U18-VM: Danmark rykker ned efter kæmpe drama

Danmarks U18-landshold måtte ud i et sandt drama i forsøget på at sikre sig endnu en sæson i den bedste VM-gruppe. Den afgørende kamp mod Letland blev afgjort på straffeslag, hvor de danske ungløver desværre trak det korteste strå og tabte med 4-3.

Et velfungerede powerplay og en flot defensiv præstation var grundstenene, som søndag så ud til at sikre Danmarks U18-landshold endnu en sæson i A-gruppen, men Martin Struzinski klarede ikke skærene og måtte indse, at det ikke blev til endnu en sæson i A-gruppen.

Der var på forhånd lagt op til et sandt drama i amerikanske Grand Forks, hvor Danmark og Letland tørnede sammen i den tredje og afgørende kamp om at undgå nedrykning fra A-gruppen. Det var vind eller forsvind for begge hold, og det kunne mærkes i kampen, som forblev tæt og først blev afgjort efter overtid og straffeslag.

De danske spillere slap bedst fra en rimeligt lige første periode. Efter 11 et halvt minut udnyttede Danmark en overtalssituation til at bringe sig foran med 1-0. Christian Wejse satte pucken i nettet på oplæg fra Andreas Grundtvig og Oliver Gatz Nielsen, og de danskerne spillere tog føringen med sig ind til første pause.

I begyndelsen af anden periode dummede letternes topscorer Erlends Klavins sig og fik en badebillet for en boarding. Kort efter røg endnu en lettisk spiller i straffeboksen, og danskerne omsatte fem mod tre-situationen til endnu en scoring.

Denne gang satte Oliver Gatz Nielsen pucken i mål, mens Nikolaj Krag Christensen og Joachim Blichfeld stod for assisterne. 2-0 var også stillingen, da perioden sluttede, så det så lyst ud for Danmark før de sidste 20 minutter.

Danmark fik et par udvisninger tidligt i tredje periode, og det gav Letland momentum. Renars Krastenbergs fik reduceret til 2-1, men Andreas Grundtvig sørgede for en ny tomålsføring til danskerne kort efter.

Det lykkedes dog ikke Danmark at holde fast i den sidste halvdel af tredje periode, hvor Letland sad massivt på spillet. Seks minutter før tid reducerede Deniss Smirnovs til 3-2 og med et minut og syv sekunder igen udlignede Tomass Zeile.

Noget af en mavepuster for de unge danskere, som nu måtte ud i overtid for at sikre sig overlevelsen, som langt ind i søndagens kamp så ud til at være en realitet. Overtiden var ret jævnbyrdig og forløb uden scoringer, så derfor skulle der straffeslag til, før vinderen var fundet.

Her kom Letland bedst fra start, da Renars Krastenbergs scorede på deres første forsøg, mens Danmarks to første skytter missede. Der var derfor stort pres på Rasmus Heine, da han skulle tage danskernes tredje forsøg, men Rødovre-backen eksekverede og holdt Danmark i live.

Desværre missede han, da han skulle skyde igen på Danmarks næste forsøg, og da Deniss Smirnovs få sekunder senere scorede for letterne, blev danskerne sendt ned i B-gruppen.