VM 2018: Amerikanerne med forventet storsejr

- Foto: Bluelinemedia.dk

Norge – USA 3–9 (0-3, 1-4, 2-2)

Amerikanerne hentede søndag eftermiddag den ventede storsejr mod Norge, da nordmændene måtte indkassere et nederlag på 3-9. En ellers god norsk start blev spoleret af udvisninger, som amerikanerne hurtigt udnyttede til at bringe sig i front med to. Siden så amerikanerne sig ikke tilbage og man bevarede dermed førstepladsen i gruppe B.

Norge stod søndag eftermiddag over for USA, som har leveret en ganske solid turnering så langt. Nordmændene derimod, ja de havde udspillet deres rolle ved dette VM og havde ikke meget andet end æren at spille for.

Med et point mod USA kunne nordmændene ganske vist endegyldigt sikre overlevelse i A-gruppen, men dels virkede det ikke særligt sandsynligt og dels burde Norge have al deres fokus på deres sidste kamp mod Sydkorea, som kan vise sig at blive en vind eller forsvind-kamp for begge mandskaber.

Amerikanerne havde grund til at gå ind til kampen med selvtillid og overskud, efter en stabil præstation hidtil. Efter fem kampe indtog man således førstepladsen i gruppe B med 13 points, et enkelt mere end finnerne, som hentede en overraskende suveræn sejr over Canada i går.

Norske udvisninger kostede dyrt

Norge startede stærkt ud og tilkom da også en fornuftigt mulighed i det andet minut, hvor Keith Kinkaid i det amerikanske mål dog fik pillet pynten af Martin Roymarks forsøg.

Som man nærmede sig fem spillede minutter førte Norge faktisk skudstatistikken med 4-0. Et godt billede på en kamp, hvor nordmændene i spil fem mod fem faktisk havde været bedst.

Et par norske udvisninger midtvejs i perioden fik dog ændret kampbilledet totalt. Martin Roymarks udvisning i det ottende minut blev straffet efter et halvt minut, da Patrick Kane gjorde kort proces for amerikanerne. Kane blev af Charlie McAvoy sat op til sin første afslutning i kampen. Fra midten af faceoff-cirklen huggede den amerikanske kaptajn til og sendte pucken i kassen til 0-1.

Fire minutter senere var situationen den samme. Men under en ny norsk udvisning behøvede Patrick Kane denne gang blot syv sekunder, før han havde fordoblet den amerikanske føring. Det var her Alex Debrincat, der fandt Kane ved fjerneste stolpe. 0-2. Fantastisk evne den amerikanske kaptajn har til, at stå på det helt rigtige sted, på det helt rigtige tidspunkt.

En hård skæbne for nordmændene, der ellers have leveret en særdeles godkendt start på kampen og som sagt egentligt været bedst i spillet fem mod fem.

De norske spillere så da også ud til at have mistet modet lidt. I hvert fald stod man alt for stille og gav Charlie McAvoy for lidt opmærksomhed, da han efter 16 minutter øgede den amerikanske føring til 0-3.

Minuttet efter afstedkom inkonsekvent amerikansk spil i egen zone, at Norge pludseligt fik chancen to mod nul over for Keith Kinkaid. Men spillet helt fri på et blankt mål sendte Mathis Olimb pucken på stolpen. Kæmpe afbrænder af den norske forward.

Få sekvenser senere fik selvsamme Mathis Olimb raget en udvisning til sig for en holding og amerikanerne kunne dermed starte anden periode i overtal.

Amerikansk overskud og kontrol

Der skulle ikke gå mere end et minut, før USA havde øget føringen til 0-4. Chris Kreider leverede et stærkt forarbejde, da han lagde pucken på mål, inden han tog opstilling foran Lars Haugen i målet, som derfor intet kunne se, da Dylan Larkin fra en position midt i slottet, ganske uhindret, kunne sende pucken højt op i målet bag den norske keeper.

En kort norsk opblomstring i det syvende minut afstedkom en reducering, da Tobias Lindstrøm fra en position bag målet, fik spillet Kristian Forsberg helt fri inde foran Keith Kinkaid. Forsberg trykkede af første gang og sendte pucken ind under amerikanernes keeper til 1-4.

Med Tage Thompson siddende ude i 2 + 10 minutter for en checking to the head havde Steffen Thoresen en stor mulighed for at reducere yderligere for nordmændene, men forsøget gik lige forbi opstanderen.

Fuldtallige igen slog amerikanerne hurtigt til, da det efter 11 minutter blev 1-5 ved Alec Martinez, der afsluttede fra en umulig vinkel og ramte Lars Haugen, hvorefter pucken sprang op i luften og landede i målet bag den intetanende keeper.

Norge skiftede efterfølgende målmand. Ud gik Lars Haugen ind kom Henrik Haukeland.

Haukeland kunne dog kun se passivt til, da Dylan Larkin efter 17 minutters spil leverede en sukkerbal til Anders Lee, der resolut klappede til pucken tæt under mål. 1-6.

Amerikanerne nåede også at komme på 1-7 inden pausen, da man efter 19 minutter fik god hjælp af Haukeland, der uforvarende kom til at sende en afslutning fra Cam Atkinson ind i eget mål med benskinnen.

Jævnbyrde tredje periode ændrede ikke meget

Amerikanerne skiftede målmand fra starten af tredje periode, hvor Scott Darling erstattede Keith Kinkaid.

Det var dog i modsatte ende, at der først kom fokus på en keeper, da amerikanerne efter tre minutter pressede på foran det norske mål. En afslutning tog overliggeren og Colin White fulgte efterfølgende op på returen, men var den nu inde over stregen? Det skulle der et video review til at afklare – facit blev her, at amerikanerne kunne fejre en scoring til 1-8.

To amerikanske udvisninger med syv sekunders interval gav Norge chancen i fem mod tre i 1:53 og det var lige hvad nordmændene behøvede. Efter et vedvarende pres og flere norske muligheder lykkedes det således til sidst, at få reduceret til 2-8 ved Ken Andre Olimb, der tog chancen fra distancen.

En retur fra Scott Darling blev sendt i mål af Mathis Olimb et minut senere og trods en amerikansk challenge for offside i målfeltet, så fik målet lov at stå og Norge havde reduceret til 3-8.

Henrik Haukeland leverede to pragtredninger i forbindelse med et amerikansk break away-forsøg i det 10. minut, hvor de to stjerner Dylar Larkin og Johnny Gaudreau begge forsøgte sig på det norske mål.

Kampens sidste scoring blev dog sat ind af amerikanerne, da Neal Pionk efter 17 minutter lukkede kampen med et fornemt håndledsskud, der blev sendt op i nærmeste hjørne til 3-9.