, mens canadiernes på deres seks forsøg kun formåede at få scoret en enkelt gang.