Skole og hockey er hverdagen for Svejstrup og Madsen

To af U18-landsholdsspillerne havde taget en rigtig lang vej for at medvirke i turneringen i Vojens Skøjtehal i weekenden. Både Jacob Schmidt-Svejstrup og David Madsen var fløjet ind fra Nordamerika for at forsøge at spille sig ind som angribere til VM i april.

Her er det – pudsigt nok – de to, der har hjemmebane, hvis de klarer cuttet.

Som bekendt skal U18-VM spilles i Grand Forks i USA, og det var netop derfor, at turneringen sidste weekend blev spillet på den lille bane i Blikskuret.

Fællesnævneren mellem Jacob Schmidt-Svejstrup stopper ved, at de begge spiller i Nordamerika.

For mens David Madsen først lige er begyndt at vænne sig til livet på “den anden side af dammen”, så har Jacob Schmidt-Svejstrup for længst etableret en hverdag i det nordamerikanske.

Universitetet venter for Svejstrup
Efter en ishockeyopvækst i Gentofte og to sæsoner i Rungsted skulle der ske noget nyt i tilværelsen for Schmidt-Svejstrup.

Jeg gik i klasse med årgang 97’ere (Schmidt-Svejstrup er selv 98’er), så jeg var færdig med folkeskolen et år for tidligt. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle, men så åbnede muligheden sig for at komme til USA. Jeg kunne meget godt lide at være derovre. Så nu er jeg blevet, siger Jacob Schmidt-Svejstrup.

Han fik plads på Selects Hockey Academy i South Kent, Connecticut.

Et akademi, hvor han kunne gå i skole samtidig med, at mandskabet spillede i USPHL – United States Premier Hockey League – som har en U16-afdeling.

I fjor bombede han 62 point ind i 26 kampe, og er nu landet i Boston Jr. Bruins i den ældste afdeling af USPHL, hvor spillerne er op til 21 år. Med sine 17 år hører danskeren til de yngste i ligaen.

Ligaen rangerer sammen med en række andre i det tredje lag i USA’s juniorligaer. USHL er den eneste “Tier 1”-liga, mens NAHL er den eneste “Tier 2-liga”.

(4 nationers turnering i Vojens, Danmark mod Tyskland, den 5. november 2015) Foto: Jan Korsgaard
Koncentration. Jacob Schmidt-Svejstrup er allerede sikker på at kunne spille universitetshockey, når sæsonen 2017/18 begynder.

– De to første sæsoner derovre boede jeg på skolen, så det var ret nemt. Nu bor jeg hos en familie sammen med en holdkammerat. Vi tager i skole om morgenen, og når vi er færdig med det, henter min makker mig og vi tager til træning, siger Jacob Schmidt-Svejstrup om sin hverdag.

Han vil gerne forfølge hockeykarrieren. Det er prioritet nummer et. Men han har været så dygtig på isen, at University of Maine allerede har stillet et scholarship til rådighed fra sæsonen 2017/18.

Derfor kan han stille og roligt forberede sig til større opgave hos Boston Jr. Bruins, samtidig med, at han bestemmer sig for en linje på universitetet, når den tid kommer.

– Det er en god mulighed for at have noget at falde tilbage, hvis ikke det går med ishockeyen, siger Jacob Schmidt-Svejstrup.

Hverdagen er hockey og skole
Vojens-drengen David Madsen er først lige begyndt at vænne sig til livet i Nordamerika. Han er begyndt på Hill Hockey Academy i Vaughan, Ontario, hvor hverdagen i store træk er at gå i skole og spille ishockey.

Akademiet kalder sig selv for et “Prep Hockey Academy” og spiller med i East Coast Elite League mod lignende skoler. Men deltager også i uafhængige turneringer og kampe, der spilles over en weekend.

(4 nationers turnering i Vojens, Danmark mod Tyskland, den 5. november 2015) Foto: Jan Korsgaard
David Madsen sunder sig i pausen af kampen mellem Danmark og Tyskland ved den nylige U18-turnering i Vojens (Foto: Jan Korsgaard)

– Det har været rigtig spændende her i starten. Der har været en tid, hvor det har været lidt hårdt, men nu er jeg på plads, og så kører det, siger David Madsen til FACEOFF-online.dk.

Madsen – årgang 99 – bor hos sin træner sammen med to andre spillere fra holdet. Sammen spiser de morgenmad klokken halv syv dagligt, og en time senere kører bilen med Hill Academy, hvor spillerne er på is klokken 8:30.

– Vi træner til lidt i 11 og derefter er der to gange 80 minutters skolegang. Så er der fysisk træning og til sidst 80 minutters skolegang igen. Vi stopper ved 16-tiden og kører hjem. Aftenerne er frie til lektier, og det fungerer rigtig fornuftigt, siger Madsen.

– Skolen er vel en blanding af 10. klasse og handelsskolen med vægt på undervisning i business, og jeg synes, at det har været det rigtige skridt.

– Foreløbig skal jeg være her et år – derefter må vi se, hvad der sker  og hvordan alting forløber. Om jeg skal blive i Nordamerika kommer meget an på, hvordan det går og hvordan jeg spiller i den her sæson, siger David Madsen.

Han forventer at komme op på 65 kampe i løbet af sæsonen. I øvrigt det samme antal som Jacob Schmidt-Svejstrup forventer at ende med i USPHL.