Vejen til Canada gik over high school

Et år på high school med EF Education First blev Frederikshavner-spilleren Frederik Zinck Gildsigs mulighed for at vise andre nordamerikanske ishockeyhold, hvad han kan præstere på isen.

I dag spiller han for Bradford Bulls i Greater Major Junior A Hockey League i Canada.

Læs her Julie Høgholms beretning om Frederik Zinck Gildsigs første fantastiske år i amerikansk high school-ishockey og om, hvordan han vendte tilbage til Nordamerika

De unge Somerset Eagles-spillere mærker straks den spændte stemning fra tilskuerrækkerne, da de side om side kører ind gennem spillertunnelen og hører de hujende råb og larmende ko-klokker runge højere og højere.

Tusindvis af elever og forældre er mødt op i skolens orange farver for at følge med i kampen.

For det er kun anden gang i hele Somerset Highs historie, at skolens team kan hive pokalen i statens LMHL-liga med hjem.

– Det fedeste var, at jeg scorede det afgørende mål med 21 sekunder tilbage i kampen, så vi endte med at vinde, siger Frederik Zinck Gildsig, da han tænker tilbage på de store dage i 2014, da han fejrede sin hidtil største ishockeytriumf.

En lang aflevering og et stort sats i kampens sidste sekunder var nemlig det, der gjorde, at klubber i både USA og Canada endte med at blive interesserede i den 18-årige Frederikshavner-spiller.

– Jeg tog en chance, fordi jeg vidste, at der ikke var så lang tid tilbage, men det var godt nok nervepirrende, husker han.

Efter slutfløjtet blev han kåret som kampens bedste spiller, og træneren sagde, at frederikshavneren havde været så vigtig gennem hele sæsonen, at han fortjente at tage pucken med hjem i bagagen.

Frederik_5

En del af holdet
Frederik Zinck Gildsig tog efter 9. klasse af sted til Somerset High School med uddannelsesorganisationen EF Education First for at prøve livet i USA.

Her boede han hos en amerikansk familie i Somerset, Pennsylvania, mens han spillede ishockey for skoleholdet Somerset Eagles.

Ud over en svensker var Frederik Zinck Gildsig den eneste udvekslingsstuderende, der fik spilletid på holdet. Det var en stor omvæltning for den unge frederikshavner at skulle kæmpe for at blive en del af holdet i USA. Hjemme i Frederikshavn drejer størstedelen af spillerens vågne timer sig nemlig om ishockey.

– Allerede på Frederikshavns U17-hold trænede jeg to gange om ugen inden skole. Efter skole fik jeg styr på mine lektier som alle andre, og så var der ellers træning igen stort set alle hverdagsaftener og selvfølgelig også kampe i weekenderne, siger Frederik Zinck Gildsig, der efter hjemkomsten til Danmark blev en fast del af både U20- og 1.-divisionsholdet i klubben i sæsonen 2014/15.

Mødet med en ny familie
Tilbage til sæsonen forinden og high school-eventyret: I USA indlogerer EF Frederik Zinck Gildsig hos en værtsfamilie, Lori og Tim, som deler frederikshavnerens passion for ishockey. Hans jævnaldrende værtsbror, Zach, viser sig nemlig også at være glad for at spille på isen.

De første par dage i Pennsylvania går med at lære området at kende, og værtfamilien viser Frederik, hvor skolen ligger, og hvor han skal træne ishockey.

Skolestarten betød nemlig også ishockeystart for Somerset Eagles. Og det var noget helt andet at spille ishockey for Somerset Eagles end for Frederikshavn IK.

– På Somerset High går de virkelig meget op i hockey. Alle skolens lærere snakker om de kommende kampe, og alle elever på skolen ved, hvem der spiller på holdet, siger han.

Der er derfor, ifølge frederikshavneren, en helt anden tradition forbundet med ishockey i USA end i Danmark.

Dagen op til den vigtige finale var for eksempel en helt særlig dag på skolen, hvor ishockeyholdet skulle bære jakkesæt for at vise vigtigheden af den kommende kamp. Og hele holdet var også ude at spise og fik rundvisning i den berømte Penn State’s Pegula Ice Arena inden kampstart.

Frederik_4

Den store afslutning
En anden stor oplevelse, som Frederik Zinck Gildsig husker tilbage på, er graduation – den amerikanske fejring af afslutningen på skolen.

– Elever og skolens inspektør holdt taler, og så lavede man selvfølgelig det, som man ser i amerikanske film med at kaste ens huer op i luften. Det er en fed måde at få lov til at blive færdig på, og det var fedt at opleve, hvor meget de gjorde ud af det med at gå ud af high school, fortæller han.

Graduation betød også, at hans tid i USA var ved at være ved at ovre, og at det var tid til en tårevældede afsked med værtsfamilien.

– Det var helt mærkeligt at sige farvel. Man rejser alene af sted til en fremmed familie, og de tager imod en, som om man altid havde været der, siger han.

Men da han havde været tilbage i Danmark i to uger, var det allerede tid til gensyn med værtsfamilien, der skulle besøge deres ældste søn, som spiller ishockey i Sverige. På deres rejse til nabolandet, var der selvfølgelig også tid til et besøg hos familien Zinck Gildsig i Frederikshavn.

Frederik Zinck Gildsigs high school-ophold gav ikke bare ham en ekstra familie, nye venner, et bedre engelsk og en fremtid med ishockey, men han har også lært mere om sig selv.

– Jeg har lært meget om sig selv, og hvordan jeg lige skal tackle ting på egen hånd. Alle møder selvfølgelig problemer derovre, og man bliver tvunget til at prøve at løse dem selv, siger han.

Erfaringerne vil forhåbentlig være en stor hjælp, når han nu er rejst tilbage og skal bo på egen hånd sammen med andre udenlandske spillere.

Frederik_5

Af sted igen
Nordamerika har nemlig allerede trukket Frederik Zinck Gildsig tilbage over Atlanten igen.

– Wilkes-Barre Miners ringede til mig et par dage, før jeg skulle hjem i 2014. Men dengang ville jeg gerne hjem til Danmark igen for at starte på handelsskolen. I dagene efter jeg kom hjem, var der allerede fire-fem klubber, der kontaktede mig og ville have mig til USA, siger han.

Men det rigtige tilbud kom, da den canadiske GMHL-klub Bradford Bulls i Toronto, Ontario, lagde et bud på bordet før sæsonen 2015/16.

– Bradford Bulls var klart den klub, jeg følte mig mest tryg ved. Og jeg endte med at takke ja tak til at tage udfordringen op. Jeg talte med træneren flere gange om ugen i månederne optil for at få korrigeret alt med forsendelsen af udstyr og for at opdatere ham på, hvordan formen var, siger Frederik Zinck Gildsig.

Han har dog ikke sagt helt farvel til skolen.

– Jeg har skiftet til en skole i Aalborg, som har internetundervisning, og så tager jeg de timer, jeg kan, på internettet, så jeg stadig har lidt skolegang derovre.

Fuld af forventninger
– I Canada skal jeg starte på en frisk og virkelig vise mit værd. Det bliver en stor udfordring. Og jeg skal samtidig træne og kæmpe meget hårdere for det, fordi alle derovre kan lige så meget, som jeg selv kan, siger Frederik Zinck Gildsig.

Han rejste allerede af sted i slutningen af juli 2015 for at have et par uger hos sin tidligere værtsfamilie i USA, før træningscampen i slut-august blev skudt i gang med sammensætning af kæder og sammentømring af nye holdkammerater. Indtil videre har Frederik Zinck Gildsig kontrakt på ét år med Bradford Bulls.

– Klubberne vil ikke binde os for længe af gangen, fordi vi skal have mulighed for at skifte klub til en bedre, hvis vi har spillet rigtig godt de første tyve kampe af sæsonen, siger han.

Der er spillermøder flere gange om året, hvor spillerne i samarbejde med træneren finder ud af, om kontrakterne skal forlænges. Frederik Zinck Gildsig er meget positiv, når det kommer til at bosætte sig og forfølge ishockey-drømmene på den anden side af Atlanten permanent.

– Hvis det rigtige tilbud kommer, hvis jeg selv bliver udfordret, og hvis en klub kan drive det til meget mere, end en anden klub kan, så kan jeg sagtens forestille mig at blive der i lang tid, siger den unge frederikshavner.

Indtil nu er det blevet til 10 kampe og to assister for Frederik Zinck Gildsig i Bradford Bulls, der har vundet 10 af 12 mulige kampe i begyndelsen af sæsonen 2015/16.