SønderjyskE gjorde rent bord mod arvefjenderne

Foto: Jan Korsgaard

SønderjyskE-Esbjerg Energy 3-1 (0-1, 3-0, 0-0)

Onsdag aften var der dømt andendagsgilde og nytårsbrag i det sønderjyske, da hjemmeholdet tog imod ærkerivalerne fra vestkysten, Esbjerg Energy.

Det blev en medrivende og tæt match i SE Arena for øjnene af hele 4600 tilskuere, hvoraf en pæn andel havde taget turen fra Esbjerg. Efter en tæt og medrivende match, trak sønderjyderne det længste strå og gjorde dermed rent bord i de to nytårsopgør.

Værterne lagde godt fra land med store chancer til Mads Lund og ikke mindst Cory Quirk, der i helt fri position tøvede lidt for længe og blev den lille i duellen med den tidligere holdkammerat Jeff Frazee i gæsternes mål.

Små tre minutter inde i matchen var udeholdet for første gang på visit i SønderjyskEs forsvarszone og prompte gav det pote.

Aaron Lee sendte fra en position skråt bag målet pucken mod mål. Joni Myllykoski orienterede sig mod modsatte stolpe og så derfor ikke pucken, der fra undertegnedes position så ud til at ramme den finske keeper bag på benskinnen og derfra kurre over stregen.

En optimal start for Esbjerg, der aftenen forinden ikke havde formået at skyde hul på Myllykoski, men nu befandt sig i front allerede i kampens absolutte begyndelse.

Spillet og chancerne fordelte sig dog jævnt på de to hold frem mod periodens midte, hvor gæsterne fik et mindre overtag. Lamoureux, Lee, Bergman og Jannick Christensen testede alle den sønderjyske defensiv, men kom til kort over for en flok heroisk kæmpende sønderjyder.

Med små fem minutter til pausen tilfaldt Kim Lykkeskov den tvivlsomme ære at være første mand til at gæste straffeboksen. Det benyttede vestjyderne til at tilspille sig et par store chancer. Aaron Lee og Wade Bergman havde begge en fordobling af føringen på staven, men hjemmeholdet holdt stand.

SønderjyskE kom bedst ud til anden periode. Bare et halvt minut skulle der gå, før Kim Lykkeskov efter over 800 minutters måltørke atter kunne skrive sig ind som målscorer på kamprapporten. Energisk forarbejde af Quirk, og en retur fra Frazee, gav den sønderjyske kaptajn muligheden, og han kvitterede uden tøven.

Det gav et lille momentum til værterne, men en sjælden fejl fra nytilkomne Anssi Rantanen gav en gigantisk chance til Lamoureux. Myllykoski fik dog dækket af ved nærmeste stolpe og sønderjyderne slap med skrækken.

De næste mange minutter blev præget af en hel stribe udvisninger, herunder en to plus ti minutter til Daniel Kønig Hansen for boarding.

Anssi Rantanen varmede straffebænken to gange med kort mellemrum, men midt i et vestjysk power play dummede Lamoureux sig på midten af banen, da han unødigt kørte sin stav op i hovedet på Mads Lund, der blødende måtte køre i omklædningen for at få syet en flænge. Lamoureux indkasserede to plus to minutter for high sticking.

Det gav hjemmeholdet muligheden for små tre minutter i overtal, og her slog en særdeles velspillende Mads Bødker til.

Den lille tætbyggede back firsttimede pucken, der kilede sig ind bag Frazee til øredøvende jubel fra hovedparten af publikum.

Nu var hjemmeholdet for alvor ovenpå. Man havde afværget en lang række undertalssituationer med masser af nærgående Esbjerg forsøg og slog selv til på første mulighed i spillet fem mod fire.

Kort efter strøg PJ Fenton igennem til en friløber, men blev hægtet bagfra og hoveddommer Grumsen markerede straks for straffeslag. Amerikaneren, der bestemt ikke har formået at indfri forventningerne hidtil, fik dermed en kærkommen chance for et skud selvtillid, men Frazee afværgede landsmandens forsøg.

Fenton og holdkammeraterne nåede dog dårligt at ærgre sig, for den efterfølgende face off vandet hjemmeholdet, og fra blue line kanonerede Michael Eskesen pucken højt i nettet, utageligt for Frazee. Et projektil af en anden verden fra fynboen i lyseblåt.

Dermed skulle Esbjerg komme med noget ekstra i tredje periode, hvis de skulle have revanche for nederlaget 24 timer tidligere på egen is.

Man lagde også et tungt pres på værterne i flere sekvenser, hvor især den offensive back Wade Bergman og duoen Pistelli/Lee svang taktstokken og for alvor testede sønderjydernes defensive dyder.

Et par gange stod gæsterne nærmest i kø for at få afsluttet, men enten kom der en sønderjysk stav imellem eller Myllykoski diskede op med nogle stærke redninger.

Tiden begyndte dog at løbe fra udeholdet, og da Pistelli for nærmest blankt mål overplacerede sit skud halvandet minut før tid, hvor Frazee var erstattet af en ekstra markspiller, svandt den sidste tro på point ud af de orangeklædte vestjyder.

I kampens sidste minut sendte hjemmeholdet pucken i det tomme bur, men Anders Førster var ikke nået ud af zonen, så scoringen blev korrekt annulleret for offside.

Det kunne dog ikke tage glæden fra værterne, der kort efter kunne lade sig hylde af et festligt hjemmepublikum, der kunne se deres helte vise gejst, offervilje og vinder instinkt i en kamp, hvor man i tredje periode koncentrerede sig om at forsvare de tre point i hus.

Offensivt haltede det fortsat lidt hos SønderjyskE, men en hårdt arbejdende defensiv, hvor alle mand fightede forbilledligt, banede vejen for den anden sejr på to dage mod arvefjenderne fra vestkysten. Med den finske duo Myllykoski/Rantanen tilsat en stribe stærke danske backs, ser sønderjyderne ud til at have fundet et solidt fundament, som tilmed kan suppleres af Tyler Gotto, når han atter er fit for fight.

Sønderjydernes fans kunne i aften i øvrigt tage afsked med lejesvenden Jonas Johansson. Den svenske forward får ikke forlænget sit ophold i grænselandet.

Esbjerg tilspillede sig i lighed med tirsdagens opgør på hjemme-is en lang række chancer og havde bestemt deres andel i, at det blev en yderst seværdig hockeykamp, men måtte endnu engang se Myllykoski & Co forpurre muligheden for point. Wade Bergman var en konstant drivkraft, men også Mario Lamoureux viste stort engagement, manglede imidlertid skarpheden foran kassen i Nytårsbraget i Syd.