Slagsmålene forsvinder i NHL

I sin seneste blog for The Hockey News stiller journalisten Mike Brophy skarpt på slagsmålene i NHL – eller rettere sagt, de forsvindende slagsmål.

Over de sidste fire sæsoner, den igangværende inklusiv, er antallet af de såkaldte fighting majors (fem minutters udvisninger for slagsmål), mere end halveret i verdens bedste hockeyliga. Med andre ord, så er slagsmålene ved at forsvinde i NHL.

I 2012-13 sæsonen blev der i snit dømt 0,96 fighting majors per kamp. Siden er nævekampene på isen kun gået en vej. Sæsonen efter (2013-14) lå snittet på 0,76, og tendensen fortsatte i den forgangne sæson (2014-15), hvor snittet var på 0,63. Holder tendensen med at smide handskerne i den indeværende sæson, så kan man se frem til endnu færre slagsmål. Per 12. november, altså godt en lille måned inde i sæsonen, ligger snittet på kun 0,46 fighting majors per kamp.

Skal det forbydes?

Slagsmåls rolle i ishockey og især NHL har tidligere været op til stor debat. Brophy påpeger, at debatten grundet det naturlige fald er gået i sig selv, men argumenterer stadig for, at NHL smeder mens jernet er varmt og forbyder slagsmål i ligaen, så de fremover straffes som i dansk ishockey, hvor det at smide handskerne automatisk giver en game misconduct eller matchstraf.

NHL har igennem en årrække været målet for en række sagsanlæg fra tidligere tough guys og enforcers, der primært smed handskerne i deres NHL-karriere. De mange sagsanlæg har i både NHL og NFL betydet, at der er kommet et øget fokus på hovedskader og som en naturlig del deraf slagsmålene på isen.

Tempo og flot hockey

Antallet af store slagsbrødre som Marty McSorley, Tie Domi, Chris Nilan, Dave Schultz, Bob Probert og Dave Williams er også stærkt aftagende i dagens NHL.

De store tunge spillere er i dag erstattet af de mindre, teknisk dygtige og skøjtestærke spillere, der står for en helt anden form for ishockey, end den der gjorde NHL berømt og berygtet i 1980’erne.

Brophy slutter sin blog af med at spå et snarligt NHL-farvel til spillere som Andy Andreoff (LA Kings), Cody McLeod (Colorado) og Mikkel Bødkers holdkammerat John Scott, der alle kendetegner sig ved få spilleminutter og en god portion fighting majors.