VM 2018: Amerikansk hold i fuld kontrol slog Danmark

- Foto: Bluelinemedia.dk

Danmark – USA 0–4 (0-1, 0-2, 0-1)

Danmark var lørdag aften kommet op i mod overmagten, da man mødte et stærkt, kontrolleret og offensivt indstillet amerikansk mandskab, der formåede at holde Danmark fra fadet i 60 minutter. Fundamentet var dermed lagt, for en overbevisende og fortjent sejr på 0-4.

Det lyder flot at sige det og det er stadig meget tidligt i turneringen, men aftenens kamp i Herning mellem Danmark og USA var faktisk et topopgør. Der er dog ingen tvivl om, at danskerne ville få deres at se til mod de stærke og teknisk yderst velfunderede amerikanere, som ført an af Patrick Kane, Dylan Larkin og Johnny ”Hockey” Gaudreau, har sendt en hel stjerneparade til Herning.

Amerikanerne fik en drømmestart på turneringen i går, hvor det lykkedes at besejre de store rivaler fra Canada efter overtid og sidenhen en straffeslagsafgørelse. Amerikanerne var til tider pressede ved den lejlighed, men man formåede at holde hovedet koldt og spillede med lige dele tålmodighed, snusfornuft og formåede desuden løbende at justere og finde løsninger undervejs i kampen.

Som det nok er de fleste læsere bekendt, så lykkedes det også for de danske løver at hente to points i går, hvor der ligeledes skulle en straffeslagsafgørelse til, for at danskerne kunne fejre en opløftende sejr over de tyske nationalhelte. Danmark måtte her til aften stille uden Mads Christensen, der sad over med en skade.

Amerikansk overtag og føring i første periode

Amerikanerne var som ventet mest på pucken i kampens indledning, men Danmark stod godt i banen og mødte generelt amerikanerne langt fremme på isen.

Emil Kristensen, der i fraværet af Mads Christensen spillede forward i tredjekæden, fik Danmarks første chance efter små fem minutter, da han fik pillet en svær puck ned med hånden, inden han fik afsluttet på Keith Kinkaid, der dog afværgede for amerikanerne.

Efter syv minutters spil fik danskerne kombineret sig frem til periodens bedste danske forsøg, da Oliver Bjorkstrand fandt Peter Regin inde foran mål med en godt timet pasning. Men Keith Kinkaid kom i vejen for Regns forsøg og amerikanerne slog kontra. Her forhindrede et stærkt returløb af Bjorkstrand dog, at situationen udviklede sig til noget farligt. Flot defensivt arbejde af den talentfulde forward.

Minuttet efter pressede amerikanerne for alvor på foran Frederik Andersens mål. Alex Debrincat og Blaks Coleman var således i fællesskab tæt på at bringe amerikanerne i front. Men den danske defensiv stod fortsat distancen.

Det var i det hele taget et offensivt indstillet og hurtigt spillende amerikansk mandskab der var på isen og som i høj grad bidrog til underholdningen lørdag aften i Herning. Den offensive indstilling var dog lige ved at koste efter et kvarter, da danskerne vendte spillet og var ved at løbe fra amerikanerne. Peter Regin viste her fornemt overblik og fandt Stefan Lassen der var stødt med frem. Men Kinkaid lod sig fortsat ikke passere.

Minuttet efter kom der hul på bylden i modsatte ende, hvor Frederik Andersen måtte kapitulere overfor Will Butcher, der på Johnny Gaudreaus forarbejde bragte amerikanerne i front med 0-1. Gaudreau lagde her pucken til rette og banede vejen for Butcher, der køligt sendte den op over skulderen på Andersen i det danske mål.

Med halvandet minut tilbage af perioden fik Patrick Kane sendt en giftig afslutning rent på stolpen, men danskerne slap med skrækken og kunne gå til pause nede med en enkelt pind.

Amerikanerne trak fra i anden periode

Det blev bestemt ikke nogen drømmestart på anden periode set med danske øjne. Jesper Jensen Aabo måtte allerede efter et minuts spil tage plads i straffeboksen som følge af en tripping-forseelse og i det efterfølgende power play bragte amerikanerne sig foran med 0-2. Quinn Hughes trykkede af fra blue line og inde foran mål blev pucken styret forbi Frederik Andersen, der var chanceløs. Chris Kreider blev noteret for scoringen.

Danmark fik aftenens første chance for at rulle power play-formationerne ud fire minutter inde i anden periode, som følge af en slashing på Frans Nielsen – begået af Blake Coleman. Det blev endda til 37 sekunders spil i fem mod tre, da Brian Gibbons tog en udvisning for tripping efterfølgende.

Men danskerne havde desværre ikke held til at omsætte overtalsmuligheden til en scoring. Der blev egentligt arbejdet godt for tingene, men enten missede man den sidste pasning eller også savnede man mere beslutsomhed fra dansk side.

Amerikanerne var derimod anderledes effektive i modsatte ende når chancen bød sig. Ni minutter inde i perioden blev dette på glimrende vis eksemplificeret, da Cam Atkinson var først over sin egen retur inde foran mål og bragte amerikanerne på 0-3. Atkinson fik alt for meget tid og plads ved den lejlighed og man savnede opbakning til Frederik Andersen foran mål.

Nicklas Jensen måtte til afkøling for en holding i det 13. minut og efterfølgende var det med at gå galt for danskerne igen, da Colin White sendte en lumsk afslutning på overliggeren. Men heldet var her med danskerne.

Philip Larsen kom frem til en scoringschance minuttet efter, da Nicklas Jensen leverede et glimrende forarbejde, men Larsens forsøg gik forbi mål.

Efter et kvarters spil blev Mathias Bau fulgt til omklædningsrummet. Den store forward var blevet ramt hårdt tidligere i perioden og lå i den forbindelse og sundede sig lidt på isen inden han satte sig til rette på bænken igen.

12 sekunder før pausen tog amerikanernes en udvisning for cross-checking inde foran mål. Selvom der kun resterede 12 sekunder af perioden, så formåede Danmark faktisk at komme frem til hele tre afslutninger efterfølgende, inden pausesignalet lød. Men scoret blev der ikke og man kunne dermed starte tredje periode med 1:48 i overtal.

Chancefattig tredje periode uden dramatik

Danmark formåede ikke at drage nytte af det tidlige power play i tredje periode og håbet om en dansk overraskelse begyndte efterhånden at svinde ind.

Det var i det hele taget småt med højdepunkter i kampens sidste periode, hvor en meningsudveksling mellem Connor Murphy og Nicklas Jensen dog kastede en udvisning af sig til hvert hold i det femte minut. I fire mod fire-spillet der fulgte i kølvandet på den lille infight kom Frans Nielsen frem til en enkelt mulighed, men Nielsen overplacerede sin afslutning og der stod fortsat 0-3 på tavlen.

Publikum i Jyske Bank Boxen fik et enkelt mål mere at gå hjem på, da Nick Jensen efter 14 minutters spil styrede pucken ind bag Frederik Andersen efter oplæg fra Will Butcher, der timede pasningen perfekt. Kampen sluttede dermed med en fortjent amerikansk sejr på 0-4.

Mathias Bau vendte i øvrigt ikke tilbage på isen i tredje periode.

Næste udfordring for danskerne bliver mandagens aftenkamp mod Canada. Der er kampstart kl. 20:15.