U20-VM: Pragtkamp af Lillie var ikke nok mod Sverige

Foto: Jan Korsgaard

Danmark slap fra opgøret mod naboerne fra Sverige med æren i behold ovenpå 5-0 nederlaget, der sagtens kunne være blevet større. Målmand Thomas Lillie spillede en stor rolle i, at nederlaget kun blev på 5-0, idet han stoppede hele 43 skud.

Chokstart og svensk dominans

Selv med de rød-hvide briller på så bød første periode på svensk overtag i 20 minutter. Isen under skøjterne var knap tør, før svenskerne havde sendt pucken ind bag Thomas Lillie. Blot 13 sekunder var der spillet, da Adrian Kempe scorede kampens første mål.

Presset mod Lillies mål aftog ikke efter den hurtige scoring. Efter fem minutter havde svenskerne allerede haft otte skud på mål, mens Søren Nielsen efterfølgende fik danskernes første skud på mål. Det var derfor heller ikke uventet, at Sverige udbyggede føringen, da de fik et fire minutters langt powerplay, da Alexander True fik to plus to for holding og roughing. Det danske boxplay formåede at holde stand i lidt over to minutter, inden Gustav Forslings skud fra blå linje snød Thomas Lillie, hvis udsyn var spæret af to svenske forwards.

Med to minutter tilbage af perioden blev Mathias From noteret for danskernes blot andet skud på mål i første periode, men den svenske keeper var sikker med gribehandsken, så forsøget blev afværget. Den svenske dominans var også at se på skudstatistikken, der sagde 14-2 efter første periode.

Beskydningen fortsatte

Indledningen på anden periode blev ej heller god for de unge danske løver, der måtte gå på isen uden Mathias From i førstekæden. From blev erstattet af Thomas Olsen, hvis plads i tredjekæden Niklas Andersen indtog.

Presset på Thomas Lillies mål fortsatte, mens de danske afslutninger var sparsomme. I kampens første danske powerplay stod kaptajn Anders Krogsgaard for Danmarks første afslutning i perioden, mens svenskerne løbende kom frem til større og mindre chancer.

Lidt over halvvejs i kampen tog de to mandskaber på skift udvisninger, så en svensk powerplay situation blev til en fire mod fire, der igen blev til en svensk fire mod tre overtalssituation. Det var også tæt på, at det her blev til 3-0, da svenskerne med en tværpasning var tæt på at prikke den ind ved højre stolpe, men Lillie formåede på nærmest mirakuløs vis at komme ned med staven og afværgede den store chance.

Mod slutningen af perioden var der atter problemer med isen. I slutminutter øjnede danskerne en periode uden mål imod, men med under tre minutter tilbage faldt den scoring, der nok for alvor slukkede enhver dansk chance for et potentielt comeback i tredje periode, da en styring snød en chanceløs Thomas Lillie, der i anden periode stod overfor 23 skud mod sit mål.

Lille optur var ikke nok

Alligevel kom danskerne godt fra land i tredje periode. Kristian Jensen fik muligheden for at bringe Danmark på tavlen, da et svensk pucktab tæt på mål gav en stor chance, der dog ikke blev omsat. Svenskerne blev holdt stangen i de første fem minutter, hvor den danske defensiv virkede til at have godt fat.

I stedet for en dansk reducering blev det til en svensk udbygning af føringen. Midtvejs i perioden blev et længere svensk angreb omsat til kampens fjerde scoring. Den svenske back, William Lagesson, fik lov til at trække frem i zonen, hvorfra han sendte et hurtigt håndledsskud op i målhjørnet over Lillies gribehandske.

Som tredje periode gik ind i den afsluttende fase fik den mere karakter som de to foregående, dog med et lidt mere afdæmpet svensk pres og forchecking. Men med fire minutter igen var der alligevel en mindre afsluttende gave fra den danske defensiv, da Alexander Nylander uhindret fik lov til at køre igennem zonen og modtage pucken lige foran målfeltet, hvor han med et træk havde udplaceret en chanceløs Lillie i det danske mål.

Lillie blev solgt igen med to minutter tilbage af kampen, da en tværpasning blev sendt ind til en fri svensker i slottet, men denne gang reddede den danske keeper holdkammeraterne med en imponerende redning med gribehandsken, så danskerne slap for et nederlag med tenniscifre.

Sverige – Danmark 5-0 (2-0, 1-0, 2-0)

00.13 1-0 Adrian Kempe (Oskar Lindblom)
10.22 2-0 Gustav Forsling (Jakob Karlsson), PP1
37.17 3-0 Oskar Lindblom (Adam Mattsson, Andreas Englund)
50.02 4-0 William Lagesson (Christoffer Ehn, Jens Looke)
55.55 5-0 Alexander Nylander (Rasmus Asplund, Jacob Larsson)

Udvisninger:
Sverige: 2 x 2 min.
Danmark: 5 x 2 min.

Skudstatistik:
Sverige: 48 (14, 23, 11).
Danmark: 9 (2, 4, 3).

Kampens spiller:
Sverige: Adrian Kempe.
Danmark: Mathias Lassen.