Linköping: Dansk dynamit og stærk defensiv

Faceoff-online.dk fejrer starten af den svenske sæson med en gennemgang af danskerholdene med fokus på de rød-hvide spillere. Vi har taget et kig på holdet fra Östergötland, Linköping, hvor danske Nichlas Hardt befinder sig.

Efter sidste års fjerdeplads i grundspillet og senere semifinalenederlag til Skellefteå, har Linköping måttet gennemgå en stor udskiftning, da de store profiler som Mattias Sjögren og Jeff Taffe prøver lykken af i KHL.

Det tjekkiske stortalent, Jakub Vrána, vil prøve sig af i Nordamerika, hvor Washington Capitals har rettighederne til ham. Jeff Taffes trofaste kædekammerat, Jacob Micflikier, har taget turen nordpå, hvor Luleå håber han kan producere lige så mange point som i fjor, trods han mangler sin trofaste sidemand i Taffe, da det sidste sæson blev til hele 47 point fordelt ud på 24 mål og 23 assister i 54 kampe.

Sidst, men ikke mindst, har trænerposten også fået en omrokering.

Den garvede Roger Melin er blevet erstattet af den noget yngre nordmand, Dan Tangnes, som bliver forfremmet, efter han sidste år var assistenttræner for holdet.

Han har fået sin træneropdragelse i Rögle, hvor han, trods afstikker til Jonstorps IFs Division 1-hold i 06-07, har været omkring lige fra U16 til førsteholdet.

Af to omgange har han stået i spidsen for klubbens bedste mandskab, da han i sæsonen 11/12 afløste Roger Hansson midt i sæsonen, og efterfølgende førte dem til oprykning til SHL. Sæsonen efter blev han fyret (afløst af en vis Janne Karlsson), men vendte tilbage i 13/14, hvor han fik til opgave, at sikre en oprykning fra Allsvenskan igen.

Det skete ikke, og han rev derefter teltpælene op, og rykkede længere nordpå til et assistenttrænerjob i Linköping.

Den danske dynamit
Nichlas Hardt havde en fin første sæson, hvor han med sine 23 point i 47 kampe havde en god andel i holdets flotte sæson.

Hans fysiske spil gjorde det svært for modstanderne, og det vil ikke undre, hvis vi ser ham som forecheckeren og det fysiske element i en topkæde, hvor han skal få det til at fungere med to mere tekniske og spilfordelende spillere.

Vi danskere har jo set, hvordan Hardts næse for mål ikke fejler det mindste, så længe han bliver sat op.

Han har helt sikkert evnerne til flere point end de 23 i fjor, og får han mere spilletid i f.eks. powerplay, så vil produktionen helt sikkert også stige. Det er jo set både på landsholdet og i Jokerit, hvordan han kan lave point på højeste niveau.

Solid sidste skanse
Et par pladser bagved Nichlas Hardt har vi de to målmænd, Marcus Högberg og David Rautio. En solid målmandsduo, hvor Rautio var det klare førstevalg i fjor.

I Högberg har Linköping fremtiden på plads i målet, som trods sine unge 20 år allerede har 35 SHL-kampe på CV’et.

De 27 af dem stod han i sæsonen 13/14, hvor han som 18-årig opnåede en imponerende redningsprocent på 91,7%.

På trods af den unge keepers gode sæson, blev Rautio hentet ind til sidste sæsons start, hvilket må siges, at være klogt set, da han præsterede at stå 33 kampe med en redningsprocent på 92,1%.

Minusset ved Rautio er desværre hans manglende bevis på, at præstere, når det virkelig gælder i SHL. Hverken i fjor eller i de andre år hos Luleå har han formået at få en redningsprocent på over 90% i slutspillet.

SHLs bedste backpar?
Foran den solide målmandsduo render en ung, men stadig meget spændende backbesætning rundt.

Veteranen Magnus Johansson har lagt skøjterne på hylden, og den ældste spiller på holdets blue line er nu den svensk-iranske landsholdspiller Daniel Rahimi på 28 år. Hans fysiske spil og sublime defensive arbejde gør ham til en fantastisk backmakker til Jonas Junland, som var en SHLs bedste backer sidste sæson.

Junlands forcer er helt klart det offensive spil. Det beviste han også sidste sæson, da han lavede 31 point i 55 kampe.

De seneste sæsoner har han forbedret sin defensive tilgang til spillet, så han er blevet en mere komplet spiller, og det kulminerede sidste år, hvor han høstede store roser.

Rahimis defensive spillestil og Junlands offensive ditto supplerer hinanden rigtig godt, og kemien mellem SHLs måske bedste backpar har været upåklagelig i dette års preseason.

I Linköping skøjter stortalenterne Gustav Forsling og Petter Hansson rundt på blue line, og hvis de to tager endnu et nøk op i deres udvikling, kan holdet bryste sig med en ret så stærk defensiv.

Inden sæsonen har Linköping hentet tidligere NHL/AHL- og KHL-spiller, Chad Billins i Luleå til den unge forsvarslinje. Han er en meget offensiv-minded back, som har haft lidt større succes på de nordamerikanske isflader end de europæiske. Mon Dan Tangnes kan finde hans gode spil frem, som han havde i Nordamerika?

Svensker med danske U-landskampe i baggagen
Oppe foran er det ikke kun Nichlas Hardt der render rundt med danske aner.

Svensk/danske Nick Sørensen har dansk far og svensk mor. Han er født i Holbæk og her boede familien et par år, inden turen gik til Sverige, og det er her Sørensen har fået sin hockeyopdragelse. Da Sørensen var gammel nok til at komme på U16-landsholdet var DIU hurtigt ude efter ham, hvorefter den daværende træneren for U16-landsholdet, Flemming Green, udtog ham til den danske trup til Nordic Cup.

Her var han et par niveauer over sine danske holdkammerater, som dengang talte flere fremtidige ligaspillere, som f.eks. Christopher Frederiksen, Christoffer Lindhøj, Kristoffer Lauridsen og flere.

Under turneringen fik svenskerne øjnene op for “den danske svensker”, hvorefter han valgte at spille for Sverige.
Her har han været sikker mand på juniorlandsholdene, og i sæsonen 13/14 var han en stor profil for det svenske U20-hold, som måtte “nøjes” med sølv efter en hæsblæsende finale mod Finland i Malmø Arena.

I sommeren 2013 blev han draftet af Anaheim Ducks, som op til denne sæson har lejet ham ud til netop Linköping.

Trods en sæson i fjor, hvor en skade forpurrede det meste af sæsonen, så er forventningerne store til Sørensen, som sammen med Hardt, nyindkøbte Andrew Gordon, garvede Niklas Persson og amerikanerne Broc Little og Garrett Roe er de forwards, som skal træde i karakter, hvis Linköping skal have succes.

BONUS: Eneste ungarske spiller i SHL skøjter rundt i Linköping. Unge Vilmos Galló får chancen på førsteholdet efter to år i ungdomsrækkerne. Han “overtager” derfor titlen som eneste ungarske spiller i ligaen, efter János Hári har skiftet MODO ud med en tilværelse som holdkammerat til Matias Lassen i Leksand, der rykkede ned i Allsvenskan sidste sæson.

OBS: Vurderingerne af holdene er skrevet før SHL-sæsonen er startet.