U20-VM: Stærkt comeback sikrede dansk åbningssejr

Foto: Jan Korsgaard

Var det kvartfinalen, der blev sikret der, eller var det i hvert fald det ene ben, der blev sat i kvartfinalen?
2-1 sejren i åbningskampen over Schweiz stiller Danmark rigtigt godt i jagten på en ny kvartfinaleplads.

Det lignede ellers en ny dansk kamp uden scoringer, inden de unge danske løver viste tænder og leverede et stærkt comeback i tredje periode, hvor overtaget i kampen blev omsat til mål.

Udbyttet udeblev
En godkendt dansk indledning på U20-VM var ikke nok til at hindre schweizerne i at gå fra isen med en føring efter de første 20 minutter.

Opgørets første chance kom via en schweizisk styring, hvor Thomas Lillie dog tog sig af styringen fra Noah Rod. Et tidligt dansk powerplay gav en gylden mulighed for at den gode begyndelse skulle kaste en føring af sig, men de store chancer udeblev i det danske overtal.

Første reelle chance kom, da Anders Krogsgaard trykkede af fra blå linje, hvorefter Nikolaj Krag var over returen.

Der var en tendens til, at de unge danske løver kom frem til de bedste muligheder på rushet, når der blev sat fart på op langs banderne.

Det var også derfra, at Jonas Røndbjerg var tæt på at få en assist, da han med baghånden lagde pucken ind i slottet til Kristian Jensen, men afslutningen blev for svær, så den schweiziske keeper stoppede afslutningen.

I stedet kom der en kold spand vand i hovedet på danskerne, da Schweiz bragte sig foran. Denne gang svigtede styringen ikke Noah Rod, der fri foran målet kunne slå skuddet fra Edson Harlacher ned forbi Thomas Lillie.

Efter scoringen fik Schweiz overtaget i opgøret og kom frem til flere større chancer. Thomas Lillie afværgede dog, mens danskerne genfandt fatningen og kom tilbage i kampen.

Periodens sidste tre minutter kunne meget vel have skabt balance på måltavlen, hvor Danmark havde flere gode forsøg. Først kom Jeppe Juul Korsgaard igennem og var tæt på at smække en wrap-around ind, inden Jonas Røndbjerg og William Boysen forsøgte sig. Alexander True stod for første periodes sidste større danske chance, da han kom igennem og lagde en baghånd på mål, men danskerne måtte gå til pause nede 0-1.

Skarpheden manglede
Schweizerne kom stærkest ud fra pausen, mens der lige skulle gå et par skift, inden danskerne genfandt spillet fra første periode. Det blev dog aldrig lige så farligt som i de første 20 minutter.

Til gengæld holdt Thomas Lillie og holdkammeraterne også schweizerne fra scoringer.

I de fleste angreb havde de unge danskere svært ved at komme til fadet, hvor de oftest, når schweizerne fik lov til at komme på plads, blev holdt på ydersiden. Jonas Røndbjerg havde efter 27 minutters spil dog muligheden for at udligne, da en returpuck fra banden havnede foran den unge Rungsted-forward, men afslutningen sad lige på keeperen.

Kort tid efter fik Danmark kampens anden powerplaymulighed, da Julien Privet måtte afsone to minutter for en hooking.

Jublen blev dog kortvarig, da Søren Nielsen fik sendt pucken i mål. Dommeren havde kort forinden Nielsens skud fløjtet for offside i målfeltet, da Jonas Røndbjerg lige og lige havde skøjterne inde i målfeltet.

Det var i stedet tæt på at blive 0-2 i den danske overtalssituation, da Dario Meyer kom af sted på et breakaway, men Thomas Lillie afværgede, hvorefter Mathias From strøg af sted og var tæt på at udligne for Danmark, men skuddet blev overplaceret og røg over målet, så anden periode endte målløs.

Så kom målene
Danmark fik en stærk indledning på tredje periode – og denne gang kunne Søren Nielsen få lov til at juble over sin scoring.

Efter et lille minuts tid kom den danske trio bestående af Jonas Røndbjerg, Kristian Jensen og Søren Nielsen af sted på en kontra, der endte med, at Røndbjerg sendte Nielsen af sted mod det schweiziske mål.

Nielsen var lige så sikker som ved det annullerede mål i første periode, da han sendte et håndledsskud ind ved højre stolpe til dansk jubel.

Den danske optur fortsatte som perioden skred frem. Efter en kort periode med schweizisk pres brølede de danske løver igen. Nikolaj Krag og Alexander True fik højt oppe vendt spillet. Efter et par gode træk valgte Krag at spille en helt fri Mathias From i stedet for at afslutte.

Det skulle vise sig at en rigtig god ide, for From selvom keeperen tog første forsøg, så var From hurtigt over den løse puck, som han ikke var sen til at sende i mål til dansk føring.

Mens schweizerne kæmpede for at finde et modsvar, så fortsatte Danmark det spil, der havde kastet overtaget af sig. Mathias From var i stedet tæt på at bringe Danmark yderligere i front, men afslutningsvinklen blev for spids, så forsøget blev afværget.

Med to minutter tilbage af kampen satsede schweizerne, da keeper Joren van Pottelberghe blev erstattet af en ekstra spiller. Presset på Thomas Lillies mål blev derfor øget, da den efterfølgende faceoff fandt sted i den danske zone.

Schweizerne tog ved næste spilstop en timeout, hvilket gav et lille hvil til de danske backer. Selvom det brændte på i de døende sekunder, så reddede Olaf Ellers tropper stormen af og sikrede dansk sejr i åbningskampen.

Danmark – Schweiz 2-1 (0-1, 0-0, 2-0)
08:21 0-1 Noah Rod (Edson Harlacher, Roger Karrer)
41:17 1-1 Søren Nielsen (Kristian Jensen, Jonas Røndbjerg)
46:20 2-1 Mathias From (Alexander True, Nikolaj Krag)

Udvisninger:
Danmark: 1 x 5 + game misconduct (Mathias Lassen).
Schweiz: 2 x 2 min.
Skudstatistik: 22-23 (9-8, 8-7, 5-8).

Kampens spiller:
Danmark: Søren Nielsen.
Schweiz: Dario Meyer