U20-VM: Danmark spillede flot kamp mod overmagten

Foto: Jan Korsgaard

Danmark sluttede gruppespillet flot af ved U20-VM i Finland, da holdet torsdag eftermiddag mødte USA. Danskerne mødte overmagten og tabte med 4-1, men der var masser af positive takter fra de rød-hvide.

Det var først i tredje periode, at amerikanerne for alvor trak fra, og det lover godt for den kommende kvartfinale mod Rusland, hvis danskerne kan levere en præstation som den, de diskede op med nytårsaftensdag.

Flot dansk start
De danske spillere gik uimponeret ind til kampen mod de amerikanske storfavoritter, som onsdag sikrede Danmark en plads i kvartfinalen ved at besejre Schweiz med hele 10-1.

Alexander True kom frem til en stor chance efter små to minutters, hvor danskerne erobrede pucken i den amerikanske zone efter godt pres fra Thomas Olsen, som erstattede en sygdomsramt Mathias From i Danmarks førstekæde. True manglede dog den sidste skarphed.

To minutter senere pressede den danske fjerdekæde på og skabte lidt kaos omkring det amerikanske mål, men i nettet ville pucken ikke.

Lassen straffede amerikansk fejl
Amerikanerne bed sig i de efterfølgende minutter lidt bedre fast i Danmarks zone, men storfavoritterne satte sig aldrig for alvor på spillet. Midtvejs i perioden lavede den amerikanske back Louis Delpedio en nonchalant pasning i egen zone, og den opfangede en fremadstormende Matias Lassen.

Leksand-backen sendte et godt skud afsted fra slottet, og det passerede Brandon Halverson i det amerikanske mål, selvom han kunne se pucken hele vejen. 1-0 til Danmark, og det var bestemt ikke ufortjent.

Stortalent svarede igen
Danskerne fightede godt og holdt USA fra store chancer i det meste af første periode. Tre minutter før pausen fik amerikanerne dog udlignet ved Auston Matthews, som er en af VM-turneringens allerstørste profiler.

Amerikanerne pressede hårdt på i den danske zone i minutterne op til målet. Mathias Seldrup diskede op med en stor redning, men få sekunder senere blev pucken spillet ind til Matthews, som passerede den chanceløse Herning-målmand.

Der blev ikke scoret yderligere i første periode, og Olaf Ellers mandskab kunne derfor skøjte til pause med 1-1 på måltavlen efter en periode, som TV 2 Sports kommentator Lasse Degn betegnede som Danmarks bedste i turneringen.

Milano bragte USA i front
Tidligt i anden periode fik Danmark muligheden for at presse på, da amerikanernes Sonny Milano måtte en tur i straffeboksen, fordi holdet var for mange spillere på isen. Det danske powerplay fik dog aldrig etableret sig i favoritternes zone.

USA overlevede undertalssituationen uden større besvær og 19 sekunder efter, at han havde forladt straffeboksen, bragte Sonny Milano amerikanerne foran med 2-1. Pucken gik i nettet efter en ordentlig omgang klumpspil foran det danske mål, hvor hverken Mathias Seldrup eller de danske backer kunne få tag i pucken.

Danmark viste offervilje
Anden periode lignede flere af Danmarks øvrige perioder mod de store ishockeynationer i gruppen. De hårdt kæmpende rød-hvide spillere tilbragte det meste af tiden med at forsvare sig i egen zone og fik mange skud imod sig.

Danskernes offervilje kunne der ikke sættes spørgsmålstegn ved. Det beviste Kristian Jensen for alvor godt midtvejs i perioden, hvor han kastede sig ned i et amerikansk skud og efterfølgende kæmpede sig ud i udskiftningsboksen trods store smerter.

Danmark stod solidt foran eget mål, og USA kom derfor ikke frem til ret mange store chancer, selvom de vandt skudstatistikken for anden periode med 16-7. Mathias Seldrup var, hvor han skulle være, når amerikanerne endelig fik dirket det danske forsvar op, og derfor slap danskerne fra perioden med skindet på næsen.

Skøjtemål blev annulleret
Niklas Andersen pådrog sig en udvisning for tripping sidst i anden periode, og amerikanerne spillede sig frem til en stor muligheder i periodens døende sekunder.

Tredje periode blev indledt med forrygende dansk undertalsspil. Amerikanernes powerplay blev holdt stangen, og det danske boxplay leverede et par fine kontrastød.

Fem et halvt minut inde i perioden troede Colin White, at han afgjorde kampen var USA, men hans 3-1-scoring blev annulleret, efter at målet var blevet set igennem på video. Der var ingen tvivl om, at White sparkede pucken imellem benene på Mathias Seldrup, og derfor blev scoringen kaldt tilbage.

White og Bjork lukkede kort efter
Der gik kun ti sekunder fra Colin Whites mål blev annulleret, før han havde pucken i nettet igen. Den 18-årige forward, som har gjort det godt i USA’s førstekæde, styrede gummiskiven ind bag Mathias Seldrup, og denne gang pegede dommeren mod midtercirklen, efter at situationen var blevet set igennem på video.

Søren Nielsen blev udvist for tripping umiddelbart efter amerikanernes 3-1-scoring, og i det efterfølgende powerplay bragte college-spilleren Anders Bjork storfavoritterne foran med 4-1 efter flotte amerikanske kombinationer.

Amerikanerne var mest på pucken i den resterende del af kampen, men de fik ikke scoret yderligere, selvom det danske boxplay blandt andet måtte i aktion endnu en gang, da defensivt stærke Ludvig Adamsen fik to minutter for holding.

Kvartfinale mod Rusland
Der venter nu Danmark en svær opgave i kvartfinalen, hvor Olaf Ellers mandskab møder Rusland, som tidligere torsdag sikrede sig førstepladsen i Gruppe B med en 2-1-sejr over Slovakiet.

Kampen spilles på lørdag – formentlig klokken 13 – i Hartwall Arena, som normalt lægger is til danskerklubben Jokerits hjemmekampe i KHL.

 

Danmark – USA 1-4 (1-1, 0-1, 0-2)
10:14 1-0 Matias Lassen
17:04 1-1 Auston Matthews (Colin White, Matthew Tkachuk)
24:02 1-2 Sonny Milano (Louis Belpedio)
45:40 1-3 Colin White (Matthew Tkachuk, Auston Matthews)
47:43 1-4 Anders Bjork (Sonny Milano, Brandon Fortunato) PP1

Udvisninger
Danmark: 3×2 minutter
USA: 1×2 minutter

Skudstatistik
Danmark: 17 (6, 7, 4)
USA: 44 (12, 16, 16)

Kampens spiller
Danmark: Lasse Bo Knudsen
USA: Brandon Carlo