U20-VM: DANMARK SIKREDE SIG OVERLEVELSE

Danmark skal også i næste sæson spille U20-VM mod verdens største ishockeynationer. Det er en realitet, efter at de danske ungløver torsdag slog Hviderusland med 3-2 efter straffeslag.

Den første kamp i bedst af tre-serien mod hviderusser var et sandt drama, men kamp to blev bestemt ikke mindre spændende. Danmark satte igen en 2-0-føring over styr, Joachim Blichfeld blev båret fra isen og udgik efter en grim tackling, hviderusserne kom tilbage, men – vigtigst af alt – endte dramaet med dansk sejr.

Danmark gav sig selv en svær start på opgøret, da Daniel Nielsen røg i straffeboksen for high sticking efter bare fire sekunders spil. Olaf Eller måtte sende sit boxplay på isen, og ungløverne gjorde en god figur i undertal og overlevede uden at forære de store chancer væk.

Danskerne viste tænder hurtigt efter, at de var blevet fuldtallige, og overliggeren reddede hviderusserne, da målmand Andrei Grishenko kun delvist afviste Jonas Røndbjergs forsøg.

Midtvejs i første periode var der dog ingenting, der kom i vejen for Daniel Nielsen, som bragte Danmark foran med 1-0, og to et halvt minut senere sørgede en af heltene fra den første nedrykningskamp, Joachim Blichfeld, for endnu mere dansk succes.

Frederikshavneren driblede sig fri ved banden og fra en spids vinkel skød han på den hviderussiske målmand, som bestemt ikke så for godt ud. Pucken var ved at kurre ind, da Jonas Røndbjerg kastede sig frem og skubbede den det sidste stykke over stregen. 2-0 til Danmark efter første periode, ligesom det i øvrigt var tilfældet i tirsdagens kamp.

Hviderusland søgte oprejsning i anden periode, men kom ikke umiddelbart frem til de helt store chancer, så Kasper Krog i det danske målmand kom ikke på overarbejde ud over et par fine redninger i starten af perioden.

Midt i anden periode satte hviderusseren Dmitri Deryabin en voldsom tackling ind på Joachim Blichfeld. Den målfarlige dansker blev tacklet hårdt i banden lige mellem de to spillerbokse, og han lå i adskillige minutter på isen, før han blev kørt ud på en båre. Et grimt, grimt uheld, hvor Blichfeld efterfølgende lå foruroligende stille, og som kostede den hviderussiske spiller en badebillet for boarding.

Det danske powerplay formåede ikke at straffe den hviderussiske udåd, men Olaf Ellers tropper holdt fast i 2-0-føringen perioden ud.

Hviderusland skulle bruge mindst to scoringer i tredje periode for at holde liv i håbet om at overleve i den bedste VM-gruppe, og den mission fik de lidt hjælp med at forsøge at fuldføre, da Danmark efter små otte minutters spil måtte spille tre mod fem i over et minut efter et par dumme udvisninger.

Maxim Sushko passerede Kasper Krog ti sekunder før, Daniel Nielsen kom ud af straffeboksen, og reducerede til 2-1. 11 sekunder inden Rasmus Heines udvisning løb ud, fik hviderusserne igen pucken i mål, og så stod der pludselig 2-2 på måltavlen efter et par danske dumheder.

Kampen var temmelig låst i resten af den ordinære spilletid, hvilket ikke var så besynderligt, vigtigheden taget i betragtning. Det resulterede i overtid, hvor Hviderusland efter fire minutters spil fik sendt en spiller i straffeboksen for tripping.

Olaf Eller tog timeout for at sætte sit mandskab perfekt op til det efterfølgende powerplay, hvor der blev spillet fire mod tre. Danskerne kom frem til et par fine tilbud, men den forløsende scoring udeblev.

I slutningen af overtiden skabte begge hold store chancer, men der blev ikke scoret, så derfor måtte gyseren afgøres på straffeslag.

Danskerne viste enorm skarphed i duellen med den hviderussiske målmand. Magnus Molge brændte godt nok Danmarks første forsøg, og hviderusserne kom foran, men på de efterfølgende fire forsøg scorede de danske spillere, og så var overlevelsen i den bedste gruppe sikret, mens Hviderusland må ned i Division IA.

Dermed er Danmark også med i det fineste selskab ved U20-VM næste år – for femte år i træk. En fantastisk flot præstation af de danske ishockeytalenter, som igen understreger, at talentarbejdet i dansk ishockey er unikt.