Tvivl om NHL-spilleres deltagelse i vinter-OL 2018

Der er endnu ingen garanti for, at NHL-spillerne får lov til at deltage i den olympiske ishockeyturnering, når der om små to år afholdes vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang.

Et økonomisk slagsmål kan spænde ben for, at NHL-spillerne får mulighed for at deltage ved vinter-OL i 2018. Det fortalte det internationale ishockeyforbunds præsident René Fasel under denne uges SportAccord Convention i schweiziske Lausanne.

– Den internationale olympiske komité (IOC) har besluttet ikke at ville betale transport- og forsikringsomkostninger for at få NHL-spillerne med til det næste vinter-OL. Vi havde et møde med NHL i sidste uge, og prognoserne er ikke særligt gode, siger René Fasel til insidethegames.biz.

NHL-spillerne har haft mulighed for at deltage i OL-turneringen siden vinter-OL i Nagano i 1998. Hvert år har IOC betalt NHL store summer for at få spillerne frigivet. Ved det seneste vinter-OL i Sochi betalte IOC omkring 14 millioner dollars for at få NHL-spillerne med, men det vil ikke blive gentaget i Pyeongchang, meddeler IOC.

– Vi håber på at have de bedste spillere med, men når IOC ikke vil dække omkostningerne, som de har gjort ved de seneste fem olympiske lege, sætter det os i en svær situation økonomisk, siger René Fasel, som mener, at det kan blive svært at lande en aftale med NHL.

– Der er stadig udfordringer, og det er endnu sværere, end det tidligere har været, fastslår IIHF-præsidenten.

Danmark kan have alle sine NHL-spillere med, når landsholdet til september skal forsøge at sikre sig en billet til vinter-OL i 2018, men skulle det lykkes, er det altså endnu ikke sikkert, at spillerne bliver frigivet til turneringen i Pyeongchang.

NHL har været forbeholdende over for at give spillerne fri til OL, selvom spillerne meget gerne vil have lov at repræsentere deres land. Det tvinger nemlig ligaen til at ligge stille i næsten tre uger i februar, hvor vinter-OL afvikles, og samtidig risikerer NHL-klubberne at få skadede spillere retur.

Historien taler for, at IIHF, IOC og NHL i fællesskab finder en løsning, men det er altså endnu ikke mejslet i sten, at Frederik Andersen, Frans Nielsen, Nikolaj Ehlers og de øvrige NHL-danskere kommer med til Pyeongchang, selvom de sikrer sig en billet, når de skal spille kvalifikationsturnering i Minsk til september.