U20: Historien om Silkeborgs internationale mandskab

Nikolaj Christensen var i sidste sæson træner for Silkeborgs U20'ere og bliver i den kommende sæson den ene af to trænere for Jutland Vikings.

Silkeborgs U20-hold begynder stille og roligt at vinde ishockeykampe. Senest blev det til en hjemmesejr over et på papiret ganske stærkt Odense-hold, og Silkeborg-mandskabet har også senest taget Frederikshavns skalp.

Historiske sejre, eftersom det er første gang nogensinde, Silkeborgs U20’ere har vundet kampe. Og det ældste juniorhold i den østjyske by i Søhøjlandet er klubbens flagskib eller ”førstehold”, om man vil.

– Det er en helt anderledes følelse. Man skal altså lige vænne sig til at vinde ishockeykampe, siger Nikolaj Christensen, cheftræner for holdet, med et smil gennem telefonen.

Holdet har taget adskillige smæk gennem årene, men endelig begynder mange års trofast arbejde at bære frugt. Og så er der også lige den finurlighed, at Silkeborgs U20-hold pt. hører til de mest udlændingetunge mandskaber i dansk ishockey overhovedet.

Som udgangspunkt havde Silkeborgs trup fem lettiske spillere, en svensker, en polak og en canadier i truppen. Otte udlændinge i alt. De er siden blevet reduceret til seks.

Letten Davis Laksa er for nylig taget hjem og svenske Isak Carlén er skiftet til Frederikshavn. Så nu har Silkeborg U20’erne seks mand med internationalt pas.

– Det kan godt være, at folk synes, det er mange, men alternativet ville være, at vi ikke kunne stille hold overhovedet, siger Nikolaj Christensen.

Ikke proffer
– Det er spillere, der gerne vil ud at prøve lykken med deres hockey, og de finansierer selv deres ophold, selv om vi selvfølgelig gør, hvad vi kan for at hjælpe dem.  Vores lettiske spillere bor for eksempel sammen i et hus, og vores canadier Liam (Kelly) er aupair.

– Tomek (Tymoteusz Lewy) går på det internationale gymnasium i Ikast, mens han spiller hockey i Silkeborg. Der er intet professionelt i noget af det, siger Nikolaj Christensen.

Det er dog på Silkeborgs foranledning, at spillerne er kommet til Danmark. Klubben søgte selv efter udenlandske spillere inden sæsonen og havde 10 mand til prøvetræning. To af dem var endda italienske. Men de var simpelthen for gode.

Backen, Tobias Brighenti, har spillet sig til kontrakt i Cortina i den italienske Serie A, mens målmanden Tizian Giovanelli nu befinder sig i Italiens næstbedste række i Auer.

Den danske kerne på holdet er et kuld af spillere, der har været i klubben siden 13-14 års-alderen, dengang da Silkeborg begyndte at bevæge sig fremad efter etableringen af byens skøjtehal i 2007.

– Det er den hårde kerne, der har holdt ved. De har fået mange prygl gennem årene, og jeg tager virkelig hatten af for, at de har holdt ved, siger Nikolaj Christensen til FACEOFF-online.dk.

Samarbejde med IK Aarhus
Han har også set flere af sine dygtige spillere forsvinde til andre klubber i Jylland – og det er også en af årsagerne til de mange udenlandske spillere i Silkeborg.

– Men jeg forstår udmærket godt, at de er flyttet klub. Har de haft ambitioner, så har det været svært at komme videre hos os, men det klart, at det er kommet til at gå lidt over vores rekruttering her i klubben, siger han.

Et samarbejde med IK Aarhus har også givet et tre-fire ekstra spillere til Silkeborgs U20-hold, ligesom det samme antal Silkeborg-spillere har været med inde omkring århusianernes hold i 1. division.

– Der har tidligere været knaster mellem de to klubber, men vores samarbejde fungerer fornuftigt. Vi mangler spillere og Aarhus mangler spillere, og så er det her samarbejde et fælles ståsted, siger Nikolaj Christensen.

Trods de nylige sejre forbliver han ydmyg.

– Vi skal jo ikke tro, at vi kan tage til Herning eller Aalborg og vinde hver gang. Vi skal bevare vores ydmyghed og tilgang til kampene. Samtidig skal vi lære at vinde tætte kampe. Når de andre hold har en halvskidt dag og vi har en god dag, så er vi altid farlige, siger Silkeborg-træneren til FACEOFF-online.dk.