U20-VM: Hjerteskærende dansk VM-nederlag

Foto: Jan Korsgaard

De unge danske løver gjorde det igen! Leverede en præstation, der gav genlyd over hele den store ishockeyverden.

Danmark var 44 sekunder fra at køre en 3-2-føring hjem og skabe den største sensation nogensinde ved et U20-VM.

Et desperat russisk hold fik udlignet med 44 sekunder igen og scorede det afgørende mål halvvejs inde i overtiden.

Hjerteskærende finish for de unge danskere og specielt målmand Thomas Lillie, der stod så fremragende gennem hele kampen og fortjent blev kåret til Danmarks bedste.

Foran ham leverede medspillerne en vanvittigt flot og disciplineret præstation, men til sidst vandt favoritterne 4-3.

Første periode gik efter den russiske træner Valery Bragins plan – og måske også Olaf Ellers. Godt nok var russerne foran 1-0, og sad som ganske forventet på begivenhederne.

Dog ikke så meget, at Thomas Lillie måtte ud i monsterparader. Der blev arbejder godt og jævnt i den danske zone, og de danske forwards var dybt nede foran Växjö-målmanden for at blokere skud og holde modstanderne på ydersiden.

Derfor blev det ved Yegor Korshkovs tidlige 1-0-scoring efter 20 minutter, og bedst, som man troede, at russerne stille og roligt ville cruise den hjem, kom det danske gennembrud med to mål på syv minutter.

Markus Jensen udlignede i tiden 22:37, da han var først over en puck inde foran, som Jeppe Holmberg serverede foran ham.

Kampen var pludselig åbnet op igen, og udviklingen var tydelig: Danmark havde fået et skud selvtillid, mens russerne måske havde mistet fokus i troen på egne evner. Tendensen blev endnu tydligere syv minutter senere, da Danmark kom foran 2-1.

Thomas Olsen smækkede scoringen ind, viste ægte goalgetter-instinkter, og Malmö-manden Olsen spillede i de efterfølgende minutter i ren verdensklasse.

Konstant arbejdende og irriterende russerne, der flere gange var så konfuse i egen zone, at en tredje dansk scoring virkelig lå og lurede. Emil Oliver Christensen var tættest på, da han slap fri og måske ikke fik timet sin afslutning helt perfekt.

Publikum i Helsinki var for alvor på stikkerne – og på dansk side, og der var fem-syv minutter i anden periode, hvor Danmark for alvor havde fat.

I de sidste minutter af anden periode gjaldt det defensiven igen. Danmark blev fanget i et tungt, russisk pres, men overlevede heldigvis ud til de 18 minutters pusterum i kabinen. Valery Bragin i den russiske boks så mere og mere bekymret ud, og tv-billederne viste også billeder af russisk desperation.

Søren Nielsens tidlige udvisning i tredje periode satte hurtigt Danmark under pres igen. Russerne satte de rød-hvide under et kæmpepres, og Olaf Ellers tropper havde i perioder svært ved at få skiftet ud.

Men hold op, hvor de ofrede sig: Christian Mieritz blev ramt, men var hurtigt tilbage på isen igen. Thomas Lillie var roen selv i det danske mål, og Lasse Bo Knudsen satte et par store tacklinger. Olaf Eller brugte sin timeout tidligt i perioden for at skaffe ro og luft til de danske spillere.

Sensationen lurede, men med syv og et halvt minut tilbage faldt den danske mur for anden gang i kampen. Efter en face off fik Artur Latuta styr over pucken inde foran Thomas Lillie og fik skubbet pucken ind til 2-2. På det tidspunkt havde russerne 16-1 i skudstatistik i tredje periode.

Danmark havde gennem hele kampen vist stor koncentration foran mål, når chancerne bød sig.

Da russerne sjuskede i opspillet og efterfølgende ikke fik clearet en puck væk fra de ivrigt pressende danskere, bød chancen sig igen i det 55. minut. Det var stort set første gang i perioden, Danmark havde etableret sig i den russiske zone.

Anders Krogsgaard skød fra blå linje, og pucken kom retur ud til Emil Oliver Christensen, der fra en spids vinkel fik lagt en baghånd op i nettaget til 3-2 i dansk favør.

Der manglede godt fem nervepirrende minutter og Søren True i kommentatorboksen, far til Alexander True, virkede overraskende rolig i tv-boksen.

Halvandet minut før tid tog russerne målmanden ud, og med 44 sekunder igen gav Bragins tidlige satsning pote. Efter et par tilfældigheder fik Vladislav Kamenev flået pucken ind bag Lillie. Man må give russeren kredit for at bevare roen midt i kaos. 3-3 efter 60 minutters drama, der nu skulle forlænges med 10 minutter ekstra.

Her var russerne i overtag, men var tydeligvis også bange for at blotte sig, så presset var ikke så intenst som i tredje periode.

Pludselig fik allestedsnærværende Kamenev igen lov at stå fri og satte 4-3-scoringen ind bag en – forståeligt nok – grædefærdig Thomas Lillie i den danske mål.

Aldrig har man set et russisk ishockeylandshold juble så meget over et mål mod Danmark.