SKODA PRÆSENTERER: Dagens modstander – USA

- Foto: Bluelinemedia.dk

I slutningen af 90’erne søsatte USA Hockey – det amerikanske forbund – en ambitiøs satsning, der skulle udvikle og slibe talenter på bedre og mere struktureret manér end tidligere. Det har givet pote. Amerikanerne er verdens dominerende nation på U18-niveau med titler i syv af de seneste ni mesterskaber. På U20-niveau har USA to af de seneste seks titler, og er dermed på linje med rivalerne fra Canada.

De yngste amerikanske ungdomslandshold spiller fast med i turneringer året rundt, og spillerne bliver på den måde slebet til. Den amerikanske talentmasse er enorm, men det har altså ikke givet udslag ved Senior-VM endnu.

Vi skal helt tilbage til 1960 for at finde den eneste amerikanske guldmedalje ved VM, og langt op i 80’erne og til dels også i begyndelsen af 90’erne var der slet heller ikke tradition for, at de amerikanske topspillere gad at spille VM. De overlod gerne pladserne til collegespillere, der i sagens natur ikke var modne nok til at kæmpe med verdensnavne fra Europa.

Var de med, var det ofte for hygge og ferie, og derfor hamlede USA sjældent op med Sverige, Canada, Sovjet og Tjekkoslovakiet, der gerne satte sig på de fire slutspilspladser, dengang VM kun var for otte hold.

Den dag i dag er sagen anderledes. USA kommer med stærkest mulige mandskab, og efterhånden som massen af stærke NHL-spillere med amerikansk pas er vokset til det massive, så kan amerikanerne stille med et habilt hold stort set hvert år.

Men det er som om, USA ikke kan få bugt med rollen som outsider, når det kommer til de afgørende. Måske traditionen – eller mangel på samme – tynger skuldrene på Stars and Stripes-mandskab. Eller måske kan de levere et afgørende ”push” i Jyske Bank Boxen og Royal Arena i maj. Efter 57 år uden VM-guld er det vel snart på tide igen?

– Foto: Bluelinemedia.dk

Det er ikke mange dage siden, Danmark tørnede sammen med amerikanerne i en rigtig god testkamp. Den blev vundet med 3-2 af USA, og det var landskamp nummer otte mellem de to nationer – og den anden testkamp nogensinde. Den første blev spillet i Hannover ved Deutschland Cup i 2007. 

 
Den første kamp mellem de to nationer var den legendariske “Miracle on Ice” i Tampere, hvor Danmarks første kamp i den bedste VM-gruppe endte med en sejr på 5-2. De fleste med ishockeyhjerte husker stadig den fantatiske dag. I 2010 også en sejr på 2-1 over USA i Köln, hvor Danmark endte i kvartfinale.
 

Ellers har USA vundet de resterende seks kampe – mere eller mindre klart. Det var tæt (1-0 til USA) i Ostrava i 2016, mens 7-2 i Köln i fjor var lige i overkanten. Hvad med i aften i Boxen?

– Foto: Bluelinemedia.dk

Giftige fyre at holde øje med for danskerne:

Dylan Larkin
Wing
21 år
Detroit Red Wings (NHL)

En af de spillere, der offentligt har udtrykt stor glæde ved at spille for USA. Larkin var trods sin unge alder assisterende kaptajn for USA, og han har skudt sig ind som solid NHL-angriber. Er Frans Nielsens holdkammerat i Detroit, hvor Larkin i den forgangne sæson leverede 63 point i 82 kampe. 

Patrick Kane
Wing
29 år
Chicago Blackhawks (NHL)

Kane er tredobbelt Stanley Cup-mester med Blackhawks, og han kommer formentlig med stor revanchesult efter en skidt for Blackhawks, der i den kommende sæson har planer om et stort comeback. Patrick Kane leverede i indeværende sæson 76 point i 82 kampe, og det er jo mere end bundsolidt i verdens stærkeste liga. Han er pucksikker og uhyre skudstærk og et af VM’s helt store navne.

Casey Mittelstadt
Center
19 år
Buffalo Sabres (NHL)

Et af de store unge fremtidsnavne i NHL. Mittelstadt bringer hele pakken, og han er fysisk stærkt trods sine ”kun” 185 centimeter. Har et fremragende skud, som falder lynende hurtigt og er derfor lynende farlig. Blev kåret til bedste spiller ved sæsonens Junior 20-VM, og Mittelstadt har allerede haft sin debut i NHL med seks kamp for Buffalo Sabres, som resulterede i fem point.