SKODA PRÆSENTERER dagens modstander – Norge

- Foto: Bluelinemedia.dk

Norge er en notorisk dansk arvefjende i international ishockey. Når Sverige og Finland afgør kampen om det nordiske herredømme, så spiller Danmark og Norge om tredjepladsen. Og det går ikke stille for sig.

I mange sæsoner var den norske kaptajn Ole-Kristian Tollefsen en rød klud for de danske spillere, der slet ikke kunne lide, at Tollefsen spillede helt til grænsen – og nu og da lige over. Det har op gennem dette årtusinde givet en række letantændelige og giftige kampe mellem de to rivaler.

Tollefsen stoppede desværre tidligere i denne sæson sin karriere på grund af følgerne af en hjernerystelse. Det har dog ikke lavet om på det faktum, at Danmark ikke vil tabe til Norge – og Norge ikke vil tabe til Danmark.

Det norske landshold minder på mange måder om det danske. Spillere fra store europæiske ligaer kombineret med et mindretal af aktører fra den hjemlige liga, GET-Ligaen.

De tre største europæisk-baserede navne er SKA St. Petersborg-forwarden Patrick Thoresen (der ikke er med ved VM) og de to Olimb-brødre, Mathias og Ken André, der begge har domineret i mange sæsoner i den svenske liga for Linköping. Hvor Thoresen mere er en ”slugger-type”, er Olimb-brødrene mindre i størrelse og teknisk meget dygtige.

Nede i de bageste rækker huserer den uhørt dygtige back Jonas Holøs, der er styrmand i de fleste af spillets facetter for Norge. Holøs er her, der og allevegne på isen og en virkelig dygtig back.

Det største norske navn af alle er dog Mats Zuccarello, der i mange sæsoner har været toneangivende hos New York Rangers i NHL.

Zuccarello ville meget gerne have deltaget i VM, men ledelsen hos Rangers havde stjernens helbred for kært til at sende ham til Danmark. Den norske Rangers-angriber har haft knæproblemer i løbet af sæsonen, og de skal altså ordnes.

Stjernen var heller ikke med ved OL i februar i Sydkorea, som var en pose blandede bolsjer for Norge. Klare nederlag til Sverige og Finland, et straffeslagsnederlag til Tyskland, og en sejr i overtid mod Slovenien bragte Norge helt frem til kvartfinalen, uden at nordmændene havde imponeret. De var chanceløse mod de senere guldvindere fra Rusland, der vandt 6-1 uden problemer.

Norge havde i mange sæsoner et tungt VM-greb over Danmark, der begyndte i Riga i 2005 og holdt over fem kampe, inden det endelig lykkedes for de rød-hvide at vinde 4-1 i Ostrava i 2015.

To år senere blev det 3-0 i dansk favør i Moskva, så lige nu har Danmark momentum i de indbyrdes opgør.

Norge er den modstander, Danmark gennem tiden har krydset stave med flest gange. Således er opgøret i dag nummer 80 mellem de to nationer. Danmark har 30 sejre, 2 sejre i overtid, 5 nederlag i overtid og 33 nederlag i ordinær tid. Desuden har de to nationer spillet uafgjort 9 gange, dengang man kørte uden overtid.

Hold øje med stærke norske profiler som: 
Henrik Haukeland
Målmand
23 år
Timrå (Allsvenskan)
Det største målmandstalent i mange år i norsk ishockey, og en mand, der i den grad tager kampen op med Lars Haugen, der stod for Norge under OL-turneringen i februar. Haukeland stod en fremragende sæson for Timrå i Allsvenskan, som han endte med at føre til oprykning til SHL efter en strålende præstation i oprykningskampene mod Leksand. Får han chancen i dag i nøglekampen mod Danmark?

Alexander Bonsaksen
Back
31 år
Iserlohn Roosters (DEL)
”Bonsa” er en livlig fyr både på og udenfor isen, og han var i den grad i vælten under OL, hvor han scorede det mål mod Slovenien, der sendte Norge i kvartfinalen. Her scorede han også til 1-3 for Norge mod de russiske olympiske atleter, men kort efter måtte han i udvisningsboksen og kostede dermed det næste russiske mål. Op og ned for Bonsaksen, der til daglig spiller sammen med Sebastian Dahm i Iserlohn

Jonas Holøs
Back
30 år
Fribourg-Gotteron (NLA)
Norsk kaptajn og dermed en af de ubestridte ledere på holdet. Fik 39 NHL-kampe tilbage i 2010/11 for Colorado, men slog ikke igennem i verdens bedste liga. Til gengæld er han en klassespiller på europæisk niveau, hvor han har spillet i de største ligaer. Pucksikker og fysisk stærk back.

Mathias Olimb
Center
32 år
Linköping
En af to dygtige Olimb-brødre på det norske hold. Begge har været vidt omkring i karrieren, men har begge nu ramt svenske Linköping. Mathias – og for den sags skyld også brormand Ken André – er teknisk dygtig, skøjtestærk og svær at holde for modstanderen. Under OL i 2018 udgjorde de to brødre Norges farligste makkerpar.