SKØN RETRO-VIDEO: VM 87 – “Og det er Heinz Ehlers igen”

Den tidligere Esbjerg-spiller og landsholdsmand Erik B. Andersen har gennem de seneste sæsoner fiflet med sine gamle VHS-videoer, som han har lagt online. Det drejer sig især om de skønne kampe fra VM 1987, der blev spillet i Københavnsområdet og som endte med en dansk oprykning.

Personligt husker undertegnede – selv om det er mange år siden – næsten med sikkerhed at have hørt Frank With kommentere kampen i radioen denne 22. marts – en vintersøndag i 1987 i en periode, hvor ishockeysæsonen stadig sluttede, når det var koldt.

Jeg har siddet og set optagelsen her til morgen, og den er på mange måder fantastisk. Bare billeder af tilskuere, der skaber god stemning, ryger smøger og i øvrigt stort set ikke har fanartikler på, er et sjovt tidsbillede.

  • Den rummer adskillige af de mange store skikkelser, som op gennem 70’erne og ikke mindst 80’erne tegnede dansk ishockey og stadig sætter præg på sporten. Olaf Eller, Per Viggo Jakobsen, Kjeld Petersen, Jens Carlsen, Søren True, Jesper Duus for blot at nævne nogle stykker.
  • Læg mærke til kommentator Frits Ahlstrøm, der i den grad er sagligheden selv og har tjek over sit stof. Og den fremragende bisidder Per Holten Møller, der kan kan sit kram.
  • De taler om potentialet i dansk ishockey, et muligt samarbejde med Sverige for at komme videre, om at man skal øge træningsmængden for at tage et step opad i verdensishockeyen – og går glimrende i dybden med taktik og spillemåde. Og det er ultimativt bevis på, hvor fremsynet og ishockeykyndig Per Holten Møller var på det tidspunkt.
  • Videoens opmand Erik B. Andersen er med i et par nøglesituationer i det vilde danske comeback. Danmark går fra 0-4 i første periode til en 6-4-sejr.
  • Og sidst, men ikke mindst, ser man, hvor suveræn Heinz Ehlers var på det tidspunkt. Ehlers er her, der og allevegne – og bliver altså suppleret af Jens Nielsen og Jesper Duus, der virkelig beviser deres klasse. Over alle stråler dog Ehlers i spidsen for “Leksand-kæden”, der gennemdiskuteres i den 57 minutter lange video. Herligt gensyn.