U20-VM: Sverige og USA sejrede stort, Finland sendte Canada ud i mørket

Lørdag var kvartfinaledag ved U20-VM i Finland. I tre af kampene sejrede favoritterne, mens værtsnationen formåede at give Canada den tidligste exit fra turneringen siden 1998.

Danmark var som bekendt den ene af de otte kvartfinaledeltagere. Danskerne spillede deres livs kamp og var sekunder fra at choksejre mod Rusland. Det blev kun lige ved og næsten for de rød-hvide, hvilket du selvfølgelig kan læse meget mere om, hvis ikke du allerede har gjort det. Læs om Danmarks kamp her.

Ingen slinger i den svenske vals
Sverige vandt den indledende gruppe, som også talte Danmark, i overbevisende stil, og i lørdagens kvartfinale mod Slovakiet kom svenskerne ikke i problemer. Det blev til en sikker 6-0-sejr til de blå-gule, som fik seks forskellige spillere på måltavlen.

Svenskerne kom godt fra start med 2-0 i første periode, og efter endnu en svensk pind i midterperioden var kampen reelt afgjort før de sidste 20 minutter. Her fortsatte Sverige dog med at køre på, og efter yderligere tre scoringer fra “Juniorkronorna” blev slovakkerne sendt hjem med en øretæve i bagagen.

Den nok største svenske profil, William Nylander, som blev skadet i åbningskampen mod Schweiz, var ikke blevet til kvartfinalen. Det er endnu et åbent spørgsmål om han er på isen, når svenskerne spiller semifinale på mandag.

Amerikanerne sikkert i semifinalen
Danmark spillede en stærk kamp mod USA i det indledende gruppespil, men lørdag levnede amerikanerne ikke Tjekkiet nogle chancer, da de to hold mødtes i kvartfinalen. USA vandt kampen i Helsinki Ice Hall med hele 7-0.

Stjernefrøet Auston Matthews, der af mange eksperter spås som førstevalget i sommerens NHL-draft, gav prøver på sit store talent. Den 18-årige center scorede tre mål i kampen og er nu oppe på syv scoringer i turneringen.

Alex Nedejlkovic spillede også en stor kamp i det amerikanske mål. Han stoppede alle Tjekkiets 28 skud på mål, og havde således også aktier i, at den amerikanske sejr blev så stor, som tilfældet var.

USA møder Danmarks banemænd fra Rusland i kvartfinalen.

Finland vandt lækker ishockeykamp
Lørdagens mest imødesete kvartfinale var opgøret mellem de finske værter og de evige favoritter fra Canada. Og selvom forventningerne til kampen var høje, så blev de indfriet til fulde. Finland endte med at vinde den medrivende affære med 6-5, og dermed blev Canada slået ud af U20-VM før semifinalen for første gang siden 1998.

De to 17-årige finner, Patrik Laine og Jesse Puljujärvi, er for alvor trådt ind på den store scene ved U20-VM, og de to forwards lyste også op i kampen mod Canada. Laine lavede to mål og en assist, mens Puljujärvi diskede op med tre assists. De to stortalenter fik også god hjælp af Sebastian Aho, som bød ind med et mål og to assists.

De canadiske eksperter på TSN, som dækker U20-VM intensivt, talte før kvartfinalen varmt om kæden med Puljujärvi, Aho og Laine. De gik så langt som at kalde trioen den måske bedste kæde, der nogensinde var set ved et U20-VM, og lørdag fik de canadiske spillere så syn for sagn. Eksperterne var altså ikke helt forkert på den.

Canadas Mitch Marner viste sin klasse med to mål mod finnerne, som faktisk valgte at skifte målmand undervejs i opgøret. Det skete, da Canada bragte sig foran med 3-2 godt syv minutter inde i anden periode. Inden perioden var omme, havde værterne vendt 2-3 til 4-3.

Canadierne kom tilbage i tredje periode, hvor det blev 5-5, inden Patrik Laine afgjorde kampen med små seks minutter igen. Afgørelsen faldt, mens to canadiere sad i straffeboksen, så udvisningerne endte med at blive skæbnesvangre for de sejrsvante canadiere, som aldrig rigtigt har fundet melodien i turneringen.

Finland kan nu se frem til en semifinale mod naboerne fra Sverige. Begge semifinaler spilles mandag.

Lørdag spillede Schweiz og Hviderusland den første kamp i nedrykningsserien, som blev vundet stensikkert med 5-1 af schweizerne. Søndag klokken 11 dansk tid spilles det andet opgør. Schweizerne ligner en vinder, og ser dermed ud til at overleve i A-gruppen.