U20-VM: Adamsen – teamplayer med stort T

Foto: Jan Korsgaard

For nogle dage siden betegnede Olaf Eller ham som ”en fysisk kamphund”, og Ludvig Adamsen beviste med en fin indsats mod Canada for et par dage siden, at han i den grad har fortjent sin plads på det danske U20-landshold.

Men hvem er hen egentlig, denne Ludvig Adamsen, der har Rødovre-rødder og i de seneste to og en halv sæson har spillet i Nordamerika?

I indeværende sæson spiller han hos Surrey Eagles i British Columbia Hockey League (BCHL). Det er niveauet lige under de tre store canadiske juniorligaer, WHL, OHL og QJMHL.

– Jeg har været tre år derovre og har arbejdet mig op til at være med i en af verdens bedste ”Junior A”-ligaer. Konkurrencen er hård og brutal, for der er hundredevis af gode spillere. Selv om det går godt, kan du kun være sikker på én ting: Du skal yde dit bedste i hvert eneste skift, siger Ludvig Adamsen.

– Eksempelvis: Da jeg kom tilbage fra en skade i Surrey Eagles, blev jeg kaldt ind til træneren og fik at vide, at vores ”defense core” havde ændret sig, og at jeg lige præcis havde tre kampe til at bevise, at jeg hørte til på holdet. Heldigvis lykkedes det, og jeg spillede de efterfølgende 11 kampe, fortæller Ludvig Adamsen.

At han kom tilbage hos Surrey Eagles betød også, at han var i kampform, da U20-landsholdet skulle på træningslejr frem mod VM i Helsinki. Som bekendt var det et stenhårdt udskilningsrace, som Ludvig Adamsen betegner som ”vanvittig hårdt”.

– Alle i bruttotruppen er og var helt klart berettiget til at være med ved VM. Men i sidste ende tager trænerteamet et valg. For mit vedkommende er jeg utrolig stolt over at være med, og jeg nyder virkelig at spille World Juniors, siger Adamsen.

Eftersom du har været “ude af Danmark” i tre sæsoner nu, er der formentlig ikke så mange, der kender dig herhjemme. Hvilken type spiller er du og hvilke styrker/svagheder har du?

– Jeg er det, man i Nordamerika kalder en ”Shut Down Defenseman”. En defensivt orienteret forsvarsspiller, der skal bruges i boxplay og til at lukke de andre holds bedste kæder ned. Jeg arbejder stenhårdt hele tiden, og er meget fysisk i mit spil.

– Og så er det først og fremmest holdet, jeg spiller for. Jeg er en teamplayer med stort T. Jeg kan faktisk godt lide at spille offensivt, men det sker sjældent.

Hvorfor tog du i sin tid til Canada, og har det været den rette beslutning set i bakspejlet? Og hvad er dit mål med karrieren?

– Det har været den rette beslutning. Jeg har på daglig basis i tre år kunne arbejdet sammen med tidligere NHL-backer som Shawn Chambers og Gary Nyland. Det har udviklet mig rigtig meget i forhold til et internationalt niveau.

– Samtidig har jeg udviklet en stor konkurrencementalitet og lært at spille under konstant pres. For at lære det, skal man være i sådanne miljøer. Heldigvis ligger det rigtig godt til mig.

– Målet er at blive professionel i Nordamerika og heldigvis er både BCHL og World Juniors rigtig godt scoutet, så jeg håber, at det lykkes

Ludvig Adamsen fortæller, at omkring 40 procent af spillerne i BCHL opnår scholarships, så de kan spille videre i universitetsligaerne. Mange spillere bruger BCHL som springbræt til netop scholarships, og BCHL er ligeledes station for de spillere, som ikke holder deres spots i de største canadiske juniorligaer.

– Jeg lever stort set som professionel. Møder ind om formiddagen til møde og videoanalyser og efterfølgende fysisk træning. Så står den på skolebesøg og ”community work”, hvor vi er inde som for eksempel ”reading buddie” i folkeskolen.

– Der er også dage, hvor vi skriver autografer og laver andet kommercielt arbejde. Senere på eftermiddagen er der istræning og tre gange om ugen er der specialtræning på is med NHL-coaches og skilltrænere. fortæller Ludvig Adamsen.

Tilbage til U20-VM. Hvordan oplevede du kampen mod Canada?

– Vi havde faktisk et godt set up, holdt modstanderne på ydersiden og kommunikerede godt med hinanden . Man kan aldrig være tilfreds når man taber, men Canada har bare samlet set et gear mere.

–  Jeg har svært ved at være tilfreds når vi taber, men jeg er tilfreds med indstillingen og figthermentaliteten. Vi har en god energi, er fysiske og aggressive og god fart i skøjterne. Udskiftningerne skal blive bedre –  timingen bedre og skiftene kortere

Hvordan mærker man som forsvarsspiller, at canadierne er så dygtige som det er tilfældet?

– Jeg er vant til at spille mod dygtige canadiere, men til VM var det fire kæder, der kom med to hundrede i timen og et skill level som er højere end de flestes. Det er sindssygt hårdt at spille mod, for du skal være hundrede procent på hele tiden, og selv hvis du er det, kan de stadig score. Så gode er de.

Hvad kan vi forvente af Ludvig Adamsen i resten af VM-turneringen?

– Jeg kommer til at fortsætte med at arbejde stenhårdt og spille fysisk og aggressivt og løse den opgave, som trænerteamet tildeler mig