Stortalent lader ikke diabetes spolere NHL-drøm

20-årige Max Domi har fået en fantastisk start på sin NHL-karriere hos Arizona Coyotes. I sine første ti kampe for klubben er canadieren blev noteret for ti point, men selvom Domis far Tie også spillede i NHL, så lå det ikke i kortene, at Max skulle spille på højeste plan.

Max Domi har nemlig måttet kæmpe lidt mere for en plads i verdens stærkeste ishockeyliga end de fleste andre, håbefulde ishockeyspillere. Som 12-årig fik Coyotes-forwarden konstateret type 1-diabetes – i daglig tale sukkersyge – og denne sygdom har han skulle lære at håndtere.

– Som type 1-diabetiker er det at være en topatlet ikke det nemmeste i verden, siger Max Domi til avisen The Arizona Republic, som har besøgt canadieren.

Det giver Domi en række udfordringer i hverdagen at leve med diabetes. Hvis han drikker en Gatorade-energidrik uden at have taget sin insulin først, kan hans blodsukkerniveau stige fra otte til 15 på et kvarter. Til gengæld kan to eller tre hårde skift på isen få Max Domis blodsukkerniveau til at falde fra otte til tre.

Max Domis blodsukkerniveau er stabilt, når det ligger mellem 4,7 og otte, og hvis det bliver for lavt, risikerer han at besvime. På kampdagene måler Domi derfor sit blodsukkerniveau op til 20 gange. Den gennemsnitlige type 1-diabetiker tjekker sit blod seks gange om dagen.

På isen har Max Domis kamp mod diabetes ikke været at se i denne sæson. Den canadiske forward har strålet i sine første kampe for Arizona, og han ligger nummer to på rookiernes topscorerliste, hvor han kun bliver overgået af supertalentet Connor McDavid.

Uden for isen har Domi fået en firbenet ven, som hjælper ham med at klare hverdagen som diabetiker. Diabetes-hunden Orion er trænet til at lugte sig frem til Max Domis blodsukkerniveau, og den giver signal, når det enten bliver for højt eller for lavt.

– Han har ret 99 procent af tiden. Den livsstil, jeg fører, er ikke nem og ikke sammenlignelig med andre diabetikeres, så jeg prøver at gøre så meget som muligt for, at sygdommen ikke er en faktor, fortæller Max Domi til The Arizona Republic.