SKODA PRÆSENTERER – Dagens modstander: Finland

- Foto: Bluelinemedia.dk

Spændende match mellem Danmark og Finland i aften, hvor de rød-hvide måske lurer på en overraskelsen mod holdet fra de tusind søers land, der har imponeret stort hidtil i turneringen. 

Det er ishockeyen, der dominerer sportsnyhederne i Finland, hvor ”Leijonat” – løverne – som landsholdet kaldes, er dybt forankret i den finske folkesjæl. Legendariske spillere som Saku Koivu, Teemu Selänne og Jari Kurri er kæmpe idoler i Finland på linje med de største fodboldspillere herhjemme.

Den finske Hockey Hall of Fame beskriver det vældig godt på sin hjemmeside:

– Finland er uden tvivl den mest populære sport i landet målt på tilskuertal, tv-dækning og sponsorpenge. Der findes ikke et andet land i Europa, hvor ishockey står på en så prominent plads på den hjemlige sportsscene, og på verdensplan er det kun Canada, der kan konkurrere på det parameter. Det forklarer, hvorfor et lille land som Finland er blevet en verdensmagt i ishockey.

Helt frem til 50’erne var det faktisk svært for ishockeyen at slå bandy væk fra tronen, som den mest populære holdvintersport i Finland. Bandy er et 11-mandsspil, en slags ishockey på en fodboldbane uden så megen fysisk kontakt som ishockey, og den specielle sportsgren kunne altså ikke følge med, da ishockeyen først rykkede indenfor i Finland.

Ganske pudsigt er det dog, at den første indendørsbane i Finland først kom i 1965 i Tampere, og det var faktisk nogle år efter de første overdækkede baner kom i Danmark. Til gengæld tog de finske unge mennesker eksplosivt fat i ishockeyen i Finland, og sporten overhalede hurtigt fodbold i popularitet.

Dog kom Finland lidt senere fra start med sporten end de helt store nationer som Sovjet, Tjekkoslovakiet, Sverige, Canada og USA, og finnerne måtte derfor oftest indtage en outsiderrolle ved VM og OL op gennem 60’erne og 70’erne. Først ved OL i 1988 i Calgary lykkedes det at få den første internationale medalje i form af sølv.

I 90’erne kom finnernes landshold for alvor med i verdenseliten og den hockeygale befolkning ventede år efter år på, at en gylden generation skulle tage et VM-guld. Helsinki eksploderede i glædesrus i 1995, da det endelig lykkedes med det store kup. Finland vandt endda finalen i Stockholm over ærkerivalerne fra Sverige. Bedre kunne det ikke være.

Finnerne gentog triumfen i 2011 i Bratislava, og er altid en x-faktor ved VM. Således også i Danmark i 2018, for spiller det for de snu finner, kan de sagtens stikke næsen frem og snuppe en medalje, som de har gjort med jævne mellemrum i dette årtusinde.

Det er ikke mange år siden, Finland og Danmark for første gang nogensinde mødtes i en ishockeykamp. Det var tilbage i april 2000, hvor mægtige Finland uden problemer bankede et hold af benovede danskere to gange i træk. Først 8-2 i Jyväskylä og dagen efter hele 14-1 i Kuopio.

De første fire VM-kampe mellem de to nationer blev vundet uden problemer af finnerne, men i 2010 ramte Danmark altså den vilde maj måned i Köln, hvor det blandt meget andet sensationelt blev til 4-1 over Finland. Det var første gang nogensinde, Danmark slog Finland.

I alt er vi oppe på 16 indbyrdes kampe, og Finland har vundet 14 af dem og står med en overlegen målscore på 77-17. Men ganske pudsigt er det finnerne, der har revanche til gode, for det seneste møde mellem de to nationer tilbage i april 2017 blev faktisk vundet med 3-2 af Danmark efter overtid.

Fun fact: Lige netop i kampen i april 2017 var det Morten Green, der scorede et fremragende, afgørende overtidsmål. Han leverede en “Nicklas Jensen”, som jo egentlig er en “Peter Forsberg”, som jo vist egentlig er en “Kenta Nilsson” helt oprindelig – altså den der med at lægge den over i en “forkert baghånd” og på den måde snyde målmanden.

Skal vi tro på endnu en dansk sejr i aften?