Stærk første periode nok for Frederikshavn

Foto: Jan Korsgaard

Esbjerg Energy – Frederikshavn White Hawks 2–4 (0-2, 1-1, 1-1)

Frederikshavn afgjorde på stærk første periode og høj power play effektivitet, da man fredag aften hentede den tredje sejr på stribe mod de forsvarende danske mestre, som særligt i første periode havde svært ved at finde melodien. Kristoffer Lauridsen stjal rampelyset med to elegante scoringer i nordjydernes 2-4 sejr.

Metal Ligaens sidste runde før julen 2017 bød i Granly Hockey Arena på et opgør mellem Esbjerg og Frederikshavn. Esbjerg indledte sæsonen i netop Frederikshavn, hvor man for tre måneder siden hentede en sejr på 3-4. Siden er det dog nordjyderne der har haft håneretten, efter en yderst komfortabel sejr i Esbjerg, samt yderligere tre points som kom i hus, efter en ganske jævnbyrdig kamp på egen is for en måned siden.

Frederikshavn gik ind til kampen med friske sejre over Herlev, Hvidovre og SønderjyskE i bagagen, mens Esbjerg har haft lidt svært ved at finde melodien på det seneste, hvor det kun er blevet til to points i de seneste tre kampe.

Med en sejr kunne Esbjerg spille sig op i top-6 igen, men vestjyderne måtte fredag aften undvære Felix Scheel, Søren Pedersen, Christian Wejse og Andreas Grundtvig i bestræbelserne på at hente de tre points. Som en konsekvens heraf var værterne reelt set nede på tre kæder og Taylor Fleming var listet som forward.

Frederikshavn var i stærkeste opstilling og startede med Christian Larsen på mål, mens Mathias Seldrup igen var at finde i kassen for Esbjerg.

Frederikshavn med drømmestart og stærkt power play

Esbjerg havde umiddelbart god fart i skøjterne fra kampens indledning, hvor man da også kom frem til et par tidlige muligheder til såvel Carson McMillan som Nick Crawford, der dog begge overplacerede for vestjyderne.

Gæsterne fik dog medvind, da Michael Fine efter tre minutter indkasserede kampens første udvisning for en hooking i egen zone. I det efterfølgende overtalsspil viste gæsterne gode takter og med fem sekunder tilbage af Fines udvisning, kunne Esbjerg da heller ikke længere holde stand. Kristoffer Lauridsen tog sagen i egen hånd, skar ind foran mål og smækkede sikkert pucken op i krydset til nordjysk føring på 0-1.

I forbindelse med scoringen fik Esbjergs Anders Krogsgaard raget en udvisning til sig for slashing og igen var gæsterne kyniske og effektive. Anthony DeLuca tog chancen fra en position højt i faceoff-cirklen og sendte ubesværet et håndledsskud ind midt i målet ved nærmeste stolpe. Gæsterne var på 0-2 og det gik næsten lidt for nemt for frederikshavnerne på dette tidspunkt i kampen, mens man i Esbjerg-lejren nok godt kunne have ønsket sig tættere markeringer og en lidt bedre placeret Seldrup i målet.

Esbjergs måske bedste mulighed i første periode tegnede Colin Vock sig for i det 9. minut, da han slap igennem gæsternes defensiv og forsøgte af finte Larsen i målet med et par snævre træk. Frederikshavn-keeperen lod sig dog ikke overliste og stillingen var fortsat 0-2, som man rundede periodens halvvejsmærke.

Ellers var det meste foregået i Esbjergs zone så langt i kampen og når vestjyderne endelig fik chancen, så var Frederikshavnerne gode til at komme i vejen; man noterede sig således en del blokerede skud fra gæsternes side.

Med Simon Grønvaldt siddende ude for holding the stick kredsede hjemmeholdet om Larsens mål i det 13. minut, men trods et solidt pres og et par klumpspilssituationer foran gæsternes mål, så formåede Esbjerg ikke at få pucken presset det sidste stykke ind over stregen.

I fraværet af Felix Scheel var Niklas Andersen at finde i værternes førstekæde og da man altså også var uden Wejse, Grundtvig og Pedersen noterede man sig også lidt spilletid til den unge Esbjerg-dreng Oliver Kjær i vestjydernes tredjekæde.

En styring tæt under mål af Justin Crandall i det 18. minut, var den sidste chance publikum i Granly Hockey Arena blev vidende til i første periode og stillingen var dermed fortsat 0-2 forud for de midterste 20 minutter.

Tiltagende fysik og intensitet i anden periode

Frederikshavn skiftede målmand fra starten af anden periode, hvor Thomas Lillie altså erstattede Christian Larsen.

Gæsterne fortsatte ufortrødent de gode takter fra indledningen af anden periode, hvor Kristoffer Lauridsen igen slog til for gæsterne, da han i det tredje minut fik alt for meget tid og plads til at tage turen ned langs flanken, skære ind foran mål og slutteligt vippede pucken op over skulderen på Seldrup til 0-3. Elegant af Lauridsen, mindre imponerende af Esbjerg-defensiven.

Gæsterne havde i det hele taget mere tempo i spillet og også på fysikken var Frederikshavn dominerende. Minuttet efter Lauridsens scoring var gæsternes Anthony DeLuca tæt på at udbygge føringen yderligere tæt under mål, men Seldrup nåede at få dækket af ved foden af stolpen og afværgede altså denne gang.

I det femte minut fik Esbjerg fornyet håb, da man lidt ud af det blå fik reduceret til 1-3. Colin Vock sendte et slagskud af sted fra distancen og inde foran mål fik Alexis Loiseau staven på og Lillie måtte kapitulere.

Kampen tog nu til i fysik og intensitet. Der var små bataljer hist og her og for første gang blev der for alvor tacklet igennem fra begge mandskabers side. Det fysiske aspekt havde været savnet fra Esbjergs side, særligt i første periode.

Colin Vock formåede at vriste sig fra af gæsternes opdækning otte minutter inde i perioden og pludseligt var han helt alene med Lillie, men amerikaneren var for længe om at få afsluttet og chancen løb ud i sandet for Esbjerg.

Trods tre Esbjerg-udvisninger og en enkelt til gæsterne i periodens sidste halvdel blev der ikke scoret yderligere i den intense, underholdende og jævnbyrdige anden periode og nede med to måtte vestjyderne altså fortsat jagte reduceringen fra starten af tredje periode.

Esbjerg pressede på tid sidst, men gæsterne løb med det hele

Indledningen på tredje periode var præget af rodet spil og det var også småt med målchancer indtil gæsterne løb ind i en udvisning til Gorm Topholt i det 7. minut. Her fik Esbjerg hurtigt sat power play-spillet op, men et aggressivt og bevægeligt Frederikshavn-box play gjorde det svært for Esbjerg, som kun kom frem til en enkelt mulighed, hvor Phillip Bruggisser bragede et slagskud over mål.

Esbjerg gjorde hvad de kunne, for at arbejde sig ind i kampen, men ofte savnede man opfindsomhed i spillet og gæsterne virkede til, med enkle midler, at kunne smide grus i maskineriet og derved nedbryde Esbjergs angreb, allerede inden de for alvor kom i gang.

I det 12. minut lykkedes det dog omsider for Esbjerg, at få fulgt effektivt op foran mål, da Michael Fine var først over pucken, efter at Alexis Loiseau havde ramt stolpen. 2-3 og otte minutter igen.

Esbjerg begyndte nu at vejre morgenluft. Man havde været nede med 0-3, men havde altså pludselig kun ét mål op. Derfor var Seldrups fremragende redning på Henrik Erikssons forsøg i det 14. minut også ekstra vigtig for vestjyderne, der for alvor øjnede muligheder, da Kasper Kristensen blev udvist med tre minutter tilbage af perioden.

Men efter at Bruggisser havde sendt en afslutning lige forbi og Crandall måtte se Lillie afværge for gæsterne efter en afslutning tæt under mål, ja så måtte Esbjerg-spillerne sande, at man heller ikke denne gang formåede at drage nytte af en overtalsmulighed.

Med 1:07 tilbage forlangte Mark Pederson time out og Seldrup blev erstattet af en ekstra markspiller. Men i stedet for vestjysk udligning, så kunne Mark Hurtubise fra egen banehalvdel sende pucken ned i det tomme mål til slutresultatet 2-4.